Toate dovezile disponibile în prezent indică fără echivoc că trecerea la sistemul heat not burn (care încălzește tutunul), deși nu este lipsită de riscuri, reprezintă o alternativă mult mai bună decât continuarea fumatului, pentru acei adulți fumători care ar continua altfel să fumeze.
Într-un webinar dedicat științei din spatele produselor fără fum, Dr. Andrea Costantini, Head of Regional Scientific Engagement Latin America & Canada în cadrul PMI, a spus există 4 componente importante când vorbim despre aceste produse.
Arderea apare doar atunci când cele trei elemente principale sunt combinate: combustibil, căldură și oxigen. Chiar și în absența doar a unui singur element, arderea nu se poate produce. „Plasând această constatare în contextul țigaretelor și în special în cel al arderii țigaretelor, tutunul este combustibilul. Combinându-l cu oxigen și aprinzând țigara, acesta generează energie, fum și cenușă. Haideți să analizăm în detaliu ce se întâmplă la capătul aprins al țigaretei. Tutunul se aprinde la temperaturi de peste 400°C și atinge temperaturi de peste 800°C în timpul unei inhalări deoarece oxigenul este atras pentru a alimenta focul. Când tutunul este încălzit în sistemul heat not burn, temperatura maximă atinsă de tutun este sub 350°C. Temperatura scade în timpul fiecărei inhalări, spre deosebire de ceea ce putem observa la țigarete, deoarece aerul proaspăt și rece este atras în interior. Odată ce sistemul de încălzire este oprit, temperatura tutunului scade imediat în absența unei surse de încălzire. În cele din urmă, am evaluat performanța sistemului nostru în diferite atmosfere, cu și fără prezența oxigenului”, a apus Andrea Costantini.
Specialistul a afirmat că au constatat în compoziția aerosolului generat atunci când sistemul este utilizat într-o atmosferă fără oxigen se regăsesc elemente foarte similare cu cele care sunt generate în prezența oxigenului. Toate acestea demonstrează că în sistemul de încălzire a tutunului nu se produce nicio ardere. Mai mulți experți recunoscuți la nivel internațional în domeniul arderii au analizat datele și au confirmat absența arderii în sistemul nostru de încălzire a tutunului.
Afecțiunile asociate fumatului necesită mult timp pentru a se instala, implică numeroase variabile, iar măsurarea oricărui efect pe termen lung va dura zeci de ani. În absența studiilor pe termen lung, putem măsura în continuare ce se întâmplă de-a lungul parcursului bolii.
Evaluarea toxicologică ne spune cât de mult rău poate cauza corpului unui organism aerosolul generat de tutunul încălzit comparat cu fumul de țigară. Și dacă este probabil ca acest rău să activeze mecanisme biologice care pot conduce la instalarea afecțiunilor asociate tutunului.
„Toxicitatea expunerii la aerosolii generați de tutunul încălzit a fost evaluată în studiile in vitro: citotoxicitatea și genotoxicitatea au fost semnificativ reduse comparat cu fumul de tutun și nu s-a observat mutagenitate, adică reducerea toxicității comparat cu fumul de țigară este în consonanță cu reducerea cu 90-95% a emisiilor toxice”, a mai spus Andrea Costantini.
Specialistul spune că organizația continuă să evalueze profilul de risc al produsului lor care încălzește tutunul pe măsură ce acesta este comercializat. Prima piață pe care IQOS a fost lansat în anul 2014 și unde există o experiență de comercializare mai extinsă este Japonia. „În prima noastră explorare a datelor din lumea reală, analizând evidențele spitalelor din acea țară, s-a observat că rata spitalizărilor din cauza exacerbărilor BPOC a rămas stabilă din anul 2010 până în anul 2016, iar aceeași tendință se așteaptă șu în anii următori. Cu toate acestea, odată ce produsele pe bază de tutun încălzit au devenit disponibile, s-a putut observa o reducere a ratei spitalizărilor din cauza exacerbărilor BPOC. Deși statutul de (ne)fumător nu este bine reflectat în evidența spitalicești, putem totuși observa tendințe încurajatoare în legătură cu afecțiunile asociate fumatului în studiul nostru ecologic asupra spitalizărilor din Japonia. Și totuși, trebuie subliniat faptul că pentru a putea trage orice concluzie sau a stabili o relație de cauzalitate, sunt necesare mai multe cercetări”, a mai afirmat Andrea Costantini.
