Există o rețetă către un discurs de succes?
Reading Time: 5 minuteÎmi doresc să împărtășesc din experiența mea de prezentator și moderator de evenimente, câțiva pași pe care îi consider esențiali pentru o experiență reușită de public speaking.
Structura discursului. Începem cu primul pas, cel din birou, în care trebuie să scrii discursul tău și, cel mai important, să alegi tema/ideea principală și titlul. Acum că ai tema, îți sugerez să construiești discursul tău în 3 părți.
Text de Alex Grecu
Introducere – Esență (dezvoltarea ideii principale) – Încheiere (concluzii).
Titlul trebuie să fie unul care să trezească curiozitate, să nu dezvăluie audienței întocmai subiectul pe care îl vei aborda. Riști să pierzi interesul oamenilor atunci când își setează așteptările în urma unui titlu prea amplu. Exemplu: ‘’Cei 10 indicatori economici care stimulează creșterea salariului mediu pe economie în 2019’’ versus ‘’Creșteri salariale în 2019?’’
Când vine vorba de introducere pentru mine sunt esențiale primele 45-60 de secunde ale prezentării. Aici este momentul în care trebuie să conștientizezi că audiența este motivul prezenței tale în calitate de speaker și trebuie să creezi interacțiune ca să le captezi atenția. Poți spune 2-3 cuvinte de introducere a ideii principale și apoi încearcă să comunici cu sala. O poți face printr-o provocare (imaginează-ți că …), printr-o întrebare directă (cine din sală…?), printr-o poveste personală cu care audiența se poate identifica la nivel uman sau printr-o afirmație șocantă (cele mai mari salarii din istorie!).
Acestea sunt câteva exemple cu care poți stârni curiozitatea audienței, cu ajutorul cărora le poți capta atenția. Ai în vedere stimularea imaginației!
Încheierea este foarte importantă. Indiferent cum a fost introducerea sau esența discursului tău, trebuie să ai un final puternic, cu impact. Motivul este simplu, “principle of recency”, care susține că oamenii își amintesc cel mai bine ultimele cuvinte pe care le vor auzi. Ai curaj să susții o încheiere măreață!
Repetiția este mama învățăturii, cum ar spune o vorbă din popor. Și exact așa este. Dacă îți dorești un discurs reușit, trebuie să repeți! Nu vreau să te încurajez să înveți discursul cuvânt cu cuvânt pentru că riști să te concentrezi exclusiv pe redarea ordinei cuvintelor din text și nu pe esența discursului. Este bine să ai în vedere structura de mai sus și să îți subliniezi ideile principale pe care să dezvolți liber discursul tău. Repetă în fața unei oglinzi, cu voce tare și în fața colegilor, prietenilor, familiei etc. Te va ajuta enorm să te familiarizezi cu prezentarea, fiind susținută în fața oamenilor și fiind rostită de tine, nu doar interpretată în gând.
Exerciții de dicție ar trebui să facă fiecare persoană înainte să susțină un discurs în fața unei audiențe. Poți avea un discurs de milioane, dar dacă nu te faci auzit printr-o pronunție clară, va fi degeaba. Ai văzut cum sportivii se încălzesc înainte de orice competiție. Vorbitul în public nu face excepție de la această regulă. Sunt o mulțime de exerciții utile, pe care nu le pot dezvolta aici, dar îți pot propune 1 exercițiu de bază: pronunția grupului de sunete X-O-X-O. Trage puternic de colțurile gurii în timp ce pronunți un ‘’X’’ lung, apoi pronunță accentuat și lung ‘’O’’, cu buzele rotunjite și gura deschisă. Repetă asta timp de 20-30 de secunde încontinuu, X-O-X-O…
Emoțiile sunt prietenele noastre. În cazul în care te numeri printre oamenii cărora le este teamă să vorbească în public sau emoțiile îi copleșesc, hai să povestim. În primul rând să nu începi vreodată un discurs cu afirmația ‘’Îmi cer scuze pentru emoții…’’. Din start ai diminuat interesul audienței și riști să îi pierzi. Secretul pentru dispariția emoțiilor este… niciunul! Îmi pare rău să te dezamăgesc. În schimb, facem apel la rațiune. Ok, avem emoții, dar nu trebuie să uităm un element de bază. Niciodată nu vom fi pe placul tuturor. Suntem cu toții diferiți și întotdeuna vor exista persoane care nu se vor identifica cu noi. Atât de simplu. Acceptând asta, vei scăpa de o parte dintre emoții. Apoi, nimeni nu se așteaptă la perfecțiune. Știu că noi tindem să punem foarte multă presiune asupra noastră din dorința de accepțiune și de a face o prezentare fără cusur. Dar cea mai bună versiune a noastră suntem noi în stare naturală. Prietenii mei sunt atrași de Alex Grecu prietenul, nu prezentatorul. De aceea și pe scenă încerc să fiu cât mai mult eu, cât mai natural. La fel încearcă și tu și vei mai scăpa de încă o parte din emoții. Iar ultimul meu sfat este să îți amintești motivul pentru care ai o audiență în față. Acei oameni sunt în fața ta pentru cunoștințele tale și sunt dornici să le împărtășești din experiența ta. Pe care le stăpânești. Vorbește natural, cu pasiune și entuziasm. Calitatea de speaker este și o recunoștință a meritului tău professional, adică un motiv de bucurie.
Conștientizează aceste elemente și sunt convins că emoțiile se vor înjumătăți.
Sfat practic: dacă te încurci, nu trece rapid peste moment, mai ales dacă este evident. Apelează la autoironie. Astfel, oamenii vor râde altături de tine, nu de tine.
Limbajul non-verbal este o componentă importantă, iar mișcarea în fața audienței este un element principal pentru un discurs de succes. Ce este de evitat: să faci ture din stânga în dreapta fără să te oprești și să amețești audiența, să te pui într-un loc de unde să nu te mai miști, să te joci cu un obiect (pix, telecomandă etc), să gesticulezi exagerat, să stai cu mâinile în buzunar sau să te iei în brațe. Aceste acțiuni vor atrage atenția oamenilor de la discursul tău sau vor crea o barieră de comunicare.
Încearcă să lași mâinile în mod natural pe lângă corp și să gesticulezi moderat, atunci când vrei să punctezi o idee. Trebuie să te miști pe scenă, iar ideal ar fi ca mișcarea să fie sincronizată cu schimbarea unei idei în discursul tău.
Contactul vizual este foarte important. Încearcă să faci contact vizual în mod egal, cu toată sala. Nu cumva să te uiți doar în tavan sau în jos pentru că și audiența se va deconecta de la prezentare. Să știi că vei întâlni unele priviri care te pot descuraja. Dar să nu cazi în această plasă! Nu știi la ce se gândește respectiva persoană, cum i-a fost ziua sau ce probleme are pe plan personal. Continuă să privești oamenii din fața ta cu încredere!
În concluzie, vorbitul în public și reușita unui discurs țin foarte mult de naturalețe. Încearcă să te ghidezi după elementele prezentate mai sus, să nu te constrângi în așteptări prea înalte, într-o comunicare prea riguroasă și în emoția unei nereușite. Indiferent cum decurge discursul tău, vei avea motive de mândrie pentru că vei dobândi două valori prețioase: experiență și curaj.
Alex Grecu este prezentator/moderator evenimente, voice over. A absolvit atât ciclul de licență, cât și cel de masterat în cadrul Academiei de Studii Econimice, Facultatea FABIZ cu predare în limba germană. Ultima formă de învățământ absolvită a fost cursul de Politică Externă și Diplomație, din cadrul IDR – Institutul Diplomatic Român. Din primul an de master a pus bazele primei sale societăți, o firmă de consultanță în asigurări, activitate pe care o întreprinde și în prezent. A urmat mai multe cursuri de dicție, public speaking și voice over. Scrie pe alexgrecu.ro.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz