Cum a ajuns Emilian Calotă de la munca pe șantier și în ateliere de tâmplărie la a construi de la zero CEC Architecture, un business în arhitectură, care a proiectat spitalul municipal de boli infecțioase din Constanța, o investiție de 20 de milioane de euro.
Cred că mi-am dorit dintotdeauna să am o carieră în arhitectură şi cred că acest domeniu mă atrage cel mai mult în mod natural. După ce am terminat liceul, am plecat în Spania în vacanță, la părinții actualei mele soții, unde am rămas pentru patru ani. Deși acel moment al vieții a pornit de la o vacanță, a continuat cu munca în domeniul construcțiilor, pe șantier, şi în ateliere de tâmplărie de lemn și aluminiu. Experiența acumulată în acel loc m-a ajutat să decid ce urma să fac mai departe. Așa mi-am dat seama că vreau să mă apropii de domeniul arhitecturii, așa încât în vara lui 2009 m-am întors în România să studiez arhitectura. În primul an de studenție am studiat în particular desenul de arhitectură. Atunci nu știam să reprezint în desen aproape nimic și nu vedeam în spațiu, așa că am găsit un pictor care să mă pregătească și timp de trei luni de zile am desenat, încontinuu, un cub. Consider că volumul cubului te ajută să compui mai multe forme arhitecturale. În anul al doilea de facultate, împreună cu alți patru colegi, am fondat Asociația Studenților Arhitecți din cadrul Universității Spiru Haret, în 2011, iar în anul 2012 am fost ales președinte al asociației.
La scurt timp, am deschis un centru de printare pentru studenți, primul meu business, care m-a ajutat să mă lansez cu adevărat în mediul antreprenorial. După finalizarea studiilor în arhitectură, odată cu experiența dobândită, mi-a fost ușor să evoluez în domeniul antreprenoriatului în arhitectură. Deși arhitectura nu a fost un obiectiv în anii de liceu, am simțit că în acest domeniu pot să construiesc ceva important pentru mine și societate. Am căpătat o stimă aparte față de profesia de arhitect, fiind fascinat în același timp de operele lui Brâncuși din orașul meu natal, Târgu Jiu, fiind atras de lucrurile durabile și perene. Este captivant să construiești ceva ce rămâne după tine atunci când nu mai ești. Am cochetat și cu domeniul construcțiilor, ajungând să înțeleg că numai dintr-o poziție de conducere poți să faci lucruri durabile pentru comunitate.
Am pornit la drum în 2017, cu o finanțare de 40.000 euro nerambursabili prin programul Start-up Nation, bani cu care am achiziționat echipamente pentru activitatea curentă a biroului de arhitectură și mi-am asumat numărul de angajați solicitat în proiect. În 2018 am implementat proiectul, am achiziționat echipamentele și am mutat biroul într-un spațiu mai mare în zona Unirii, am mai angajat două persoane, continuând să lucrez cot la cot cu toți membrii echipei. Apoi, proiectele au început să vină din recomandări şi an de an creștea cifra de afaceri, foarte puțin în comparație cu cheltuielile curente, aveam perioade în care efectiv ziua de salariu și taxe venea și eu nu aveam încasări suficiente. Acestea veneau cu întârziere, fie din faptul că nu reușeam să predăm în timpul propus, fie pentru că anumiți clienți nu plăteau atunci când promiteau.
Am lucrat în construcții, pe șantier, ceea ce reprezenta o activitate tangențială față de arhitectură, însă şantierul m-a ajutat enorm să înțeleg cum funcționează acest domeniu și cum poate fi finalizată o construcție. Am pornit de jos, am căpătat experiență și o practică importantă și ulterior mi-am dat seama cât de mult a contat această activitate întreprinsă de nevoie pentru cariera și businessul meu în arhitectură. Munca pe șantierele din Spania a fost punctul de pornire pentru construirea drumului meu de mai târziu, respectiv antreprenoriat în arhitectură în România.
Apoi, începând businessul, am realizat că antreprenoriatul presupune multă muncă și au fost perioade de timp când am lucrat cel puțin 14 ore pe zi; ajungeam la birou la 7 dimineața și plecam la 11-1 noaptea, deoarece ziua mergeam pe șantier, aveam întâlniri cu clienți sau potențiali clienți, iar după orele 18.00 lucram la computer proiectând ceea ce era necesar pentru a doua zi. Era etapa când totul trecea pe la mine (ofertare, negociere, contractare, concept, proiectare, avizare, printare, depunere, ridicare, facturare, urmărire plăți), iar eu trebuia să acopăr toate departamentele, până când am ajuns la epuizare și am decis să angajez mai multe persoane și să deleg din atribuții.
La CEC Architecture avem proiecte diverse deoarece oferim servicii complete, de la arhitectură și urbanism la design de interior, project management în construcții. Dezvoltăm proiecte complexe, atât din segmentul rezidențial, cât și cel de infrastructură publică. Printre cele mai importante proiecte se află bazinul de înot din Drobeta-Turnu Severin, Mehedinți (investiție cca 12 mil. euro), Spitalul Orășenesc Vânju Mare (investiție de 5 mil. euro), Spitalul Municipal de Boli Infecțioase Constanța (investiție estimată la 20 mil. euro), Centrul de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Drobeta-Turnu Severin (investiție estimată la 25 mil. euro, Piața Delfinului București (investiție de 2,5 mil. euro).
Gestionarea unui business în domeniul arhitecturii și urbanismului nu este deloc simplă, întrucât implică numeroase provocări. Printre dificultățile majore se numără: complexitatea documentelor tehnice și a fluxurilor de lucru, gestionarea tuturor specialităților și a specialiștilor implicați în proiect, pe etape și timpi de execuție, și asistență permanentă la implementarea proiectului.
Piața este din ce în ce mai dezvoltată, în special datorită fondurilor europene care intră și urmează să intre în zona de investiții. Potențial există și datorită investițiilor tot mai multe în zona de imobiliare. Mai mult, România este în plin de proces de dezvoltare a infrastructurii, dar și în zona administrativă. Serviciile în proiectarea de construcții civile sunt subevaluate din punct de vedere financiar. Termenele de realizare a documentațiilor sunt, de foarte multe ori, prea mici. Iar de aici pornește o altă problemă: un grad ridicat de risc cu privire la erorile care pot apărea într-un proiect.
Concurența ne ajută să fim mai buni, dar ce este important este că suntem într-o piață în plină dezvoltare, fiind astfel loc pentru toată lumea. Am un principiu după care mă ghidez: sunt proiecte din care câștigi bani imediat și proiecte unde beneficiile sunt altele. Altfel spus, anumite proiecte le facem pentru portofoliu, chiar dacă câștigul financiar nu este atât de mare. Iar, ca în orice alt domeniu, atunci când ești dedicat muncii tale, lucrurile evoluează pozitiv. Astfel seriozitatea, perseverența și calitatea livrabilelor contează. Nu în ultimul rând, gradul ridicat de implicare în fiecare proiect la nivel de detaliu poate face diferența.
E.ON România și Asociația Zi de BINE își unesc forțele în vederea prevenirii consumului de substanțe interzise în rândul tinerilor…
În perioada sărbătorilor de iarnă, Lidl România continuă tradiția de a transforma bucuria dăruirii într-un sprijin real pentru copiii din…
Pe măsură ce anul se apropie de final, piețele de capital globale și performanțele companiilor vor resimți influența mai multor…
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, și TAROM, compania națională de transport aerian a…
Fabrica de Vacanțe, parte a Grupului Aerotravel, lansează cea mai așteptată campanie a anului, Black Friday 2024, cu reduceri de…
Prețurile solicitate pe Storia pentru chiriile din cele 10 orașe analizate, orașele cu cele mai multe anunțuri de pe platformă,…