Experiențele cinematografice pe culmile tehnologiei
Reading Time: 3 minuteȘtiai că prima proiecție de filme comerciale din lume a avut loc în 1895 la Grand Café din Paris? Sau că cinematografele în aer liber au peste o sută de ani și au fost inventate în același deceniu cu avionul și automobilul? Aplombul industriei cinematografice a fost întotdeaua bazat pe experiența oferită cinefililor, iar în peste 100 a evoluat constant și s-a adaptat cu brio doleanțelor iubitorilor de filme. Soluțiile tehnologice au adus calitatea imaginii și sunetului la standarde ce păreau mai degrabă de domeniul SF-ului, la o proiecție de film din 1914, la primul cinema drive-through din Las Cruces, New Mexico.
Astăzi, iubitorii culturii cinematografice se pot bucura din plin de numeroase evenimente din această industrie, începând de la premiere cinematografice în salile de cinema / teatru sau experiențe open-air, mult mai apreciate de audiență pe fondul pandemiei. Nici pandemia nu a putut interveni atât de mult în plăcerea nostră de urmări un film în condiții optime, soluţiile de proiecție home cinema înregistrând o creștere a vânzărilor în 2020.
Însă ce face ca experineța cinematografică să atragă atât de mulți „adepți”? Răspunsul este tehnologia. Soluțiile tehnologice recente au transformat vizionarea filmelor într-o experiență imersivă, ce trece de granițele simple ale vizionării standard. Proiectoarele folosite și sistemele de sunet sunt cheia unei experiențe cinematografice de succes, indiferent de locul unde are loc proiecția unui film.
Epson, cel mai mare producător mondial de videoproiectoare, ce deține peste o treime din piața globală a proiectoarelor, este specializat în fabricarea tehnologiei de proiecție laser 3LCD compacte, versatile, cu luminozitate ridicată, pentru acasă ori pentru instalații de mari dimensiuni, în locuri de divertisment, muzee, galerii, evenimente în aer liber și diferite atracții pentru vizitatori. Soluțiile de proiecție Epson dedicate industriei cinematografice și teatrelor combină luminozitatea ridicată, culorile vii și claritatea excepțională pentru a produce imagini puternice, vibrante, care pot fi vizualizate în lumină ambientală, chiar și în cele mai mari spații, ceea ce face din acest producător o alegere de top pentru evenimentele industriei de film la nivel internațional.
Cu o rezoluție de până la 4K nativ și caracteristici flexibile, proiectoarele Epson deschid calea comunicării vizuale cu mulți lumeni pentru cele mai exigente medii. Tehnologia pantentată Epson 3LCD produce imagini de până la trei ori mai luminoase decât proiectoarele DLP convenționale cu 1 cip. Proiectoarele Epson adaugă flexibilitate, calitate și creativitate în aproape orice locație, fiind recunoscute pentru versatilitate din punct de vedere al configurării și al flexibilităţii în conectivitate. Pot fi instalate la 360°, funcționează optim în rețea și transformă proiecțiile complexe în procedee simple, la o calitate imbatabilă.
Epson a oferit publicului TIFF experiențe de vizionare complete și complexe
Ca sponsor oficial al ediției aniversare din 2021 a festivalului TIFF, Epson a oferit publicului participant experiențe de vizionare complete și complexe, folosind modelele de proiectoare EB-L1505U și EB-L1075U. EB-L1505U este primul proiector laser 3LCD WUXGA de 12.000 lumeni. Oferă imagini superioare şi performanţe de lungă durată, cu întreţinere minimă. EB-L1075U, proiectorul laser de 7.000 lumeni, este ideal pentru scenariile care necesită imagini de mari dimensiuni, detaliate şi de calitate. Ambele modele de proiectoare folosesc tehnologia patentată Epson 3LCD, sunt HD, cu 4K enhancement, au o sursă de lumină laser cu o durabilitate de 30.000 ore în modul eco și pot reproduce pâna la până la 1,07 miliarde culori. Pe lângă acestea, proiecția specială Epson a filmului suedez Tigers, în regia lui Ronnie Sandahl, a adunat 400 de spectatori în fața marelui ecran de proiecție.
Evoluția cinematografiei a transformat mersul la cinema într-o activitate benefică pentru sănătatea psihică și emoțională a publicului. Un studiu realizat de cercetătorii de la Departamentul de Psihologie Experimentală al UCL (Divizia de Psihologie și Științe ale Limbajului) și Vue Entertainment a descoperit o legătură directă între vizionarea unui film la cinema sau în open-air și impactul pe care acesta experiență îl are asupra funcției noastre cerebrale, conexiunilor sociale, productivității și creativității. Folosind dispozitive biometrice și chestionare explicite, aceștia au descoperit ca în 2 ore de proiecție a unui film ritmul cardiac al membrilor audienței a fost crescut, cuprins între 40-80% din ritmul cardiac maxim timp de aproximativ 40 de minute, ceea ce British Heart Foundation numește „zona inimii sănătoase”.
Pe parcursul măsurilor restrictive din 2020, cauzate de pandemie, mersul la cineva a fost o activitate mult râvnită de care publicul a plănuit să se bucure din plin în momentul relaxării acestor reglementări. Un studiu la nivel european, realizat cu sprijinul Epson, dezvăluie o revenire spectaculoasă a industriei evenimentelor după relaxarea măsurilor restrictive. Rezultatul acestui studiu prezintă o creștere a gradului dorinței de participare la evenimente post-pandemice mult mai mare față de perioada anterioară pandemiei. 83% dintre respondenți își doresc să reia participarea activă la evenimente, iar 56% dintre ei plănuiescă să crească numărul festivităților la care participă, motivele fiind „recuperarea timpului pierdut” și conștientizarea „efemerității vieții”.
Astfel, ediția aniversară a celui mai mare festival de film din România, TIFF, a transformal Clujul într-un nucleul al cinematografiei la nivel național. Peste 100.000 de iubitori de cinema au sărbătorit la unison posibilitatea de a se reîntroarce în sala tradițională de cinema sau open-air, transformând ediția din acest an a festivalului în cel mai amplu eveniment național de la începutul pandemiei.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz