Criptomonedele sunt în momentul de față cele mai libere forme de tranzacții și în cele mai multe state nu sunt deloc reglementate. Pentru aceasta, legislatori din Parlamentul European și Consiliul European pregătesc un proiect de lege pentru a asigura că transferurile de criptomonede pot fi urmărite. Scopul acestei legi este de a bloca tranzacțiile suspecte.
În prezent există o lipsă a regulamentelor privind urmărirea transferurilor de cripto-active, ceea ce permite criptomonedelor să fie o metodă foarte ușoară de spălare a banilor, datorită anonimatului tranzacțiilor, ușurinței cu care acestea se fac și faptul că sunt tranzacții internaționale, instante.
Noua propunere legislativă face parte din noul pachet UE de combatere a spălării banilor și va fi aliniată la
regulile piețelor în cripto-active (MiCA). Conform legislației propuse, cripto-activele vor fi urmărite în același mod ca și banii tradiționali, extinzând „regula de călătorie” pentru a acoperi cripto-active. Această regulă impune că informațiile privind sursa activului și beneficiarul acestuia sunt atașate tranzacției și sunt stocate de ambele părți ale transferului. Acest lucru va asigura trasabilitatea cripto-activelor, astfel încât posibilele tranzacții suspecte să fie ușor identificat. Înainte de a pune cripto-activele la dispoziția beneficiarilor, furnizorii vor trebui să verifice dacă sursa activului nu este supusă măsurilor sau sancțiunilor restrictive și nu există riscuri de spălare de bani sau finanțarea terorismului.
Va fi creat și un registru public pentru entitățile cu risc ridicat, inclusiv furnizorii de servicii de cripto-active (CASP) neconformi sau nesupravegheați, care ar trebui să includă rețelele de blockchain din piața de cripto-active negociată în prezent.
Legislatorii UE au decis că nu ar trebui să existe un prag minim pentru aceste verificări. Iar pentru aceasta trebuie să existe asigurări că toate tranzacțiile care implică CASP-uri să respecte regulile de tranzacționare.
Decizia a fost luată pentru că toate tranzacțiile cu criptomonede au loc instant și în modul virtual, iar pragurile care ar putea declanșa cerințele de trasabilitate sunt ușor de ocolit. Cu toate acestea, regulile nu se aplică transferurilor de la persoană la persoană efectuate fără un furnizor, cum ar fi platformele de tranzacționare cu criptomonede sau între furnizorii care acționează în nume propriu.
Înainte de a permite ca cripto-activele să fie puse la dispoziție beneficiarilor, furnizorii ar fi obligați să verifice dacă sursa activului nu face obiectul unor măsuri restrictive.
Lockheed Martin și compania românească Sinteza S.A. au semnat astăzi o scrisoare de intenție pentru licențierea producției de electrolit negativ…
Grupul DIGI a demarat campania „Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al companiei, derulat în colaborare cu Asociația…
Jason Silva este speaker, futurist, storyteller și realizator de film, dar cel mai cunoscut este pentru rolul de prezentator al…
Mai mult de un sfert (27,51%) dintre respondenții unui sondaj realizat la solicitarea Ariston România plănuiesc să achiziționeze o pompă…
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat, în primele 9 luni din 2024, o cifră de…
Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă un împrumut de 200 de milioane de euro distribuitorului român de energie Delgaz Grid…