Toate dovezile disponibile în prezent indică fără echivoc că trecerea la noul nostru sistem pe bază de tutun încălzit, deși nu este lipsită de riscuri, reprezintă totuși o alternativă mult mai bună la continuarea fumatului, pentru acei adulți fumători care ar continua altfel să fumeze. Pentru ca acest lucru să se traducă într-un beneficiu de sănătate publică, trebuie să maximizăm numărul fumătorilor care nu renunță, la fumat, ci fac trecerea la noul sistem, în loc să continue să fumeze. Și trebuie să reducem la minimum consecințele neintenționate ale introducerii unei alternative, cum ar fi inițierea sau recidiva.
„Sunt convins că produsele fără fum pot avea o contribuție pozitivă la reducerea efectelor nocive asupra populației, motiv pentru care am decis să mă alătur PMI”, a declarat dr. Mikael Franzon, Senior Global Scientific Advisor, un psiholog cu un doctorat în Neuroștiință. Este consilier științific pentru PMI (Philip Morris International) de 5 ani. Înainte de a se alătura PMI, a lucrat în industria farmaceutică timp de peste 25 de ani, pentru companii cum ar fi Pharmacia, Johnson și Johnson și Pfizer.
Nicotina produce dependență și nu este lipsită de riscuri. Cu toate acestea, autoritățile importante, inclusiv Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA și Colegiul Regal al Medicilor din Marea Britanie au fost de acord că nicotina, deși produce dependență, nu este cauza principală a afecțiunilor asociate fumatului.
„Atunci când tutunul arde, se produc reacții fizice și chimice. Sunt emise peste 6.000 de substanțe chimice, iar aproximativ 100 dintre acestea sunt corelate cu afecțiunile asociate fumatului. Acești aproximativ 100 de constituenți nocivi și potențial nocivi sunt inhalați prin fum. Cu cât un fumător fumează mai mult, cu atât expunerea acestuia la aceste substanțe este mai mare. Această expunere perturbă mecanismele biologice și conduce la modificări la nivel celulelor și țesuturilor”, a menționat Mikael Franzon.
Iar din moment ce producția, vânzarea și consumul de țigarete sunt legale, singura modalitate de a avea o contribuție benefică la sănătatea publică este să reducem numărul de persoane care consumă țigarete. Acesta este motivul pentru care cele mai multe strategii actuale de control al tutunului se axează pe:
Dacă, în timp, numărul fumătorilor care renunță cu succes la fumat este mai mare decât al celor care încep să fumeze sau recidivează, per ansamblu, numărul fumătorilor va scădea. În ciuda faptului că în ultimele trei decenii am remarcat scăderi ale prevalenței fumatului, populația globală este în creștere. Efectul combinat este că vor exista 1 miliard de fumători în 2025 – adică practic același număr ca în anul 2010.
Prin definiție, cel mai bun lucru pe care un fumător îl poate face pentru a reduce riscul de a dezvolta afecțiuni asociate fumatului este să renunțe cu totul la tutun și nicotină. Știm însă cu toții că mulți nu vor face asta, de aceea este nevoie de alternative.
Pentru ca aceste alternative să poată contribui la reducerea efectele adverse pentru populație, ele trebuie să vină la pachet cu argumente științifice în susținerea următoarelor:
Iar această reducere a expunerii ar trebui să conducă la o reducere a efectelor nocive asupra sănătății comparat cu continuarea fumatului.
În plus, va fi important ca fumătorii care altfel ar continua să fumeze să adopte complet aceste alternative în număr mare. Și ca efectele colaterale să fie reduse la minimum. Adică, o rată redusă de consum inițial al alternativelor și o rată redusă de recidivă a foștilor fumători.
Dacă nu facem nimic, această situație se va perpetua. Un miliard de oameni vor continua să fumeze țigarete și, pe cale de consecință, numărul real al persoanelor expuse riscului de a dezvolta afecțiuni asociate fumatului va rămâne același. Însă, dacă dorim să maximizăm beneficiile pentru sănătatea publică, trebuie să depășim două provocări fundamentale.
Prima, reprezentată de reducerea riscurilor aferente produsului, este o provocare de ordin tehnologic. Trebuie să dezvoltăm produse care să reducă expunerea la constituenții dăunători și potențial dăunători, asigurând astfel potențialul de reducere a riscurilor și nocivității.
A doua, reprezentată de trecerea fumătorilor la alte alternative, este acum o provocare de ordin comportamental. Acest lucru este legat de gradul de acceptare a produsului. Cu alte cuvinte: cu cât mai mulți fumători trec la alte alternative, cu atât beneficiile pentru sănătatea publică sunt mai mari. Dar nu este chiar atât de simplu. Este la fel de important ca fumătorii să fie încurajați să face trecerea completă și să rămână fideli alternativei pe care au adoptat-o. Și la fel de important: trebuie să reducem la minimum utilizarea de către utilizatori neintenționați, cum ar fi nefumătorii, foștii fumători și tinerii.
Specialistul a spus că minimizarea efectelor nocive ale produse din tutun la nivelul populației prin alternative mai puțin dăunătoare depinde nu numai de gradul de risc redus al produsului, ci și de gradul de adoptare a acestuia de către fumători
La nivelul populației generale, pentru a maximiza beneficiile pentru sănătatea publică, fumătorii care altfel ar continua să fumeze trebuie să treacă în număr mare la alternative mai bune la continuarea fumatului, în timp ce începerea utilizării produsului de către nefumători trebuie minimizată.
Analizând nivelul de adoptare de către adulți a produselor care încălzesc tutunul, este legitimă întrebarea dacă aceste produse, în general, au puterea de a convinge un număr mare de fumători să renunțe la utilizarea țigării clasice
Japonia este țara cu cea mai mare prevalență a produselor din tutun încălzit din lume. Este, de asemenea, țara în care THS-ul nostru (tobacco heating system – sistem de încălzire a tutunului) a fost introdus pentru prima dată la sfârșitul anului 2014 și rămâne de departe cel mai popular produs din tutun încălzit.
Japonia este una dintre puținele țări, dacă nu singura, în care autoritățile de sănătate publică au început recent să măsoare prevalența fumatului de țigări separat de utilizarea produselor care încălzesc tutunul.
Datele din sondajul guvernamental de sănătate și nutriție arată că, deși tendința prevalenței globale a consumului de tutun în Japonia rămâne neschimbată, introducerea produselor încălzite din tutun pe piața japoneză în 2014 – care au fost măsurate pentru prima dată în sondajul național separat de țigări în 2018 – pare să fi contribuit la scăderea accelerată a fumatului de țigări tradiționale. De fapt, rata fumatului din Japonia este acum printre cele mai scăzute din lumea dezvoltată.
Cel mai frecvent model de utilizare a produselor din tutun încălzit în Japonia este utilizarea exclusivă, cu peste 70% din consumatorii de produse din tutun încălzit care nu mai fumează țigări. De fapt, observăm rate de conversie similare în propriile noastre sondaje post-comercializare nu numai în Japonia, ci și în alte țări în care este disponibil produsul nostru din tutun încălzit.
În mai puțin de 6 ani de la introducerea produsului pe piață, dispozitivul care încălzește tutunul este utilizat de peste 17 milioane de adulți fumători la sfârșitul anului 2020. Dintre aceștia, peste 70% dintre ei au încetat să fumeze și au trecut complet la dispozitivul care încălzește tutunul.
În concluzie, se pare că dispozitivul care încălzește tutunul are potențial semnificativ în a facilita trecerea fumătorilor de țigări de la consumul de tutun combustibil.
Au lansat pe piață proiecte inovatoare precum Yarooms, ialoc sau jobful, pentru care au obținut finanțări de peste 4,5 milioane…
În premieră pentru România, Code for Romania inaugurează un spațiu fizic dedicat monitorizării și înțelegerii alegerilor prezidențiale și parlamentare. „Elections…
Lockheed Martin și compania românească Sinteza S.A. au semnat astăzi o scrisoare de intenție pentru licențierea producției de electrolit negativ…
Grupul DIGI a demarat campania „Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al companiei, derulat în colaborare cu Asociația…
Jason Silva este speaker, futurist, storyteller și realizator de film, dar cel mai cunoscut este pentru rolul de prezentator al…
Mai mult de un sfert (27,51%) dintre respondenții unui sondaj realizat la solicitarea Ariston România plănuiesc să achiziționeze o pompă…