În ultimii ani, auzim tot mai mulți tineri care devin antreprenori, studiile arată că 1 din 2 tineri își doresc să activeze în domenii precum management, business sau antreprenoriat. Antreprenoriatul creează foarte multe lucruri bune în viețile oamenilor, mai ales ale tinerilor. Să fii un antreprenor echilibrat la 20 de ani, implică un bagaj emoțional foarte puternic sau o familie în care să ai un model de business. Este excelent când se întâlnesc ambele.
Dezechilibrele emoționale se accentuează odată cu începerea unui business, indiferent de vârstă, condiție socială, mediu, bagaj emoțional, experiențe. Începutul e greu mereu în antreprenoriat, dar asta nu înseamnă că nu poți reuși. Modelele sunt mereu eficiente. Emoțiile construiesc business-uri de succes și business-urile creează emoții puternice. Totul este ciclic.
Noi, oamenii, avem o putere extraordinară de a reuși, de a învinge. Totul stă în mind set. Când am început să devin antreprenor, în urmă cu 4 ani, aveam 24 de ani, am primit tot setul de experiențe. Ahaha, nu e ușor, dar e frumos.
Sunt un om foarte curajos și am nevoia de a planifica, de a munci mereu mai mult și mai bine. Mult timp nu mi-am găsit locul în mediile în care am fost și nu înțelegeam de ce. Uneori aveam impresia că ceva mă oprește să fiu eu, nu aveam flexibilitate, nu mă exploatam în totalitate pentru că nu eram determinată. Mereu am crezut că pot să fac orice și cred în continuare în asta, iar antreprenoriatul mi-a oferit șansa de a fi cum vreau și de a mă simți în siguranță. În antreprenoriat, treci printr-o multitudine de stări. Te poți simți singur, anxios, cu frici, nu poți spune ”NU” sau nu știi să spui, testezi orice și apoi ajungi să te simți tu, să te simți în siguranță.
Mi-am dat seamă în ani că emoțiile și antreprenoriatul în industria de PR și comunicare uneori pot face echipă bună, atât timp cât știi să le ții sub control. Este important să te echilibrezi emoțional, să te cunoști foarte bine ca om, să știi care îți sunt limitele și să poți pune stop atunci când e momentul. Psihologul ajută mult, un mentor în business este esențial și obiectivele tale vor fi atinse dacă lupți cu emoțiile rele, că să ai emoții constructive, cum le mai numesc eu.
Antreprenoriatul oferă enorm de multă libertate, bani, încredere, evoluție, cunoaștere, înveți să lucrezi cu angajați, introduci sisteme, proceduri, ceri feedback, construiești, nu te oprești niciodată.
Abilitatea cea mai importantă este să știi să îți adaptezi emoțiile pentru a lua decizii raționale și foarte potrivite oricărui context, iar ca om de business trebuie să știi când să alternezi momentele de expansiune cu cele de recesiune. De asemenea, ca antreprenor trebuie să înveți și cum să îți ajusteze fluxul de numerar în funcție de fiecare etapă.
Nu uita că starea de sănătate a corpului și a minții este cea mai importantă. Poți excela doar dacă ai grijă de tine.
2. Înveți și citești zilnic
Antreprenoriatul presupune, pe lângă altele, rezolvarea multor probleme. Vei învăța cum să le faci față sintetizând lecții din lucrurile care ți se întâmplă în fiecare zi.
3. Investești timp în networking
Un cerc social adecvat te poate ajuta să evoluezi mult mai repede. Networking-ul este una dintre cele mai eficiente metode de a te întâlni cu oameni, care au mai multă experiență ca tine, care au ajuns deja la succesul dorit și de la care poți învăța.
4. Păstrezi un mindset flexibil
Ascultarea sfatului potrivit la momentul potrivit poate avea o valoare inestimabilă, atât pentru afacerea ta, cât și pentru viața personală. Fii deschis la opiniile și sfaturile celor din jur, însă ai grijă să selectezi ceea ce este benefic pentru tine și pentru afacerea ta, ghidându-te după propriul instinct.
5. Lucrezi cu oamenii care-ți plac
Este foarte imporatant să faci acest lucru. Daca nu-ți plac oamenii cu care lucrezi, nu vei reuși să identifici toate oportunitățile și să prosperi.
Românii ar putea rămâne fără Paracetamol și Metformin (cel mai utilizat tratament accesibil pentru diabet) din cauza blocajelor legislative și…
HUAWEI Store România dă startul sezonului de Black Friday în 2024! Între 5 noiembrie și 2 decembrie, utilizatorii sunt invitați…
Vegis.ro, liderul de piață în comercializarea online a produselor organice și naturale, a pregătit între 7 și 11 noiembrie, reduceri…
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, şi cel al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, au semnat, marţi, un…
Agenția independentă de comunicare Pi2, cu birouri și filiale în Europa Centrală și de Est, a fost selectată să gestioneze…
În medie, utilizatorii plătesc 12 abonamente online, inclusiv Netflix, Spotify și YouTube Premium – cele mai populare servicii din întreaga…