BizRemote by certSIGN Analize Business Companii

Economia Chinei începe să-și revină. Când își va reveni România?  

3 apr. 2020 5 min

Economia Chinei începe să-și revină. Când își va reveni România?  

Reading Time: 5 minute

Pe fondul scăderii numărului de cazuri de noi îmbolnăviri, China începe să-și revină după izbucnirea epidemiei de Covid-19. O evoluție asemănătoare ar putea fi așteptată și în România, după ce va trece vârful epidemiei, susțin consultanții Colliers International.

92% dintre chiriașii clădirilor de birouri din China și-au anulat planurile de extindere pentru 2020.

O mare parte dintre angajații companiilor din China au lucrat, în primul trimestru al acestui an, din afara birourilor, și multe companii au fost afectate de epidemia de coronavirus, cu toate acestea 85% dintre proprietarii clădirilor de birouri intervievați susțin că nu au existat intenții de a renegocia contractele de închiriere din partea chiriașilor, potrivit unui sondaj Colliers International realizat în rândul companiilor din segmentul imobiliar din China. 

Unele domenii, în general cele online, precum cumpărăturile, educația și jocurile, dar și produsele farmaceutice și asistența medicală sunt mai puțin lovite de criza provocată de noul coronavirus și vor stimula cererea de închiriere de birouri în China, ceea ce poate fi o referință pentru o recuperare potențială după epidemie și în alte părți ale lumii, inclusiv în România. 

Ce recomandă consulanții Colliers International?

Proprietarii de clădiri de birouri ar trebui să se uite mai atent la aceste sectoare de business și să își diversifice mixul de chiriași. În cazul industriilor IT și de asistență medicală, care au suferit mai puțin în China sau care ar putea înregistra o creștere în vânzări, negocierea unor contracte favorabile de închiriere pe termen lung e de așteptat din partea chiriașilor.

Nivelul chiriilor

Aproximativ 59% dintre proprietarii de clădiri de birouri intervievați din China cred că acestea se vor menține relativ stabile, potrivit sondajului Colliers International, în timp ce 29% se așteaptă la scăderi. Rata de neocupare rămâne și ea neschimbată, sunt de părere 40% dintre proprietarii de clădiri de birouri. În general, 34% dintre companiile din China care au răspuns sondajului Colliers International consideră că afacerea lor va rămâne neafectată de coronavirus în acest an, în timp ce 19% afirmă că au fost deja afectate negativ, iar 26% se așteaptă să le fie afectată activitatea în perioada următoare. Efectele negative ale epidemiei de Covid-19 asupra companiilor mici și mijlocii sunt mult mai evidente, 54% declarând că au resimțit impact negativ asupra activității în contextul coronavirusului.

Sebastian Dragomir Colliers International Romania 2

”Există unele asemănări între piețele de birouri din România și cele din China, cum ar fi trecerea timpurie la un sistem de lucru de acasă și impactul mare asupra economiei orașelor regionale. Pe de altă parte, în China statul deține mare parte din piața imobiliară și 80% dintre companii sunt chineze. Astfel, statul s-a concentrat mai mult asupra redresării rapide a economiei și a redus riscurile de relocare a afacerilor în alte țări ”, explică Sebastian Dragomir, Partner & Head of Office Advisory la Colliers International România.

O revenire a retailului din China este așteptată pe parcursul celui de-al doilea trimestru al anului

Epidemia i-a afectat serios pe chiriașii din segmentul de retail din China, veniturile scăzând cu 60% până la 100% de la izbucnirea acesteia, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. Aproape toate segmentele au fost afectate, comercianții de alimente și băuturi fiind în situația cea mai dificilă. Totuși, circa 40% dintre companii așteaptă o revenire în acest segment pe parcursul acestui trimestru, potrivit sondajului Colliers International efectuat în China, iar 24% estimează că revenirea va avea loc în a doua jumătate a acestui an, pe măsură ce consumatorii tind să revină la vechile obiceiuri de consum, potrivit semnalelor din piață. Circa 12% dintre retaileri au declarat că nu au fost afectați, iar supermarketurile în general nu au fost nici ele afectate, susținute în special de vânzările efectuate prin platformele online. Unii jucători din zonele de îmbrăcăminte, articole pentru copii și educație online au înregistrat chiar o creștere în baza de consumatori și în venituri, parțial ca rezultat al promovării online și al discounturilor oferite consumatorilor.

Soluție pentru proprietarii de spații de retail

Proprietarii de spații de retail ar putea să creeze noi canale de comerț online împreună cu și pentru chiriași. Măsura ar putea impulsiona vânzările și, totodată, ar putea reprezenta o oportunitate pentru unele branduri să se extindă și să-și revină mai rapid, câștigând cotă de piață în fața competitorilor, potrivit consultanților Colliers International din China.

Companiile și în special chiriașii din segmentul alimentar sunt așteptați să se extindă mai mult în online, ceea ce ar crea o nouă strategie de dezvoltare pentru viitor și ar contribui la creșterea bazei de clienți. Pentru a recupera pierderile suferite în timpul epidemiei, 52% dintre companiile din China au indicat dorința de a-și extinde prezența în online, iar cooperarea cu retailerii existenți este și aceasta o opțiune, potrivit sondajului Colliers.

Oportunități similare de repoziționare ar putea ajuta și retailerii români să-și revină după ce trece epidemia provocată de coronavirus.

Simina Niculiță Colliers International 2

”Piața locală de retail a fost, desigur, afectată după ce tranzacțiile celor mai mulți dintre retailerii de produse nealimentare au fost oprite. De aceea chiriașii trebuie să fie bine pregătiți pentru momentul în care ne vom întoarce la viața noastră așa cum o știm, pentru a-și reveni cât mai repede posibil. Asta înseamnă un stoc suficient de produse pentru a acoperi cererea, măsuri de igienă luate foarte în serios și continuarea marketingului omnichannel”, a spus Simina Niculiță, Partner & Head of Retail Agency la Colliers International România.

Rata de neocupare a spațiilor logistice scade în 2020

Epidemia de Covid-19 a afectat și majoritatea sectoarelor de producție și servicii din China. Cu toate acestea, comerțul online are în cea mai mare parte de câștigat de pe urma acestei situații dificile, după cum afirmă 47% dintre companiile de logistică și comerț online din China care au participat la sondajul Colliers International. Mai exact, 65% dintre companii consideră că vânzările online vor stagna sau chiar crește în 2020, 31% dintre acestea estimând o creștere de cel puțin 15% comparativ cu perioada similară a anului anterior. Deși unele industrii au avut de suferit pe termen scurt – cum ar fi produsele de lux, retailul de fashion, produsele cosmetice și electronicele sau electrocasnicele, o creșterea a vânzărilor este așteptată în segmente precum cel al produselor alimentare proaspete, dar și cele medicale și farmaceutice. Această creștere va fi susținută de consumatorii care dezvoltă tot mai mult obiceiul de a cumpăra astfel de produse online, precum și de seniorii care încep să cumpere online în general, tendință care se observă și pe plan local. 

Laurentiu Duica Colliers International 1

”În România e deja vizibil că oamenii au câștigat multă încredere în shopping-ul online în această perioadă și este de așteptat ca acest mod de a face cumpărături să devină o obișnuință pentru un segment important din populație în viitor. Prin urmare, infrastructura necesară magazinelor online ar trebui să crească și implicit și depozitele de care este nevoie pentru a livra produsele comandate online ar trebui să aibă de câștigat”, spune Laurențiu Duică, Partner & Head of Industrial Agency la Colliers International.

Producătorii ar putea să se îndrepte către soluții locale sau de proximitate pentru materii prime – adaugă Laurențiu Duică, pentru a nu mai depinde de importurile efectuate din țări îndepărtate, inclusiv din China. Per ansamblu, efectele pe piața de logistică din China sunt așteptate să fie reflectate în valoarea chiriilor. Circa 43% dintre companiile participante la sondajul Colliers International se așteaptă ca chiriile să scadă pe fondul încetinirii operațiunilor logistice, a consumului scăzut în zona de produse nealimentare, a proceselor de producție întârziate și a posibilelor scutiri de plată acordate chiriașilor pe anumite perioade. Pe de altă parte, 40% dintre companii consideră că se va întâmpla opusul din cauza unei creșteri a cererii pentru produse specifice în zona de comerț online, care va duce la avansul pieței. Drept urmare, 73% dintre companii cred că ratele de neocupare ale spațiilor logistice vor scădea sau cel mult vor rămâne la fel ca înainte de izbucnirea epidemiei.  

Sondajul Colliers International a fost realizat în rândul a 700 de companii, reprezentând proprietari, chiriași și investitori pe piața imobiliară din China. 

Foto: © Malpetr | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: