Antreprenori

Eugen Voicu: “Astazi am ales sa nu fac profit”

11 feb. 2011 6 min

Eugen Voicu: “Astazi am ales sa nu fac profit”

Reading Time: 6 minute

Dupa trei ani, Eugen Voicu, unul dintre pionerii pietei romanesti de capital, vorbeste deschis despre reintoarcerea la statutul de antreprenor, relatia cu Aviva si viitorul afacerilor sale.

La intrebarea “Cine este Eugen Voicu?” antreprenorul cade adanc pe ganduri, scrutand cu privirea peretii de sticla ai biroului, lasandu-se parca purtat de amintiri intr-un trecut indepartat. “Intrebarea nu este foarte simpla”, raspunde grav intr-un final cel care in ultimele doua decenii a pus umarul activ la constructia pietei romanesti de capital, iar acum se pregateste sa bifeze noi premiere. El incepe prin a spune ca Eugen Voicu este un personaj cu state vechi in ale antreprenoriatului, in primul rand pentru ca, asa cum insusi marturiseste, de-a lungul timpului a infiintat multe companii care au ajuns sa ocupe primele pozitii in zona lor de activitate.

Prima si cea mai cunoscuta este Certinvest, companie de asset management, fondata in 1994, din dorinta lui Voicu de a intra in zona serviciilor financiare. De fapt, la vremea respectiva visa sa ajunga mare director de banca, dar intamplarea a facut ca intr-o zi sa vada in Financial Times o reclama de o pagina la un fond de investitii apartinand lui Merrill Lynch, fond ce avusese un randament de 89% in dolari in ultimul an. De la mirare la infiintarea Capital Plus, primul fond de investitii al Certinvest, nu a mai fost decat un pas, iar de atunci evolutia companiei se leaga constant de numele lui Voicu. Se spune doar ca prima dragoste nu se uita niciodata, dar fiecare relatie are suisuri si coborasuri.

Astfel, in urma cu trei ani, Voicu a luat decizia de a vinde Certinvest catre gigantul financiar Aviva, sub tutela caruia compania a stat pana nu de mult, cand antreprenorul a decis ca o vrea inapoi. Printr-un proces surprinzator de management buy-out, realizat in luna noiembrie, Eugen Voicu a rascumparat compania Certinvest (denumita intre timp Aviva Investors si rebranduita ulterior in urma tranzactiei), platind pentru ea o suma “mai mica decat cea pentru care a vandut-o”, cum se intampla de regula in astfel de cazuri. Valoarea tranzactiei ramane confidentiala, evaluarea fiind realizata de firma de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers Londra, in urma unui process extrem de laborios – au fost folosite trei metode de evaluare, pe baza carora a fost stabilit un interval cu minimul si maximul sumei oferite, dar per total negocierile cu top managementul din Londra s-au derulat intr-un mod “elegant”, dupa cum le caracterizeaza Voicu. In fapt, relatia sa cu grupul Aviva a fost una buna in toata aceasta perioada, doar ca la nivel local lucrurile nu s-au materializat conform planului, iar “eu nu sunt vinovat pentru asta”, spune razand Eugen Voicu, incercand sa ofere discret indicii despre motivele care l-au determinat sa revina la statutul de antreprenor.

SCHELETELE TRECUTULUI
Pentru o intelegere deplina a contextului, este necesara o intoarcere in timp, la nivelul anului 2007, cand Voicu a hotarat sa vanda Certinvest. “A fost o perioada foarte efervescenta atunci, puteam sa vand compania in trei-patru locuri, de fapt initial ma indreptasem spre un alt potential parteneriat”, isi aminteste antreprenorul. A ales in final sa vanda celor de la Aviva, care in acea perioada aveau nevoie de un support pentru lansarea primului pilon de pensii facultative, o alegere despre care crede in continuare ca a fost cea mai potrivita pentru momentul respectiv.

In urma tranzactiei, Voicu a ramas presedinte al Consiliului de Administratie, avand prin urmare o libertate mare de decizie in plan local, doar ca, la un an de la semnarea contractului, lucrurile au luat o intorsatura neprevazuta prin integrarea Certinvest in Aviva Investors (divizia de asset management a grupului Aviva ce administreaza peste 300 de miliarde de euro la nivel global).

Din acel punct lucrurile s-au schimbat “putin”. Alinierea la politica Aviva Investors a insemnat pentru jucatorul roman o desprindere din zona locala si integrarea intr-un grup care avea o strategie foarte bine definita, dar in care nu-si gasea locul din cauza dimensiunii reduse a companiei. Cu alte cuvinte, Certinvest a fost nevoit sa se aseze la aceeasi masa cu jucatori puternici ce administreaza portofolii de cateva zeci de miliarde de euro – cea mai mica companie implicata se afla in Polonia, o companie de asset management ce are in administrare active de peste 5 miliarde de euro. Pentru comparatie, valoarea activelor Certinvest se apropie de 90 de milioane de lei in prezent. “Ce m-a durut pe mine cel mai mult in toata perioada asta e ca noi nu am avut in ultimii doi ani nicio competenta in administrarea portofoliilor de pensii sau de viata”, arata intr-un final Voicu “scheletele” din spatele celor trei ani de parteneriat cu Aviva.

EVENIMENTUL LIPSA
Bucuros ca a regasit libertatea statutului de antreprenor, Voicu pregateste acum slefuirea brandului Certinvest si nu se teme de lupta cu gigantii financiari de talie internationala. Mai mult, este convins ca o piata de orice natura nu poate exista fara jucatori independenti care sa aiba un cuvant de spus.

Unul din cele mai importante avantaje ale unei companii independente este cu siguranta flexibilitatea in abordarea pietei, in sensul in care este permisa atacarea unor sectoare mai putin uzitate de marile grupuri financiare. Eugen Voicu spune ca acest lucru se va vedea si in cazul Certinvest, incepand cu 2011, cand compania va dezvolta un produs nou pentru piata romaneasca, care implica si un fond de investitii ce ar putea fi listat la bursa in urmatorii doi trei ani.

Tot la inceputul anului urmator, Certinvest va lansa o companie de multi-family office (MFO) ce ofera clientilor cu venituri solide servicii de trust, optimizarea fiscala si administrare a investitiilor. Conceptul reprezinta o premiera pentru piata romaneasca si presupune existenta a doua modele posibile – cooptarea mai multor familii bogate si inchiderea ulterioara a MFO-ului sau cooptarea de familii mai putin bogate intr-un MFO deschis. Pragul de intrare intr-un asemenea birou familial va fi de 500.000 de euro la noi in tara, adica jumatate din valoarea practicata in SUA, de exemplu.

In paralel, Certinvest a lansat o platforma online pentru tranzactionarea unitatilor de fond, un instrument despre care Voicu este convins ca va fi principalul canal de vanzare si al intermedierilor de servicii financiare in urmatorii zece ani. Desi multi dintre clienti se arata inca reticenti vizavi de folosirea acestui tip de canal, fata de cel clasic reprezentat de retelele de distributie bancare, tendinta pe termen lung va fi una de migrare in zona online la fel cum se intampla deja pe pietele mature. Eugen Voicu este convins ca piata de asset management seamana mult cu cele din jur, cu precizarea ca la capitolul “educatia investitorilor” am ramas mult in urma si ne lipseste o retea de consultanti independenti de plasament, ceea ce face ca bancile sa fie avantajate de reteaua proprie pe care o detin.

“Acum solutia actuala (pentru dezvoltarea industriei – n.r.) in Romania este targetul pe care il stabilesc bancile in sucursale pentru acest tip de produse, dar asta va mai tine un an, doi, trei, dupa care e posibil sa vina internetul din urma”, crede Voicu. El sustine ca in fiecare piata europeana au existat unul sau mai multe evenimente majore care au influentat dezvoltarea pietei de profil. In Turcia, de exemplu, declaratia unui fost ministru de finante care si-a exprimat increderea deplina in fondurile de investitii a saltat piata aproape imediat, in Polonia piata de capital a mers foarte bine in mod constant, prin urmare fondurile de actiuni au avut succes pe termen lung, iar lumea nu s-a mai uitat la riscuri sau la comisioane de intrare care ajung pana la 4-5% acolo, in timp ce in Romania sunt zero sau maximum 1%, iar in Slovenia presedintele tarii a incurajat asemenea companii de asset management. Ce-i drept, este posibil ca o replica similara sa nu aiba succesul scontat pe piata din Romania, avand in vedere criza politica de la noi, insa perspectivele pietei de asset management raman imbucuratoare.

Companiile mari de profil sunt in continuare foarte profitabile, in timp ce restul jucatorilor independenti se mentin peste pragul rentabilitatii. “Eu, de exemplu, as fi putut sa aleg sa fac Certinvest profitabil intr-o luna- doua, respectiv renuntam la jumatate din oameni, mutam sediul intr-un apartament cu alte costuri sau sa-l dezvolt, iar daca dezvolti o companie, investesti si nu esti profitabil. Astazi am ales sa nu fac profit si sa dezvolt compania”, puncteaza Eugen Voicu, convins ca afacerea va deveni profitabila in urmatorii trei ani. Dezvoltarea businessului va fi realizata din surse proprii, dar s-ar putea sa existe si o mica majorare de capital in viitorul apropiat. Mai mult, pe termen lung antreprenorul se gandeste si la cooptarea unor noi parteneri, precum un fond de investitii, dar aceasta varianta va fi aplicata cel mai probabil din 2012. Raman insa multe de facut pana atunci, noi proiecte urmeaza sa apara, mai ales ca, la cei 53 de ani ai sai, Eugen Voicu se simte inca la varsta la care isi permite sa viseze.

CERTITUDINEA CIFRELOR
Certinvest are in administrare active distribuite in 8 fonduri de investitii din care 5 deschise si 3 inchise Lider si Everest sunt fondurile cu cele mai mari randamente, peste 20%. Ambele sunt fonduri inchise, Lider este specializat in instrumente cu venit fix, in timp ce Everest este un fond de actiuni care intra in piata si iese in functie de estimarile Certinvest cu privire la evolutia pietei de actiuni. Certinvest administreaza si un fond de imobiliare unde exista doua proiecte care vor genera randamente de 15-20% in urmatorii doi ani Cota de piata a companiei este de 38% pe segmentul portofoliilor administrate.

Cel mai mare client al companiei are un cont individual de 1,5 milioane de euro Certinvest isi propune o crestere a activelor cu cel putin 50% anual in urmatorii trei ani.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: