Interviuri Lifestyle

Emili Masferrer i Fons, Casa Vicens: Gaudi, înainte de Gaudi

11 mart. 2024 4 min

Emili Masferrer i Fons, Casa Vicens: Gaudi, înainte de Gaudi

Reading Time: 4 minute

Punct de pornire al Modernismului catalan, Casa Vicens din Barcelona este primul imobil proiectat în întregime de Antoni Gaudi și ridicat în perioada 1883-1885. În exclusivitate pentru Biz Spania, Emili Masferrer i Fons, CEO al Casa Vicens, ne-a descifrat „tainele” acestei prime capodopere semnate de genialul arhitect catalan.

Care este istoria Casei Vicens?

Ne aflăm în Casa Vicens, prima casă construită de Antoni Gaudi. Construită spre finalul secolului al XIX-lea, acest imobil a fost gândit inițial ca o reședință de vară pentru familia Vicens. În acea perioadă, proprietatea brokerului Manel Vicens i Montaner se afla în satul Gracia, o zonă căutată și de alte familii înstărite din regiune, acum fiind un cartier în Barcelona.

20240123 145250

Nu știm cu exactitate de ce a fost ales Gaudi de către domnul Vicens pentru a se ocupa, în întregime, de acest proiect. Ne putem însă gândi la faptul că, deși Gaudi era destul de tânăr la acea dată (30 de ani), era deja un arhitect faimos. Mulți oameni bogați din Barcelona, din acele vremuri, doreau să aibă lucrări de-ale sale.

Ce înseamnă Casa Vicens în opera lui Antoni Gaudi?

Casa Vicens a fost deschisă publicului abia din noiembrie 2017, fiind declarată monument UNESCO în 2005. Ca atare, nu este un obiectiv cultural la fel de cunoscut precum celelalte capodopere ale lui Gaudi – Sagrada Família, Casa Milà (La Pedrera) sau Casa Battlo – cu care publicul este deja familiarizat de mult mai multă vreme. Revenind, aici la Casa Vicens putem identifica o serie de caracteristici ale operei lui Gaudi, care sunt diferite de cele cu care publicul este obișnuit în ceea ce privește pe genialul artist catalan. Nu găsim aici tehnici pe care Gaudi le va utiliza mai târziu, la operele sale. Aș putea spune chiar că aici descoperim un Gaudi cu care nu suntem familiarizați. Acesta este primul semnal pe care îl identifică, în acest loc, un ”ochi de expert”. Aproape oricine știe deja, în ceea ce-l privește pe Gaudi, că a preferat liniile curbe, celebrele sale ”unduiri”. După cum lesne se poate observa la Casa Vicens, tânărul arhitect încă rămâne loial liniilor drepte, pentru a îmbina diversele corpuri ale clădirii. Pentru viitoarele sale proiecte arhitecturale, Gaudi își manifestă ambiția de a fi foarte inovator în ceea ce privește structura. Aici însă nu este cazul pentru așa ceva, dar îl descoperim pe tânărul arhitect inovator în privința decorațiunilor. Despre acestea putem spune că abundă la Casa Vicens și reprezintă, în acest fel, una dinte caracteristicile sale. Deși influența orientală este evidentă, trebuie menționate și o serie de detalii ”clasice” pe care le regăsim în podeaua diferitelor încăperi, de exemplu: pardoseală în mozaic, stil roman din opus tessellatum (bucăți mici de piatră sau ceramică). De asemenea, la Casa Vicens reușește să combine mai multe stiluri arhitecturale tradiționale. Nu este o caracteristică a lui Gaudi, dar este ceva comun în epoca Art Nouveau și el o aplică aici în mod fericit. Putem observa îmbinări ale stilului tradițional japonez, de asemenea influențele islamice din pensinsula iberică, dar și detalii din arhitectura tradițională catalană. În ceea ce privește vernacularul catalan, acesta se regăsește foarte mult în structura imobilului, în mod special pentru casele din mediul rural. Legat de acoperișul casei, nu era ceva obișnuit ca acesta să poată fi folosit ca spațiu în care să te miști, pe care să te poți chiar plimba. Gaudi introduce, în premieră, la Casa Vicens această facilitate, pe care o dezvoltă și o exploatează la maximum, prin viziunile și ideile sale, la Casa Mila sau la Casa Batllo.

20240123 151919

Care este statutul acestui muzeu în prezent?

În 1925, familia Vicens a vândut proprietatea, iar aceasta urma să sufere o serie de modificări. Ulterior, proprietatea a fost chiar împărțită. În 2014, Casa Vicens a fost cumpărată de o bancă din Andorra. Timp de trei ani, aici s-au derulat ample proiecte de restaurare, reabilitare, după care a fost introdusă în circuitul public. Dacă până la data achiziției, aici era o reședință privată, după ce a fost cumpărată de MoraBanc, Casa Vicens a fost transformată în muzeu privat.

20240123 152849

Vicens și Gaudi

Nu se cunosc multe detalii despre Manuel Vicens i Montaner (1836-1895), cel care a comandat lui Gaudi realizarea primei sale capodopere arhitecturale și de design interior. Când Casa Vicens a fost restaurată, aici s-au găsit o serie de documente (testament, inventare, acte de vânzare etc.) care îl menționează ca o persoană implicată în comerț ,agent de bursă și dealer de valută. În ceea ce privește modul în care s-au cunoscut, ipoteza actuală este aceea că au frecventat anumite asociații și organizații în Barcelona în ultimul sfert al secolului al XIX-lea. Era vremea Renașterii catalane (La Renaixensa), a înființării Centrului Català, Ateneu Barcelonès sau Asociația Catalanista d’Excursions Científiques, unde marii oameni de afaceri precum Eusebi Güell se întâlneau cu scriitori, arhitecți și artiști precum Francesc Torrescassana (cel care a realizat tablourile de la Casa Vicens) și Heribert Mariezcurrezna, toți legați mai târziu de Gaudi și Casa Vicens. În 1925, când văduva lui Manel Vicens a vândut proprietatea doctorului Antonio Jover i Puig, acesta a transformat casa de vară într-o reședință permanentă multifamilială. Deși familia Jover și-a petrecut aici următorii ani, proprietatea a fost împărțită la jumătate în 1946. În urma acestei tranzacții, Arcul care conținea mecanica unei cascade-cortină, situată în centrul curții, a fost demontat. De asemenea, Casa a fost despărțită de capela și izvorul mineral dedicat unei Sfinte catolice.

20240123 155628

Biz Spania este un proiect unic în lume, powered by Sesderma, realizat alături de partenerii Garanti BBVA, Glovo, Aqua Carpatica, Samsung, ciocolata Valor, DIGI și Eximtur.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 380 (15 februarie – 15 martie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: