Analize Business

Economia globală își va reveni în 2021, dar nu în ritmul accelerat estimat anterior. Cum arată cifrele

6 ian. 2021 3 min

Economia globală își va reveni în 2021, dar nu în ritmul accelerat estimat anterior. Cum arată cifrele

Reading Time: 3 minute

Estimările despre dezastrul economic din 2020 au fost, din fericire, exagerate. Din păcate, la fel și cele despre revenirea rapidă din 2021. Cel puțin asta o arată analiza Băncii Mondiale privind evoluția economiei globale în acest an.

Astfel, economia globală ar urma să crească în 2021 cu 4%, dar această cifră pornește de la premisa că vaccinarea contra COVID-19 va avea loc la scară largă și va fi eficientă. Revenirea va fi, însă, mult mai slabă dacă autoritățile nu iau măsuri care să țină pandemia sub control și nu implementează reforme care să stimuleze investițiile, potrivit raportului „Global Economic Prospects” publicat de Banca Mondială.

Revenirea de patru procente vine după o contracție de 4,3% estimată pentru 2020, ceva mai puțin severă decât se estimase anterior. La jumătatea anului trecut, Banca Mondială estima că pandemia de COVID-19 și măsurile de stăvilire a acesteia împing economia lumii în cea mai gravă recesiune de după cel de-al doilea război mondial, cu o scădere de 5,2% pentru PIB-ul global în 2020.

Evoluția României și a regiunii

Economia României ar urma să crească în 2021 cu 3,5%, după ce anul trecut scăderea PIB-ului țării noastre este estimată de Banca Mondială la 5%. Ritmul de creștere va fi accelerat la 4,1% în 2022. Cifrele corespund cu estimările International Investiment Bank (IIB) anunțate la finele anului trecut.

Dintre țările membre ale Uniunii Europene din regiune, Croația va avea cea mai mare creștere în acest an, de 5,4%, însă după un 2020 catastrofal, cu o scădere estimată la -8,6%, țara fiind puternic afectată de prăbușirea industriei turistice din cauza restricțiilor impuse de pandemie.

Ungaria va înregistra o creștere de 3,8%, după -5,9% în 2020, Bulgaria va trece de la -5,1% la +3,3%, în timp ce Polonia va recupera întregul avans pierdut anul trecut, revenind de la -3,4% la o creștere economică de 3,5%.

Zona Euro, care în 2020 a înregistrat o scădere abruptă de -7,4%, ar urma să înregistreze în acest an o creștere economică de 3,6%, iar în 2022 ar urma să avanseze cu încă 4%.

Pandemia a exacerbat enorm riscul datoriilor pe piețele emergente și în curs de dezvoltare. Perspectivele de creștere anemică vor spori și mai mult povara datoriilor și vor eroda capacitatea guvernelor din aceste țări de a-și plăti datoriile. Comunitatea globală trebuie să acționeze rapid și decisiv pentru a se asigura că recenta acumulare de datorii nu va duce la un șir de crize succesive. Țările în curs de dezvoltare nu-și mai pot permite să piardă încă un deceniu„, spune Ayhan Kose, vicepreședinte pentru instituții financiare și creștere echitabilă în cadrul Băncii Mondiale.

Creștere fragilă

Deși economia globală își reia creșterea după scăderea din 2020, pandemia a avut un impact uriaș la nivel de morți, îmbolnăviri și sărăcirea populației și va continua să exercite o lungă perioadă de acum încolo presiuni importante asupra activităților economice și asupra veniturilor.

Deși economia globală pare să intre într-o perioadă de revenire temperată, guvernele se confruntă cu provocări extraordinare, în domeniul sănătății publice, al gestionării datoriilor, al politicilor bugetare și bancare și al reformelor structurale, pe măsură ce încearcă să se asigure că fragila revenire economică prinde avânt și pune bazele unei creșteri robuste. Pentru a anula impactul pandemiei și al lipsei de investiții, trebuie făcute eforturi importante pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, creșterea flexibilității pieței muncii și a producției, dar și întărirea transparenței și a guvernanței„, spune David Malpass, președintele Băncii Mondiale.

Primele priorități pe termen scurt sunt ținerea sub controla a pandemiei și vaccinarea cât mai rapidă la scară largă a populației. De asemenea, pentru a stimula revenirea economică, guvernele trebuie să faciliteze un nou ciclu de investiții, pentru creștere sustenabilă mai puțin dependentă de creșterea datoriei publice.

Scăderea economică a fost încetinită în 2020 de contracțiile sub estimări ale economiilor dezvoltate și revenirii mai puternice decât se estimase în China. Pe de altă parte, însă, majoritatea piețelor emergente și în curs de dezvoltare au fost mai puternic afectate decât se estimase inițial.

Evoluția pe termen scurt a economiei la nivel global este însă marcată de incertitudini puternice și nu este exclus să apară evoluții diferite de cele estimate de Banca Mondială în scenariul de bază. Dacă numărul infecțiilor continuă să crească și procesul de vaccinare suferă întârzieri, creșterea economiei lumii ar putea fi de doar 1,6% în acest an. Există, însă, și un scenariu optimist, în care economia globală să se apropie în 2021 de un ritm de creștere de 5%.

Economia SUA urmează să crească în 2021 cu 3,5%, după o contracție de -3,6% anul trecut, în timp ce Japonia își va reveni mult mai greu, de la -5,3% la doar +2,5% în 2021. În China, economia s-a menținut pe plus în 2020, cu o creștere de 2%, iar în acest an urmează să înregistreze un avans de 7,9%.

Ilustrație: © Anawat Sudchanham | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: