EIT Health finanțează 4 consorții din domeniul sănătății din România
Reading Time: 2 minuteEIT Health InnoStars a decis să sprijine 15 noi proiecte inovatoare în domeniul sănătății, dezvoltate în regiuni emergente din Europa Centrală, de Est și de Sud. Fiecare proiect primește până la 75.000 euro în 2020 pentru dezvoltarea produsului sau a soluției propuse, dar și consiliere și acces la rețeaua celor mai importanți jucători în domeniul sănătății din Europa. Anul acesta, România a fost cea mai de succes țară din program, cu patru proiecte finanțate.
„Scopul nostru, ca hub local al EIT Health, este de a susține dezvoltarea inovației din domeniul sănătății în România. Lucrăm constant la descoperirea inovatorilor talentați de pe plan local și îi încurajăm să acceseze cu încredere oportunitățile oferite de programele EIT Health. În acest fel, beneficiază de cel mai înalt nivel de îndrumare, training și finanțare care să le susțină proiectele inovatoare, iar aceasta susținere se duce și in dezvoltarea inovației in sănătate la nivelul regiunii și întregii țări” – a declarat Dr. Ion-Gheorghe Petrovai (foto), Director de Proiect EIT Health Hub la FreshBlood HealthTech.
Proiectele românești finanțate:
TULLY este un dispozitiv wearable de monitorizare și control emoțional pentru copiii diagnosticați cu ADHD (Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție) dezvoltat de startup-ul Stressless SRL in Cluj-Napoca. După 3 ani de dezvoltare a prototipurilor Stressless a ajuns la faza de testare pe scară largă, ajustare finală a algoritmului și pregătire pentru lansare, eforturi în care beneficiază de sprijinul Facultății de Psihologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și al Freshblood HealthTech.
HEAL4LIV – sistem robotizat inovator dedicat îmbunătățirii tratamentului intervențional minim invaziv în cazul unuia dintre cancerele cu cea mai mare rată de mortalitate – cancerul hepatic. Sistemul este dezvoltat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. „Octavian Fodor” și Select It Serv, cu sprijinul Freshblood HealthTech.
Îmbunătățirea unui prototip de scanner parodontal 3D ultrasonografic, cu arhitectura freehand, utilizând rețele neuronale în procesarea imaginilor ultrasonografice în scopul automatizarii fluxului de prelucrare a datelor achiziționate. Proiectul este coordonat de catre Chifor Research SRL având ca parteneri: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Institutul Roman de Știință și Tehnologie și este derulat cu sprijinul Freshblood HealthTech.
Sistem de diagnosticare şi monitorizare a afecţiunilor pulmonare difuze, bazat pe algoritmi de inteligență artificială și ecografie transtoracică dezvoltat de către Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca, cu sprijinul FreshBlood HealthTech.
În 2020, România (4), Portugalia (3), Italia (2) și Slovenia (2) s-au situat printre cele mai premiate țări în ceea ce privește numărul de consorții. Acesta este al doilea an când România și Slovenia au printre cele mai multe proiecte inovative în domeniul îmbunătățirii sănătății în cadrul Apelului de proiecte EIT Health RIS Innovation Call. Alte proiecte susținute provin din Croația, Cehia, Letonia și Lituania.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz