Echipa World Vision alături de angajații PepsiCo au construit un solar și au amenajat o livadă
Reading Time: 4 minuteAgricultura este un domeniu de viitor pentru România. Într-o lume din ce în ce mai conștientă de rolul hranei pentru sănătate, de nevoia menținerii unui echilibru între om și mediul înconjurător, România având un potențial mare pentru agricultura ecologică, poate juca un rol extrem de important.
Din păcate, cifrele care descriu învățământul profesional și tehnic agricol contrastează puternic cu locul pe care agricultura bazată pe cunoaștere îl poate ocupa în economia viitorului în România. În 2020, doar un număr de 57 de licee tehnologice din România puteau fi calificate ca fiind preponderent agricole, în restul liceelor cu învățământ profesional și tehnic, ponderea specializărilor agricole fiind nesemnificativă, conform datelor din Raportul „Cum revitalizăm învățământul profesional și tehnic”, realizat în cadrul Consorțiului ”Creștem prin Educație Agricolă”. Mai mult, cele 57 de licee se confruntă de la an la an cu decizii de tăiere a claselor de liceu și școală profesională cu specializarea în agricultură, decizii care periclitează însăși existența pe viitor a acestor unități de învățământ cu importanță regională pentru tineri și comunitate.
Numărul elevilor înscriși la o specializare agricolă este în scădere în ultimii ani, doar 4% dintre elevii de la învățământul profesional și tehnic erau înscriși la o specializare agricolă, conform aceluiași studiu.
În ceea ce privește identificarea experiențelor și nevoile acestor licee, cele mai multe licee cu profil agricol au menționat necesitatea unor investiții considerabile pentru achiziționarea de utilaje agricole, renovarea sau construcția facilitaților din cadrul unităților școlare și modernizarea fermelor didactice.
În acest context, World Vision România și Fundația PepsiCo au colaborat pentru a reamenaja complet grădinile Liceului Tehnologic Urziceni[1], o instituție care joacă un rol crucial în furnizarea de forță de muncă calificată pentru întreprinderile tehnice, agricole și de mediu din județul Ialomița, fiind singura instituție de învățământ de acest tip din zonă.
Cu sprijinul a 38 de voluntari PepsiCo, acest proiect a inclus construirea unui solar complet echipate de 60 de metri pătrați, înlocuirea acoperișului solarului existent și amenajarea unei livezi cu 100 de copaci în curtea școlii. De asemenea, spaţiul exterior livezii a fost transformat ȋntr-un loc de ȋnvăţare şi dezvoltare personală, atractiv, sigur şi prietenos. Bănci și mese au fost instalate și vopsite pentru ca elevii și profesorii să poată desfășura activități în aer liber.
„Solarul vechi al școlii este din anul 2006 și este destul de redus ca suprafață, nu se pot derula toate activitățile de practică cu elevii acolo. Un solar în plus înseamnă plante mai multe și răsaduri diversificate pentru practica, ceea ce îi va ajuta foarte mult pe elevii cu calificarea „agricultor în culturi de camp”. De asemenea, livada care există în lotul școlar este dedicată activităților de practică pentru elevii de la specializarea „horticultura”. Livada a fost înființată acum 30 de ani, ceea ce înseamnă că mulți dintre pomi nu mai ajungeau să rodească. Pe viitor atât noul solar, cât și livada, vor folosi ca material didactic pentru generații de elevi de la profilul agricol și vă mulțumim pentru contribuția voastră la dezvoltarea acestor elevi.”, ne-a declarat Andrei Pătrașcu, Director al Liceului Tehnologic Urziceni.
Aceasta este doar una dintre inițiativele pentru sprijinirea educației copiilor de la sate și dezvoltarea comunitară, rezultate în urma parteneriatului dintre Fundația World Vision România și Fundația PepsiCo.
„Ne bucurăm că prin parteneriatul cu Fundația PepsiCo putem crea un impact pozitiv în comunități, atât prin îmbunătățirea infrastructurii educaționale, ci și pe cultivarea unui ecosistem educațional pozitiv pentru copii și profesori deopotrivă. Fie că renovăm clădiri, dotăm școli, creăm spații loc de ȋnvăţare şi dezvoltare personală pentru copii și profesori pentru a-i încuraja să dezvolte activități în aer liber sau investim în infrastructura necesară pentru activitățile liceelor agricole ori tehnologice, sau dezvoltă programe educaționale, toate contribuie la construirea unui viitor mai bun și mai echitabil pentru copiii noștri”, a declarat Mihaela Nabăr, Director-Executiv World Vision România.
Prin această acțiune, cele două fundații și-au propus îmbunătățirea experienței educaționale a elevilor de la Liceul Tehnologic Urziceni– specializarea agricultură, precum și să contribuie la creșterea numărului de elevi, inclusiv fete, care se înscriu la liceu.
„Este motivant să vedem cum voluntarii PepsiCo se implică în proiecte comunitare, cum ar fi reamenajarea completă a grădinilor Liceului Tehnologic Urziceni. Construirea unui solar, plantarea de legume și copaci, precum și crearea unei zone de studiu și relaxare nu doar că au îmbunătățit facilitățile școlii, ci au și promovat un sentiment de comunitate și responsabilitate față de mediu. Pasiunea și implicarea voluntarilor noștri reflectă cu adevărat spiritul PepsiCo”, a declarat Silvia Petre, Director de Resurse Umane PepsiCo România.
Inițiativa de la Urziceni este al doilea proiect de voluntariat dezvoltat de Fundația PepsiCo și World Vision România, anul trecut cele două fundații au reabilitat complet o grădiniță din comuna Adâncata (județul Ialomița) cu ajutorul angajaților PepsiCo Romania și cu un grup de adolescenți din Fierbinți.
De asemenea, Fundația PepsiCo și-a continuat parteneriatul de trei ani cu World Vision România, contribuind cu 150.000 de dolari pentru a sprijini nevoile educaționale, sociale și de formare profesională pentru 90 de elevi din județele Ilfov și Ialomița prin programul „Vreau în clasa a 9-a”. Din 2021, Fundația PepsiCo a oferit peste 750.000 de dolari în finanțare către World Vision România.
Din 2008, Fundația World Vision derulează programul „Vreau în clasa a 9-a” care oferă un program educațional pentru peste 1000 de elevi din sate din România în vederea continuării studiilor liceale, investind totodată în dezvoltarea educațională și personală a acestora, oferindu-le o șansă către un viitor mai bun. Obiectivele programului vizează sprijinirea elevilor din mediul rural în vederea continuării și promovării studiilor liceale și echiparea tinerilor cu abilități de viață în vederea integrării în mediul liceal și maximizarea succesului pe traiectoria educațional/profesional ulterior.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz