Special Management

Excelență în formarea de top manageri

23 feb. 2017 4 min

Excelență în formarea de top manageri

Reading Time: 4 minute
MASINI Andrea 196092 © Nicolas Reitzaum micsorat
Andrea Masini, decanul programului MBA, HEC Paris, fotografiat de Nicolas Reitzaum

HEC Paris este școala de business clasată pe locul întâi în lume într-un top ce vizează numărul de absolvenți care ajung să ocupe poziții de CEO.

Acest top a fost dat publicității cu doar câteva zile înainte de plecarea noastrã la Paris. Astfel, a devenit şi mai clar faptul că trebuie să facem o vizită și instituției din apro­piere de Versailles.

La întâlnirea cu Andrea Masini, decanul responsabil de programul MBA al HEC Paris, am vrut să aflăm care sunt atuurile acestui program. Să înțelegem prin ce formulă magică reușește această școală să transforme niște tineri profesioniști în liderii economiei de mâine. Andrea Masini a sintetizat totul într-un singur cuvânt: excelența. „Avantajul nostru competitiv îl reprezintă excelența academică. Avem peste 120 de cadre didactice care îm­ping zilnic frontierele științei, prin activitatea de cer­cetare pe care o desfășoară. Capacitatea lor de a produce informație, chiar aici, și de a o transpune apoi în cursurile pe care le predau garantează calitatea ireproșabilă a materialului pedagogic de care beneficiază studenții noștri“, declară decanul. Acesta susține că bagajul de cunoștințe cu care pleacă un absolvent de la HEC nu reprezintă doar un kit pentru lumea de astăzi, ci unul de care vor avea nevoie liderii de mâine.

Studenții programului aparțin de peste 50 de naționalități diferite. Mai bine de 90% dintre aceştia sunt străini. „Mediul de lucru pe care această diversitate culturală îl creează imită foarte bine mediul din organizațiile multinaționale în care cursanții își vor desfășura activitatea. Chiar și cei care își propun să lucreze în sistemul public vor fi expuși la multiculturalitate. Noi putem să îi pregătim pe cursanții noștri pentru procesul decizio­nal dintr-un mediu internațional“, arată Andrea Masini.

Pentru cine este potrivit programul?

Cursurile MBA organizate la HEC au capacitatea de a transforma cariere. Ele reprezintă soluția fericită pentru tinerii profesioniști care își doresc o reconversie.

MBA-ul de la HEC durează 16 luni. Mai puțin decât în Statele Unite, dar suficient pentru a le permite studenților să acumuleze competențele de care au nevoie pentru transformarea profesională pe care și-o doresc. Primele opt luni sunt dedicate bazelor ma­nagementului. Următoarele cuprind studii personalizate. În această etapă, studenții își pot construi propriul program, în jurul subiectelor și al competențelor pe care le consideră necesare.

Oameni care au lucrat în armată s-au transformat în bacheri de investiții. Profesioniști din domeniul farmaceutic, din Rusia, au ajuns consultanți în management în Abu Dhabi. Și exemplele pot continua. Chiar și pentru decanul Andrea Masini acest MBA a reprezentat formula pentru o schimbare de carieră radicală. „Eu sunt inginer și am lucrat vreme de cinci ani în industria petrolieră. Nu știam nimic despre strategii și finanțe când am ajuns la MBA. Aveam însă cunoștințe temei­nice în domeniul tehnologiilor petroliere. În primele luni, am învățat tot ce trebuia să știu despre strategiile de management, urmând ca în celelalte opt luni să testez mai multe tipuri de industrii. La final, am aplicat pentru o poziție de consultanță în management, care mi-a permis să utilizez la maximum atât cunoștințele tehnice, cât și pe cele de management, proaspăt dobândite“, povestește acesta.

Aflând toate aceste exemple, m-am întrebat câte aplicații primește în fiecare an instituția. Răspunsul a fost de ordinul miilor, iar din aceste mii de dosare ajung să fie aleși doar aproximativ 200 de candidați. „Excelența pe care o promovăm se reflectă și în selectivitatea cu care ne alegem studenții“, afirmă Andreea Masini.

Pentru a fi admis la acest MBA, trebuie să fii o persoană care dovedește excelență și nu doar prin foaia matricolă. Trebuie să dovedești că ești motivat, că ai o oarecare experiență internațională, că ești capabil să gândești creativ și că ești gata să te opui stereotipiilor. Întregul proces de selecție durează cinci săptămâni și cuprinde, pe lângă partea scrisă, două interviuri cu oameni de afaceri care au absolvit acest program.

În ceea ce privește aspectul material, decanul admite faptul că programul de MBA pe care îl coordonează este unul costisitor. Cu toate acestea, reprezentanții universității au grijă ca niciun tânăr remarcabil să nu fie împiedicat de acest aspect să urmeze cursurile lor. De aceea, HEC oferă diverse variante de împrumuturi, precum și burse, pentru cei cu rezultate deosebite, care ajung să acopere chiar și jumătate din costuri.

Români studenți la HEC

Amalia micsorata
Amalia Bejinaru

HEC reprezintă de mai multă vreme o destinație de studii la care aspiră foarte mulți români. De aproximativ un an, există în România chiar și o asociație a alumnilor HEC Paris.

Unul dintre tinerii români care studiază în momentul de față la prestigioasa instituție este Amalia Bejinaru. Tânăra este avocat și, după ce a absolvit Facultatea de Drept a Universității din București, a lucrat timp de patru ani în una dintre casele de avocatură de top, din Capitală.

 „Am decis să urmez un MBA, în primul rând, pentru că mi-am dorit să beneficiez de experiență internațională și, în al doilea rând, pentru că am simțit nevoia unei schimbări profesionale, pe care acest program mi-o poate facilita“, explică tânăra.

Mai are două luni până la absolvire, dar re­simte deja impactul pe care HEC l-a avut asupra vieții sale profesionale. „Faptul că sunt pe punctul de a termina MBA-ul a dat un avânt incredibil CV-ului meu. Este un stimulent pentru angajator să mă cheme cel puțin la un interviu. Astfel, am ajuns să am acum mai multe drumuri deschise, pentru activitatea de consultant de business pe care îmi doresc să o desfășor după absolvire“, spune Amalia.

MBA-ul a fost, în același timp, o experiență personală extrem de plăcută pentru tânără, care afirmă răspicat, după 14 luni, că și-a făcut prieteni în toate colțurile lumii.

În ceea ce privește recomandările pentru cei interesați să urmeze și ei MBA-ul la HEC, Amalia Bejinaru consideră că este indicat să faci acest lucru abia după ce strângi trei- patru ani de experiență, astfel încât să poți profita la maximum de informațiile pe care le primești și de mediul academic în care te afli.

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: