Dacă te temi că vei pierde, nu vei câștiga niciodată. Este una din ideile care îl urmează în ceea ce face, zi de zi, de mai bine de 20 de ani pe Mike Horn, unul dintre cei mai mari exploratori ai lumii contemporane.
În tot acest program absolut fantastic pe care îl are, am reușit să discut cu Mike Horn via Skype chiar cu câteva ore înainte să pornească în expediția organizată de Metaxa 12 Stele, în Australia, alături de șapte exploratori amatori care s-au înscris să fie parte din acest proiect inedit pe site-ul dontdrinkexplore.com. Expediția a reprezentat continuarea campaniei ce îl are pe Mike Horn drept Ambasador Metaxa 12 Stele, cât și a experienței digitale create pe dontdrinkexplore.com. Fanii brandului au fost invitați să exploreze prin intermediul celor cinci simțuri nu doar universul Metaxa, ci și lumea din jurul lor și, la finalul experienței digitale, li s-a propus să se alăture unei aventuri care urma să se desfășoare într-un loc nedezvăluit. Ulterior au aflat că destinația avea să fie Australia, un teritoriu ofertant din punctul de vedere al posibilităților de explorare și nu atât de ușor accesibil multora dintre noi. Astfel, la mijlocul lunii iunie, dintre miile de participanți din întreaga lume care s-au înscris în aceasta aventură, șapte norocoși au participat la expediția organizată de Metaxa, alături de Mike Horn. Vă invit să descoperiți o personalitate cum rar avem ocazia să întâlnim în viață.
Când ți-ai dat seama că vrei să devii explorator?
Sunt oameni cărora de mici le place să stea în mijlocul naturii, nu îi deranjează lipsa de confort, nici dacă le este sau nu frig, nu le pasă dacă stau sau nu la masă să mănânce. Este un stil de viață în care trebuie să-ți găsești zona de confort în plin disconfort. Deseori însă oamenii nu vor să se provoace pe sine în așa fel încât să fie nevoiți să găsească soluții. Cred că mai mult te naști explorator, decât decizi într-o bună zi că asta vrei să faci. Eu am avut înclinații spre zona asta încă din copilărie. Mama a păstrat toate întrebările pe care le puneam când eram mici, atât eu, cât și surorile mele. Una dintre ele, care a ales o carieră în domeniul juridic, mereu întreba: „Am voie să?”, „Putem să facem asta?”. Eu, în schimb, mereu întrebam doar cât de departe pot să merg sau să alerg, mă interesau natura și tot ce avea legătură cu oamenii în mijlocul naturii. Acestea au fost interesele mele încă din copilărie.
Dacă ar fi să oferi un sfat unor tineri care își doresc o carieră în acest domeniu, ce le-ai spune?
Trebuie să înțeleagă că nu este o viață ușoară, sunt multe sacrificii pe care trebuie să le faci ca explorator, dacă vrei să fii profesionist. A fi explorator este un angajament, iar viața nu este mereu atât de plină de strălucire. În mijlocul naturii, viața este grea, în plus, nivelul explorării poate atinge anumite limite, poți face greșeli, dar când faci o greșeală trebuie să știi că poate fi ultima. Explorarea a ajuns la un așa nivel și la niște extreme, încât este foarte dificil în ziua de azi să devii explorator. Sfatul meu pentru tinerii interesați de această activitate este să învețe mult, din diverse domenii, să câștige cât mai multă experiență, să se dezvolte pas cu pas și dacă le place cu adevărat să își stabilească obiective și provocări din ce în ce mai mari.
De ce aptitudini este nevoie în meseria aceasta?
În primul rând trebuie să fii pasionat de natură. Apoi trebuie să fii conștient că este un angajament cu tine însuți. Trebuie să ai capacitatea de a lua decizii rapid, de a știi ce să faci în anumite situații.
Cum reacționează oamenii când le spui ce meserie ai?
Cred că 99,99% dintre oamenii cu care interacționez nu cred ce le spun, este dincolo de limitele imaginației lor. Când le spui că ești explorator, oamenii se întreabă ce explorezi, că nu mai poți fi în căutare de teritorii noi, tot ce era de descoperit s-a descoperit deja. Interesant este că explorarea a fost și va fi mereu parte din societate și acum este despre a depăși noi frontiere nu ca să afli mai multe despre noi teritorii, ci despre oameni.
Care a fost cea mai dificilă expediție realizată până acum?
Fiecare expediție pe care o încep consider că reprezintă o nouă etapă în dezvoltarea mea. Cred că traversarea Antarcticii cu mai bine de două luni în urmă a fost, cu siguranță, una dintre cele mai mari realizări din cariera mea de explorator. Să poți crede că din 7 miliarde de oameni de pe pământ poți fi primul care traversează integral Antarctica este ceva. Idei de acest gen, de a face lucruri care nu au mai fost făcute de nimeni, mă atrag la fel de mult ca explorarea în sine.
Care este cea mai mare lecție pe care ai învățat-o din toate expedițiile parcurse?
Înainte de toate, înveți să fii umil. Natura este mereu mai mare și mai puternică decât tine, te învață ce înseamnă respectul și autodisciplina, pe care, dacă nu le ai, cu siguranță vei muri. Cel mai mult mi-a plăcut să descopăr lucruri noi, am fost mereu motivat de ideea de a descoperi ce nu știam înainte. Curiozitatea cred că este un mare avantaj pentru un explorator.
Există vreun loc în lume unde nu ai ajuns încă?
Cred că am vizitat majoritatea locurilor din lume. Lumea oceanică este noul teritoriu pe care mi-aș dori să-l explorez. Știm atât de puține de pe fundul oceanului, unde nu sunt restricții, ceea ce face explorarea și mai interesantă. Îmi place explorarea deoarece este o activitate care oferă multă libertate.
Și când ar urma explorarea lumii oceanelor?
Poate că la vârsta mea ar trebui să mă gândesc la pensionare, dar nu cred că voi face asta vreodată. Pensionarea înseamnă sfârșitul a ceva, dar pentru mine explorarea a devenit un stil de viață, este felul meu de a trăi, nu este doar o meserie, ci ceva care mă face fericit, să simt că trăiesc. Mă încântă ideea că poate într-o bună zi voi ajunge să explorez oceanele lumii.
Dintre toate expedițiile, pe care o consideri a fi cea mai mare realizare?
Prima expediție, cea din Amazon, a fost piatra de încercare, aveam foarte puțină experiență, eram tânăr, cred că aveam atunci mai mult curaj decât experiență. Apoi, pe măsură ce am înaintat în vârstă, expedițiile au devenit din ce în ce mai complexe, iar recenta traversare a Antarcticii cred că este una dintre cele mai mari realizări ale mele.
Care este cel mai spectaculos loc din lume pe care l-ai văzut până acum?
Preferința pentru un loc sau altul diferă de la om la om. Cel mai mult pentru mine contează bucuria pe care o ai atunci când constați că ești în viață. Atunci apreciezi cel mai mult viața și este un moment extraordinar, fie că ești la Polul Nord, unde nu ai mai avut lumină perioade îndelungate de timp, fie că ești în altă parte. Crezul meu este că poți fi fericit oriunde în lume atât timp cât ești liber să iei ce decizii dorești.
Este ceva de care îți este frică?
Cred că frica este parte importantă din existența noastră, este ceea ce ne ține în viață. Frica este cea care ne amintește de valoarea vieții. În ziua în care nu îmi va mai fi frică pentru ceea ce fac, mă voi opri din explorări.
Data și locul nașterii: 16 iulie 1966, Johannesburg, Africa de Sud.
În prezent locuiește în Les Moulins, Elveția
Studii: Human Movement Science, University of Stellenbosch, Western Cape, Africa de Sud
Dintre expediții:
Traversarea continentului sud-american în 6 luni, singur, pe un hydrospeed;
Înconjurarea Ecuatorului mergând pe jos și navigând cu ambarcațiuni fără motor;
Expediție în jurul Pământului, pe circumferința Cercului Polar, de unul singur și fără transport motorizat, prima expediție de noapte către Polul Nord din lume, pornind din Rusia;
Atingerea unor vârfuri montane de peste 8.000 de m altitudine;
Traversarea de unul singur a Antarcticii în 57 de zile, fără motorizare.
Boon, un start-up inovator fondat în România, anunță lansarea oficială a platformei sale, care îmbină comerțul între colegi cu susținerea…
Afaceri rămase în familie, afaceri între frați, între părinți și copii, toate cu un numitor comun: meritocrația. Să construiești un…
20 dintre cei mai cunoscuți investitori și experți în tehnologie & dezvoltare de business din România vor decide care sunt…
La primul eMAG Black Friday la care au participat, în 2018, Daniel Blaga și echipa Zoopie credeau că sunt gata…
Anul acesta, accentul se pune tot mai mult pe valorificarea inteligenței artificiale (AI) pentru creșterea productivității, iar peisajul calculatoarelor personale…
Silvia Ion, Managing Partner, Horeca Insight și co-organizator Food Service & Hospitality Expo ne-a vorbit despre noutățile pe care le…