BizRemote by certSIGN Finanțe

Economia zonei euro şi cea a UE, cel mai sever declin trimestrial de după 1995

1 mai 2020 2 min

Economia zonei euro şi cea a UE, cel mai sever declin trimestrial de după 1995

Reading Time: 2 minute

Economia zonei euro şi cea a Uniunii Europene au înregistrat în primul trimestru al acestui an un declin de 3,8% şi, respectiv, 3,5%, comparativ cu precedentele trei luni, când PIB-ul a urcat cu 0,1% în zona euro şi cu 0,2% în UE, arată datele preliminare publicate de Oficiul european de Statistică. Este cel sever declin de când Eurostat publică acest tip de date, din 1995.

Zilele trecute, SUA anunța o scădere a PIB cu 4,8% în trimestrul I față de aceeași perioadă din 2019, prima scădere trimestrială a economiei americană din 2014 și cea mai abruptă scădere din trimestrul patru al anului 2008, vârful crizei financiare care a zguduit întreaga lume.

Comparativ cu primul trimestru din 2019, economia zonei euro şi cea a UE s-au contractat în perioada ianuarie-martie 2020 cu 3,3% şi, respectiv, 2,7%. În ultimul trimestru din 2019 se înregistrase un avans anual de 1% în zona euro şi de 1,3% în UE.

Conform Eurostat, în perioada ianuarie -martie 2020, s-a înregistrat cea mai mare scădere anuală după cea din trimestrul trei din 2009, atât în zona euro cât şi în UE.

BCE: contracţie economică fără precedent în perioade de pace

Banca Centrală Europeană (BCE) se aşteaptă la o contracţie de „5% până la 12%” a Produsului Intern Brut al zonei euro în acest an, având în vedere incertitudinea ridicată care există cu privire la impactul economic al coronavirusului, a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde.

„Zona euro se confruntă cu o contracţie economică a cărei magnitudine şi viteză este fără precedent în perioade de pace. Măsurile destinate ţinerii sub control a răspândirii coronavirusului au oprit activitatea economică în toate ţările din zona euro şi de pe glob”, a declarat Christine Lagarde într-o videoconferinţă la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

Banca Centrală Europeană a decis să menţină nemodificată dobânda de politica monetară dar s-a declarat gata să majoreze achiziţiile de obligaţiuni dacă va fi nevoie. De asemenea, BCE a anunţat că a relaxat condiţiile pentru împrumuturile pe termen lung oferite băncilor şi a introdus o nouă rundă de împrumuturi în încercarea de a sprijini creditarea.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: