Economisirea, esentiala pentru creditare
Reading Time: 2 minuteCand luam un credit, nu il luam din banii nostri, ci din banii deponentilor, a subliniat Gabriela Folcut, presedinte al Comisiei de Comunicare a ARB, la un eveniment dedicat educatiei financiare.
“Institutia de credit este o entitate a carei activitate consta in atragerea de depozite sau de alte fonduri rambursabile de la public si in acordarea de credite in cont propriu. Dar cat la suta din publicul nostru stie aceasta definitie? Cati stiu acest circuit al banilor: deponenti – banca – imprumutati?”, a spus Gabriela Folcut, la prima editie a “Summer Banking Academy”, eveniment organizat de Institutul Bancar Roman (IBR) cu sprijinul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Reprezentanta ARB a aratat ca raportul credite acordate/depozite atrase este, dupa sapte ani, unul subunitar – 93,68% (martie 2015).
Trebuie sa explicam clientilor ca atunci cand iau un credit, il iau din banii deponentilor, a spus Folcut, aratand ca un client trebuie sa ia un imprumut pana la nivelul la care isi poate permite sa plateasca, sa ia in calcul si o perioada de somaj si sa isi asume mai responsabil aceste aspecte. Totodata, ea a aratat ca este nevoie de o comunicare corecta, in care informatia sa fie corect preluata si diseminata, pentru ca unii clienti se pot lasa influentati de o eventuala promisiune ca ar putea sa beneficieze de anularea unei parti a datoriei, in conditiile in care sunt promovate initiative legislative care pot afecta disciplina de plata.
In ceea ce priveste creditarea, sunt doua curente de opinie – unii oameni reproseaza bancilor ca nu dau credite, in timp ce altii, sustin ca, dimpotriva, bancile au dat prea multe credite. Gabriela Folcut a aratat ca bancile isi doresc o crestere sustenabila a creditarii si a spus ca este posibila o crestere a soldului creditului neguvernamental in 2015. “Volumul creditelor noi acordate de banci companiilor si populatiei in primele patru luni ale anului se cifreaza la aproximativ 3,6 miliarde euro”, a aratat reprezentanta ARB, adaugand ca prioritatile industriei bancare vizeaza mentinerea rolului sistemului bancar de principal finantator al economiei Romaniei.
Folcut a adaugat ca in perioda crizei, bancile au continuat sa absoarba riscurile din economie – in perioada 2009 – 2014, sistemul bancar a inregistrat o pierdere neta consolidata de 1,6 miliarde euro. “Aporturile suplimentare de capital s-au ridicat la 1,8 miliarde euro in perioada 2009 – 2014, ceea ce arata dorinta actionarilor bancilor din Romania de dezvoltare pe piata locala”, a precizat reprezentanta ARB, adaugand ca indicatorul de solvabilitate a sistemului este 18,64%, in conditiile in care pragul minim stabilit conform cadrului de reglementare european CRDIV/CRR este 8%.
Totodata, Folcut a amintit ca in Romania, bancile asigura aproximativ 90% din finantarea economiei, in timp ce la nivel european, procentul ajunge la 75-80%, iar in SUA, companiile se finanteaza prin credit bancar in proportie de doar 15%.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz