Business Companii

ERP în companiile de prelucrare a produselor alimentare

28 oct. 2021 3 min

ERP în companiile de prelucrare a produselor alimentare

Reading Time: 3 minute

Industria alimentară și a băuturilor este una foarte strict reglementată și se află într-o continuă și rapidă schimbare. Cererea clienților și noile tendințe creează provocări considerabile pentru producători, iar presiunea continuă să crească. Orice companie care dorește să supraviețuiască trebuie să țină pasul.

În acest context este imperativ ca producătorii să caute un ERP specific industriei, conceput pentru a oferi funcționalități adecvate în mod unic pentru piața alimentelor și băuturilor.

Iată, în rândurile următoare, opinia lui Alexandru Dorobanțu, Director General la Intelligent Systems România, privind principalele provocări pentru care trebuie găsite soluții, transpuse în caracteristici esențiale ale unui ERP pentru o firmă din sectorul prelucrare a produselor alimentare.

DG ISR
Alexandru Dorobanțu, Director General la Intelligent Systems România

Urmărire, trasabilitate, siguranță

f3

Urmărirea produselor în fiecare etapă și trasabilitatea sunt priorități absolute deoarece sunt factori cheie în construirea și menținerea încrederii consumatorilor într-o industrie extrem de reglementată. În cadrul unei soluții ERP, această funcționalitate oferă vizibilitate completă și automatizată a lanțului de aprovizionare, de la ingredientele brute până la produsul final care ajunge pe masa consumatorului, pentru a menține siguranța produsului și respectarea reglementărilor din industrie precum GMP, HAACP, etc.

Un sistem ERP integrat, combinat cu proceduri sistematice, poate preveni o multitudine de probleme ale căror consecințe ar putea fi severe atât asupra siguranței publice, dar și asupra costurilor monetare și de erodarea încrederii consumatorilor cauzate de intrarea pe piață a unor produse nesigure.

Gestionare rețete și formule

f4

Utilizând o soluție ERP cuprinzătoare producătorii vor ține în permanență pasul cu cerințele consumatorilor reușind să respecte rețetele consecrate ale companiei și vor putea să dezvole produse noi.

Un sistem bine stabilit de gestionare a rețetelor și formulelor înregistrează cu ușurință mai multe versiuni de rețete și ține evidența modificărilor – permițând crearea de noi formule, observarea dezvoltării rețetelor, documentarea instrucțiunilor de fabricație și gestionarea testelor de control al calității. De asemenea, funcțiile de securitate disponibile prin intermediul unui ERP mențin informațiile de rețetă proprietare ale unei companii, limitând accesul prin permisiuni de rol bazate pe utilizator.

Control de calitate

f5

În calitate de producător de alimente și băuturi, un management eficient al calității conferă certitudinea că produsele respectă în mod constant standardele companiei, precum și preferințele și așteptările clienților. Cu o trasabilitate completă a lotului, producătorul va avea toate instrumentele necesare pentru a urmări, documenta și monitoriza materialele pe tot parcursul procesului de producție și va putea raporta facil auditorilor, clienților și organismelor de reglementare.

Urmărirea în timp real, cu practici sistematice de control al calității, permite companiei să răspundă rapid la potențialele probleme, inițiind proceduri de carantină specific pentru articolele care nu trec inspecția – și asigurând reținerea produselor în cauză până la finalizarea acțiunilor corective.

Management stocuri

f6

Gestionarera unui stoc perfect dimensionat este adesea cheia succesului unei companii. Prea mult stoc poate costa bani, în timp ce prea puțin poate crea dezamăgire pentru clienți. O soluție software ERP cu o funcționalitate integrată a sistemului de gestionare a depozitelor (WMS) ajută la găsirea echilibrului de inventar perfect prin susținerea operațiunilor zilnice de planificare, organizare, angajați, direcționare și control al resurselor companiei. Cu o soluție ERP cuprinzătoare, poți menține cu ușurință nivelul ideal de stoc, vei reduce deșeurile și vei putea evita supraproducția pentru a vă face compania mai eficientă.

În concluzie, Alexandru Dorobanțu, Director General la Intelligent Systems România, recomandă celor care se află în căutarea următorului ERP pentru compania lor producătoare de alimente și băuturi „să aleagă o soluție care să includă obligatoriu urmărirea și trasabilitatea loturilor, gestionarea rețetelor și a formulelor, controlul calității și gestionarea stocurilor.” Acestea sunt necesitățile cele mai frecvente în companiile de fabricare a produselor alimentare și a băuturilor care sunt abordate de o soluție ERP specifică industriei.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: