Economia merge ca pe roate
Reading Time: 2 minuteVestile bune din economie par sa nu se mai opreasca. PIB-ul isi continua avansul trimestru de trimestru, stimulat de consum, investitiile cresc, iar inflatia a ajuns in premiera pe minus.
Economia romaneasca isi continua cresterea, fiind sustinuta de consumul privat si investitii. La baza acestui avant se afla mai multi factori. Ce ne spun cifrele? Potrivit datelor provizorii ale Institutului National de Statistica (INS), economia interna a crescut usor in trimestrul II (0,1%) fata de primul trimestru si cu 3,3% fata de trimestrul II din 2014. Principala contributie a venit din cererea interna (4,9 puncte procentuale), mai ales pe baza performantei consumului privat – accelerare la 5,9% si contributie cu 3,8 puncte procentuale la ritmul anual al PIB. A ajutat clar reducerea TVA la alimente si servicii de alimentatie incepand cu 1 iunie, de la 24% la 9%, dupa cum arata un raport al Bancii Transilvania (BT). In acelasi timp, investitiile productive au avut o crestere anuala de 7,9%, avand o contributie de 1,6 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB in trimestrul II.
Si rezultatele din primele sase luni arata bine. Consumul privat, principala componenta a Produsului Intern Brut, a crescut in primele sase luni cu 5,4% fata de aceeasi perioada din 2014, avand o contributie de 3,5 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB. Potrivit raportului BT, factorii ce au contribuit la aceasta evolutie au fost reducerea TVA la alimente si servicii de alimentatie, cresterea salariilor si relansarea creditarii in lei. In primul semestru, investitiile productive au urcat cu 8,1%, contribuind cu 1,5 puncte procentuale la dinamica PIB, gratie relansarii consumului intern si scaderii costurilor de finantare.
O alta veste buna se refera la rata anuala a inflatiei, care a coborat, pentru a treia luna consecutiv, ajungand la -1,9%, dupa o scadere a preturilor cu 0,5% in august. INS a anuntat ca preturile de consum au scazut cu 0,5% in august fata de iulie. Scaderea preturilor este determinata de dinamica componentei alimentare, in contextul reducerii cotei TVA la alimente. Astfel, rata anuala a inflatiei a ajuns in teritoriu negativ in iunie, pentru prima data in ultimii 25 de ani, la -1,6%, dupa ce preturile au fost mai mici cu aproape 3% fata de mai. Alimentele s-au ieftinit in august cu 0,8% fata de iulie, iar marfurile nealimentare cu 0,5%, in timp ce tarifele serviciilor au ramas stabile. Cel mai mult s-au ieftinit fructele proaspete (-12%), urmate de legume si conservele de legume (-9,5%) si cartofii (-6%). In schimb, s-au scumpit ouale (+4%), citricele si alte fructe meridionale (+1,9%), uleiul comestibil (+0,4%), zaharul (+0,3%), conservele si alte produse din peste si carnea de porcine, fiecare cu cate 0,2%. Din categoria marfurilor nealimentare, combustibilii s-au ieftinit cu 3%, iar medicamentele si articolele medicale cu cate 0,5%, pe cand frigiderele si congelatoarele s-au scumpit cu 0,3%.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz