Interviuri Digital Interviuri & Opinii Tech

EIT Digital: „Angajamentul orașului de a promova un ecosistem vibrant de inovare digitală reflectă propria noastră misiune, făcându-l o locație strategică pentru eforturile de extindere”

28 iun. 2023 8 min

EIT Digital: „Angajamentul orașului de a promova un ecosistem vibrant de inovare digitală reflectă propria noastră misiune, făcându-l o locație strategică pentru eforturile de extindere”

Reading Time: 8 minute

Universitatea Babeș-Bolyai și EIT Digital au încheiat un parteneriat pentru înființarea centrului național EIT Digital, cu scopul de a dezvolta inovația digitală, educația antreprenorială și stimularea competitivității. Biz a vorbit cu Tuan Trinh, Region East Director și Federico Menna, CEO la EIT Digital, despre acest parteneriat și ce aduce el pentru piața din România și transformarea digitală a țării noastre, antreprenoriat, securitate cibernetică și multe altele.

Cum vedeți transformarea digitală din România și cum ați dori să vă puneți amprenta asupra ei?

Tuan Trinh: Transformarea digitală a României se conturează a fi o călătorie promițătoare, cu pași semnificativi ce se fac în diverse sectoare. Țara se mândrește cu o infrastructură de telecomunicații impresionantă, oferind acces la internet rapid și accesibil. Cu toate acestea, rămâne în urmă în ceea ce privește serviciile publice online și competențele digitale ale cetățenilor României și utilizarea acestora a serviciilor online rămân scăzute.

Doar o treime dintre români au declarat că au cel puțin abilități de bază pentru a naviga pe internet, iar utilizarea online bankingului și e-commerce-ului este mai mică decât media UE. Având în vedere acest lucru, oferta educațională a EIT Digital, care permite studenților și profesioniștilor să dobândească abilitățile digitale necesare pentru a naviga în transformarea digitală, poate face cu adevărat diferența.

Mai mult, digitalizarea progresivă a administrației și a economiei a adus problema securității cibernetice în prim plan, forțând întreprinderile și cetățenii să învețe cum să se apere împotriva amenințărilor online.

Cursurile de securitate cibernetică pe care le oferim prin intermediul Școlii noastre de master partener, Universitatea Babeș-Bolyai, se încadrează perfect în acest scenariu. În plus, încurajăm antreprenoriatul local prin incubatorul digital EIT, cunoscut și sub numele de Programul Venture. Incubatorul sprijină echipele antreprenoriale aflate în stadiu incipient în călătoria lor către piață. Oferă un program intensiv de opt săptămâni pentru a ajuta aceste echipe să-și transforme ideea de afaceri digitală deep tech într-un startup. Această inițiativă nu numai că ajută la lansarea startup-urilor, dar le încurajează și să atragă investiții de la investitori privați.

Cum ați intrat prima dată în domeniul academic? Care ați spune că sunt principalele puncte forte ale României și mai ales ale Clujului?

Tuan Trinh: România, cu Cluj-Napoca în centrul ei, este un far de creștere și inovare în Europa de Est. Orașul Cluj-Napoca, în special, merge pe un val de creștere semnificativă, făcându-l un moment ideal pentru investiții și dezvoltare. Această creștere nu este doar în termeni de expansiune economică, ci și în înflorirea unui ecosistem vibrant de startup-uri, companii de tehnologie și instituții de cercetare. Acest ecosistem nu este doar înfloritor, dar este și susținător și receptiv la noile inițiative și eforturi, încurajând o cultură a creativității și a progresului tehnologic.

Locația strategică a Cluj-Napocăi în Europa de Est îi sporește și mai mult atractivitatea. Acesta servește ca o poartă de acces către piața românească și regiunea extinsă a Europei de Est, făcându-l o bază atractivă pentru companiile care doresc să-și extindă acoperirea.

În plus, angajamentul orașului de a promova un ecosistem vibrant de inovare digitală reflectă propria misiune a EIT Digital, făcându-l o locație strategică pentru eforturile noastre de extindere.

Tuan Trinh, EIT Digital

Cum vedeți că evoluează parteneriatul cu Universitatea Babeș-Bolyai?

Tuan Trinh: Parteneriatul EIT Digital cu UBB evoluează într-o colaborare dinamică care stimulează inovația, încurajează talentul și contribuie la creșterea peisajului digital din România și nu numai. Parteneriatul se bazează pe un angajament comun față de utilizarea responsabilă și etică a noilor tehnologii, cum ar fi AI-ul. Expertiza UBB în educația în domeniul securității cibernetice se aliniază perfect cu cursurile EIT Digital, creând o sinergie care sporește valoarea și impactul ofertelor lor educaționale.

Dar acesta este doar începutul. EIT Digital intenționează să-și aprofundeze colaborarea cu UBB, integrând expertiza acestora în programele lor și atrăgând mai mulți studenți români să participe. Acest lucru nu numai că le va îmbogăți cursurile, ci și le va oferi studenților abilitățile și resursele de care au nevoie pentru a naviga provocările pieței și a reuși la scară globală.

Care sunt principalele puncte pe care le considerați a fi un succes până acum și de ce?

Tuan Trinh: Călătoria noastră de până acum a fost marcată de câteva etape semnificative care au contribuit la succesul nostru.

În primul rând, iese în evidență implementarea cu succes a proiectului Innochange. Această inițiativă a fost esențială în consolidarea și stimularea educației antreprenoriale la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB). Încurajând o cultură a inovației și a antreprenoriatului, am reușit să dotăm studenții cu abilitățile și mentalitatea necesare pentru a conduce schimbarea și a crea impact în lumea digitală.

În al doilea rând, includerea UBB în EIT Digital Master School care oferă cursuri în programul Cybersecurity este o realizare majoră. Aceasta a marcat prima dată când un program de Master School etichetat EIT este oferit în România. Acest lucru nu numai că îmbunătățește ofertele educaționale de la UBB, ci și plasează România pe hartă ca un hub pentru educația digitală avansată.

Semnarea acordului de colaborare între EIT Digital și UBB a fost un alt moment esențial. Acest acord a deschis calea pentru deschiderea Biroului Digital EIT la Cluj-Napoca, consolidându-ne în continuare prezența în România și sporind capacitatea noastră de a impulsiona inovația digitală și educația în regiune.

Proiectele noastre comune de parteneriat strategic au avut, de asemenea, succes în atragerea de fonduri suplimentare din programul Orizont Europa (Horizon Europe). Această finanțare suplimentară ne va permite să ne extindem și mai mult inițiativele și să avem un impact mai mare.

În cele din urmă, suntem încântați că UBB va găzdui evenimentul de lansare al EIT Digital Master School pentru cohorta 2023-2025. Acest eveniment va servi drept platformă pentru a saluta și a inspira următoarea generație de inovatori și lideri digitali.

„Am dezvoltat programul cu feedback și sfaturi foarte utile și de foarte înaltă calitate din partea coordonatorului programului de master de securitate cibernetică în EIT Digital”, a declarat profesorul UBB Simona Motogna. Ne poți spune, te rog, cum a fost din partea ta a lucrurilor/ Care au fost cele mai importante sfaturi pe care le-ai oferit?

Tuan Trinh: Colaborarea cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) pentru dezvoltarea programului de master în securitate cibernetică a fost o experiență plină de satisfacții care a necesitat o planificare atentă și consiliere strategică. Integrarea de noi elemente într-un ecosistem existent este întotdeauna o sarcină provocatoare, iar rolul nostru a fost să ne asigurăm că expertiza și cunoștințele UBB au fost integrate perfect în programul nostru.

Unul dintre cele mai importante sfaturi pe care le-am oferit a fost nevoia unei colaborări extinse și consultări cu partenerii noștri. Acesta nu a fost doar despre alinierea conținutului academic, ci și despre asigurarea că procesele administrative sunt sincronizate. Lucrând îndeaproape cu UBB, am reușit să creăm o structură coerentă care a valorificat punctele forte ale ambelor instituții.

Un alt aspect crucial al sfaturilor noastre a fost legat de procesul de acreditare. Bazându-ne pe propriile noastre experiențe, am ghidat UBB prin acest proces, oferind informații despre cum să gestionăm eficient aceste sarcini în mediul local și cu autoritățile locale. Acest sfat a fost esențial pentru a ajuta UBB să navigheze cu succes în procesul de acreditare.

Cum se aliniază cunoștințele despre probleme precum blockchain, criptomonede, hacking etic și criptografia cuantică cu cele precum antreprenoriatul?

Federico Menna: La EIT Digital, credem în puterea îmbinării cunoștințelor tehnice cu abilitățile antreprenoriale. Înțelegem că descoperirile în domenii precum blockchain, criptomonede, hacking etic și criptografie cuantică pot revoluționa industriile. Cu toate acestea, fără cunoștințele antreprenoriale de a comercializa aceste inovații, potențialul lor poate rămâne neexploatat.

Aici intervine concentrarea noastră asupra antreprenoriatului. Nu doar dotăm studenții și partenerii noștri cu cunoștințe tehnice; le oferim, de asemenea, instrumentele și abilitățile necesare pentru a transforma aceste cunoștințe în produse și servicii pregătite pentru piață. Programul nostru Open Innovation Factory este un prim exemplu al acestei abordări. Sprijinim echipele cu expertiză în tehnologii de ultimă oră pentru a dezvolta produse și servicii digitale inovatoare, ghidându-le prin procesul de aducere a inovațiilor lor pe piață.

Dar sprijinul nostru nu se oprește aici. Prin serviciile noastre de creștere, ajutăm aceste echipe să-și extindă activitățile, oferindu-le resursele și îndrumările de care au nevoie pentru a-și dezvolta întreprinderile.

Ați spune că securitatea cibernetică este unul dintre principalele subiecte fierbinți în digital, chiar acum? De ce?

Federico Menna: Da, securitatea cibernetică este într-adevăr unul dintre principalele subiecte fierbinți în lumea digitală în acest moment și este sigur să spunem că va rămâne așa în viitorul apropiat. Astăzi, suntem mai conectați decât oricând – de la aparatele noastre inteligente pentru casă și gadgeturile personale până la mașinile noastre și sistemele industriale vaste.

Dar această interconectivitate are un cost. Creează ținte atractive pentru infractorii cibernetici și face necesare măsuri robuste de securitate cibernetică, mai ales având în vedere că, în ultimii câțiva ani, am observat o escaladare nu numai a numărului mare de atacuri cibernetice, ci și a gravității acestora, de la încălcări ale datelor și atacuri ransomware până la phishing. înșelătorii, nimeni nu se mai poate simți în siguranță.

În mijlocul tuturor acestor lucruri, asistăm la o cursă a înarmărilor între apărătorii și atacatorii securității cibernetice, alimentată de inteligența artificială și învățarea automată. Pe de o parte, aceste tehnologii ajută la detectarea și răspunsul amenințărilor, iar pe de altă parte, sunt folosite pentru automatizarea și scalarea atacurilor. Pe măsură ce lumea digitală continuă să evolueze, relevanța și importanța securității cibernetice urmează să crească, cimentându-i poziția ca domeniu de interes critic în viața noastră digitală.

Federico Menna EIT Digital

Cum au influențat ultimii ani și pandemia această situație?

Federico Menna: Pandemia de COVID-19 ne-a împins în era muncii la distanță. Această schimbare a deschis un nou set de provocări de securitate. Tranziția bruscă la munca de la distanță a însemnat că mulți angajați lucrau din rețelele de acasă, care sunt în general mai puțin sigure decât rețelele corporative.

Odată cu accesarea datelor de afaceri potențial sensibile din aceste rețele vulnerabile, a existat o extindere fără precedent a suprafeței potențiale de atac pentru infractorii cibernetici. Împreună cu aceasta, utilizarea dispozitivelor personale în scopuri profesionale, adesea nu la fel de sigure sau actualizate ca dispozitivele corporative, a adăugat riscuri.

Mai mult, pe măsură ce organizațiile și-au orientat operațiunile online pentru a asigura continuitatea business-ului, a existat o adoptare accelerată a tehnologiilor digitale. Deși această transformare digitală a avut cu siguranță beneficiile ei, a introdus și noi vulnerabilități, în special pentru companiile care au trebuit să grăbească procesul și, eventual, au trecut cu vederea măsurile de securitate esențiale.

La nivel societal, pe măsură ce mai multe servicii, inclusiv educație, asistență medicală și servicii guvernamentale, s-au mutat online, potențialele consecințe ale atacurilor cibernetice au devenit mai grave. Securitatea cibernetică s-a transformat astfel dintr-o preocupare predominantă din punct de vedere economic și al business-ului, într-o problemă de societate mai largă.

Care credeți că sunt principalele ingrediente care vor face o Europă digitală puternică, unită, în următorii câțiva ani?

Federico Menna: În primul rând, cultivarea talentelor digitale și tehnologice profunde. Viitorul peisajului digital al Europei se află în mâinile inovatorilor, dezvoltatorilor și vizionarilor săi în tehnologie.

În al doilea rând, asigurarea accesului la finanțare pentru start-up-uri și extinderi este esențială pentru a se asigura că au resursele de care au nevoie pentru a crește, a inova și a concura pe o scenă globală.

Nu în ultimul rând, susținerea valorilor europene. Pe măsură ce îmbrățișăm noile tehnologii, trebuie, de asemenea, să ne asigurăm că acestea sunt utilizate într-un mod care respectă valorile și principiile noastre comune pentru o utilizare etică și responsabilă a tehnologiei.

Care sunt obiectivele tale principale la EIT Digital pentru 2023-2024?

Federico Menna: Pe măsură ce privim către 2023-2024, obiectivele noastre principale la EIT Digital se concentrează pe promovarea unei Europe digitale care este incluzivă, echitabilă și durabilă.

Aceasta înseamnă promovarea alfabetizării digitale și a dezvoltării competențelor, astfel încât toată lumea să poată participa și să beneficieze de economia digitală, asigurându-se că beneficiile transformării digitale sunt împărtășite în mod echitabil și valorificând tehnologiile digitale pentru a aborda provocările de mediu și pentru a promova dezvoltarea durabilă.

De asemenea, ne propunem să ne extindem amprenta în Europa și nu numai. Intenționăm să stabilim mai multe parteneriate și colaborări și să ne extindem acoperirea în noi regiuni. Acest lucru ne va permite să promovăm o comunitate globală de inovatori digitali.

poză de deschidere: Federico Menna EIT Digital CEO pe scenă la #GrowDigital23

Array

Articole pe aceeași temă: