Finanțe Stiri

Economia la concurs

20 iun. 2014 3 min

Economia la concurs

Reading Time: 3 minute

Cea de-a treia editie a premiilor CFA Romania, asociatia profesionala a analistilor financiari, si-a desemnat castigatorii. Concursul a fost organizat, in parteneriat cu Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori, in data de 17 iunie 2014, in Aula Magna a Academiei de Studii Economice.

Cu aceasta ocazie s-au decernat trei premii, pentru cele mai bune lucrari elaborate in domeniul macroeconomic, domeniul finante si cea mai buna contributie media din domeniul economic si financiar.

In urma unui proces complex de selectie, format din mai multe etape, in care au fost analizate lucrari de cercetare, precum si articole economice si financiare publicate in anul 2013, s-a decis acordarea premiilor astfel:

Premiul SECTIUNII MEDIA

Premiul SECTIUNII FINANTE

  • prof. univ. dr. Ciprian Necula, prof. univ. dr. Gabriel Drimus si prof. univ. Walter Farkas – pentru lucrarea “A General Closed Form Option Pricing Formula”.

Premiul SECTIUNII MACROECONOMIE

  • dr. Mihai Copaciu, pentru lucrarea “Estimation of an open economy DSGE model with financial and employment frictions for Romania”.

Membrii juriului care au decis castigatorii competitiei sunt: Dan Bucsa, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc (CFA Romania), Adrian Codirlasu (CFA Romania), Lucian Croitoru (BNR), Sorin Dumitrescu (ASE si CFA Romania), Ionut Dumitru (ASE), Dragos Minjina CFA (CFA Romania), Adrian Mitroi, CFA (CFA Romania), Ion Stancu (ASE) si Bogdan Bilaus (CFA Romania).

Criteriile de baza dupa care s-a facut evaluarea se refera la originalitate, creativitate, impact si avans in domeniul de cunoastere economic. Relevanta pentru piata din Romania, utilitatea academica si practica, multidisciplinaritatea, concizia si claritatea, argumentele statistice si econometrice, responsabilitatea sociala, progresul in intelegerea si formarea unei opinii informate de catre public au fost celelalte aspecte evaluate de catre juriu.

“Mihai Copaciu a estimat pentru Romania un model DSGE (dinamic-stohastic de echilibru general). Exercitiul este unul de natura empirica menit sa imbunatateasca, intr-un cadru teoretic foarte complex, evidenta extrem de redusa privind fluctuatiile la nivelul ciclului de afaceri in Romania. Copaciu a aratat ca socurile tehnologice, cel asupra avutiei antreprenoriale, cel asupra primei de risc suveran si cel asupra preferintei pentru consum a gospodariilor au fost principalele surse care au alimentat cresterea PIB-ului real in perioada de boom, iar declinul economic a fost accentuat de socuri negative tehnologice si asupra preferintei de consum a gospodariilor”, a spus Lucian Croitoru, legat de lucrarea castigatoare la sectiunea Macroeconomie.

Adrian Codirlasu a remarcat, referindu-se la castigatorii sectiunii Finante, ca “lucrarea domnilor Necula, Drimus si Farkas aduce o noua abordare de generare a probabilitatilor neutre la risk pentru optiuni. Astfel lucarea contribuie la imbunatatirea modelelor de evaluare a optiunilor, iar noua metodologie propusa contribuie la determinarea cu acuratete ridicata a volatilitatii implicite pentru un interval suficient de mare de volatilitate.”

Legat de premiile presei, Adrian Codirlasu a mai spus ca “s-a hotarat acordarea a patru premii pentru a evidentia atat canalele alternative de promovare a informatiei economice (presa scrisa, TV, agentii de stiri, presa online), cat si ceea ce percepe comisia ca fiind jurnalisti economici de calitate si pentru a incuraja atat respectivii jurnalisti cat si alti jurnalisti economici”.

Castigatorii editiei II au fost: Stela Rakipaj (DOFIN) –  Sectiunea Finante, Livia Chitu (Banca Centrala Europeana) – Sectiunea Macroeconomie si Lidia Moise (Televiziunea Romana ) – Sectiunea Media.

Castigatorii editiei I au fost: Dr. Ioanid Rosu (HEC Paris) – Sectiunea Finante, Lucian Croitoru (Banca Nationala a Romaniei) – Sectiunea Macroeconomie si Razvan Voican (Ziarul Financiar) – Sectiunea Media.

Acordarea de premii pentru cele mai bune articole economice si lucrari de cercetare economica si financiara sustine angajamentul CFA Romania in cresterea calitatii discursului economic in Romania si a legaturii acestuia cu practica economica. In completarea acestui obiectiv, CFA Romania a sustinut includerea Programului de masterat de Management financiar si investitii – DAFI al Academiei de Studii Economice Bucuresti in programul CFA Institute University Recognition Program (URP). Astfel, curriculum-ul Programul de masterat de Management financiar si investitii – DAFI a fost actualizat pentru a fi cat mai aproape de CFA Program Candidate Body of Knowledge (CBOK) si a preluat in totalitate prevederile Codului de Etica.

“Suntem onorati de faptul ca Programul nostru va fi promovat pe site-ul oficial al CFA Institute si nu numai. Programul de master DAFI a inglobat in curriculum o mare parte a CFA Program CBOK si a Codului de Etica. Este un pas important catre o pregatire mai buna a studentilor pentru o cariera in Finante”, a declarat cu aceasta ocazie prof. univ. dr. Ion Stancu, Directorul Programului de masterat de Management financiar si investitii – DAFI – Program recunoscut in cadrul CFA Institute University Recognition Program.

Ca membru al acestui program al CFA Institute, Programul de masterat de Management financiar si investitii – DAFI este eligibil sa primeasca anual un numar de burse pentru studentii sai pentru inscrierea in programul CFA.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: