Elite Business Women te învață cum să obții finanțare pentru afacerea ta
Reading Time: 2 minute“EBC București: Expansiune prin atragere de capital”, eveniment organizat pe 12 decembrie de către clubul dedicat femeilor antreprenor din România, Elite Business Women, prezintă o analiză privitoare la sursele de finanțare pe care le au la dispoziție antreprenorii și cum pot fi acestea atrase cât mai ușor. Unul dintre cele mai relevante exemple în acest sens este un hotel construit în Brașov, în valoare de 10 milioane euro, care a beneficiat de un ajutor de stat de 3,6 milioane euro.
În top 5 al industriilor bazate pe finanțări externe se regăsesc industria auto, producția, IT, turism și colectare și reciclare deșeuri, portivit Roxanei Mircea, consultant în atragerea de fonduri din partea Uniunii Europene și membră a Elite Business Women.
O industrie poate crește cu minimum 20%. Producția, în general, textilele sunt domenii eligibile atât din punct de vedere al fondurilor UE, unde pot primi până la 90% nerambursabili dacă sunt micro sau 70% dacă sunt companii mici, cu maximum 49 de angajați, cât și din punct de vedere al ajutorului de stat, unde primesc 50% nerambursabil inclusiv companiile mari, cu peste 250 de angajați. Românii pot accesa fonduri pentru construirea unei hale de la zero și echipamente sau pentru extinderea halei actuale sau doar achiziție simplă de echipamente de producție, software.
Fondurile europene destinate IMM-urile au fost în general absorbite, principala sensibilitate a României fiind lipsa proiectelor de infrastructură. Finalizarea proiectelor de transport ar facilita cu o creștere de cel puțin 500% în atragerea și implementarea proiectelor cu fonduri europene și ajutoare de stat.
În ultimii 7 ani, România a ratat investiții de peste 5 miliarde euro din lipsa infrastructurii, printre aceste proiecte regăsindu-se Audi, Mitsubishi, Volkswagen sau Jaguar.
“Ca țară, am început deja negocierile pentru următoarea perioadă 2021-2027; iar strategia României ar trebui să plece de la realitatea economică și de la nevoile de dezvoltare ale companiilor prin consultări cu Asociațiile de profil, Patronate”, a declarat Roxana Mircea, consultant în fonduri UE și membră a Elite Business Women.
Analiza comunicată are la bază proiecte proprii cu fonduri UE sau ajutoare din partea statului pe care consultantul Roxana Mircea le-a câștigat împreună cu clienții săi, pe parcursul ultimilor 10 ani: hoteluri în construcție -Techirghiol, Câmpulung (în valoare de aproximativ 1,3 milioane euro, fiecare); fabrici de producție: mobilă, textile, biscuiți (proiect de 36 milioane de euro la Craiova, ce a beneficiat de un ajutor de stat de circa 6,6 milioane euro); reciclare-POR 2.2; producție genți-Schema pe costuri salariale -HG 332/2014; confecții metalice-Schema pe costuri salariale-HG 332/2014; utilaje de construcții-POR 2.1; software și producție obiecte sanitare, celuloză, parchet, mase plastice-HG 495-scutirea de la plata certificatelor verzi.
Evenimentul se va desfășura pe 12 decembrie în cadrul Commons, în intervalul orar 09:30 – 13:00.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz