Analize Lifestyle

Estetica funcționalului

11 mart. 2019 3 min

Estetica funcționalului

Reading Time: 3 minute

O incursiune într-un univers dinamic al culorilor și al texturilor dinamice, cu referințe eclectice inspirate din basme, design modern și arta africană – așa a fost vizita în studioul designerului israelian Sarit Shany Hay.

Sarit2Designer multidisciplinar, Sarit Shani Hay, absolventă a unui master la Chelsea College of Art & Design din Londra, și-a început activitatea în urmă cu 25 de ani în Tel Aviv unde a deschis studioul eponim, după ce a câștigat o competiție de design. Creează atât piese de mobilier, cât și concepte de design interior pentru diverse spații, cel mai mult însă este specializată în soluții de design pentru camere de copii, școli, grădinițe sau universități, în general spații care au legătură cu mediul pedagogic și cu copiii. A început să creeze mobilier pentru camere de copii după ce a născut și nu a găsit mobila pe care și-o dorea pentru camera fiicei sale. Acela a fost momentul de declic, când a identificat nișa și totodată o nevoie în piața israeliană.

“Designul pentru mine este un limbaj în care esteticul se îmbină cu funcționalul și cred în puterea acestuia de a produce o schimbare în societate.” – Sarit Shany Hay, designer

Produce piese de mobilier personalizate, dar și accesorii, decorațiuni, covoare și textile, hand-made și realizate exclusiv în ateliere din Israel. Pentru că apreciază stilul vintage și legătura pe care designul o poate realiza cu trecutul, unele piese sunt replici ale unor obiecte de mobilier din anii ’50.

“Cea mai mai pasiune a mea sunt copiii, ei sunt cei care experimentează mediul înconjurător cu ajutorul simțurilor și au cele mai simple și oneste reacții. Mediul este mai important pentru ei decât pentru adulți, are impact asupra imaginației lor, îi ajută să se simtă liberi, să învețe, să-și dezvolte creativitatea”, spune Sarit Shany Hay, care înainte de a se stabili în Tel Aviv a trăit în New York, Londra și Africa, fiecare din aceste zone punându-și amprenta în dezvoltarea sa artistică. Provenind dintr-o familie de artiști, tatăl sculptor, fratele la rândul său artist plastic, Sarit a studiat arta, dar cu înclinație mai degrabă spre design, domeniu care pentru ea înseamnă posibilitatea de a rezolva probleme: “Cred în puterea designului de a schimba mediul în care trăim, de a fi un instrument de schimbare socială”.

IMG 0576 B

Pentru Sarit Shany Hay designul este un limbaj, în care combină esteticul cu funcționalul. Este atrasă de stilul modern, de Bauhaus, cu linii simple, însă sursele sale de inspirație sunt eclectice. Educată în istoria artei, ajuns să cunoască mai multe stiluri; în plus, contactul cu arta africană, cât timp a locuit pe acest continent, și-a lăsat inevitabil amprenta. La final, din cumulul de stiluri și informații la care a fost expusă, a trecut totul prin propriul filtru, dând naștere unui nou limbaj artistic.

img 3951

“Ca designer, nu inventezi ceva, ci acumulezi și apoi găsești propriul stil”, crede fondatoarea studioului Sarit Shany Hay, recompensat cu mai multe premii internaționale de design, printre care European Product Design Award pentru lucrarea “Cat-Dog” și un premiu pentru “Wholesale Market Kindergarten & Daycare Complex”, ambele primite anul trecut.

img 3226

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: