Enterteq Software lansează un proiect digital unic pe piața din România: Green Upstream Engagement Solution
Reading Time: 2 minuteEnterteq Software, un startup românesc cu expertiză în domeniul transformării digitale, lansează proiectul G.U.E.S – o platformă software inovatoare pentru planificarea, monitorizarea, optimizarea și contabilizarea emisiilor de carbon. Proiectul este finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar SEE și Norvegian 2014-2021, în cadrul Programului Dezvoltarea IMM-urilor din România și beneficiază de un grant de 120.000 EUR.
Ce este G.U.E.S.
G.U.E.S. (Green Upstream Engagement Solution) este o platformă inovatoare care ajută companiile să calculeze și să administreze emisiile de carbon aflate în cadrul domeniilor de aplicare 1, 2, și 3 prin integrarea ecosistemului economic în proces și prin utilizarea de tehnologii de ultima generație cum ar fi blockchain, artificial intelligence și machine learning. Pe lângă tehnologie, G.U.E.S. propune utilizatorilor un model extins al managementului strategic în domeniul sustenabilității, care include metode deja testate și implementate pe piață în ceea ce privește obligațiile de raportare, cât și concepte noi precum „green index”, care permite comparații standardizate între companii, sau e-liability care propune modele de alocare a emisiilor de carbon la nivelul serviciilor si produselor unei firme.
Proiectul este realizat de către o echipă multidisciplinară formată din specialiști ai Enterteq Software și BMF Grup, lider de piață în domeniul managementului activelor și al proprietăților imobiliare, și este finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar SEE și Norvegian 2014-2021, în cadrul Programului Dezvoltarea IMM-urilor din România.
„În contextul preocupărilor intensificate privind schimbările climatice, dezvoltarea economică trebuie să fie corelată și armonizată cu evoluția standardelor de sustenabilitate. Totodată, responsabilitatea privind impactul asupra mediului (inclusiv prin intermediul emisiilor de carbon), precum și etica guvernării devin componente fundamentale ale performanței companiilor. Astfel, a luat naștere G.U.E.S, un proiect care ne oferă șansa de a pune tehnologiile moderne în slujba creării unor modele relevante de management strategic în domeniul controlului emisiilor de carbon și al eticii economice, pentru clienții noștri” a declarat Cristina Apahideanu, unul dintre creatorii conceptului.
EnterTeq Software, SRLeste un startup înființat la începutul anului 2021, formată dintr-un grup de experți specializați în AI și transformare digitală, având o metodologie proprietară de design și dezvoltare a soluțiilor informatice prin acumulare iterativă de cunoaștere (https://gues.enterteq.eu )
BMF Grup este unul dintre furnizorii cei mai importanți de servicii integrate de proiectare și construcție, management de proiect și managementul proprietăților și facilităților din România. Înființată în 2011, compania și-a dublat în fiecare an volumul de afaceri în ultimii ani, datorită procedurilor riguroase și detaliate, a implicării zilnice în deservirea clienților și a angajamentului constant în ceea ce privește sustenabilitatea și dezvoltarea durabilă.
Granturile Norvegiene și Granturile SEE
Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Liechtensteinului și Norvegia pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.
Există două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa, și consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările donatoare și cele 15 țări ale UE în Europa Centrală și de Sud și în țările baltice. Cele trei țări donatoare cooperează îndeaproape cu UE prin acordul privind Spațiul Economic European (SEE). Donatorii au furnizat 3,3 miliarde EUR prin intermediul unor scheme consecutive de granturi între 1994 și 2014.
Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE și Norvegiene se ridică la 2,8 miliarde EUR.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz