Drumul spre succes
Reading Time: 2 minuteBogdan Hossu povestește în revista Biz despre drumul parcurs de Wise Finance Solutions, despre obstacolele și provocările cu care s-a confruntat ca tânăr antreprenor, despre importanța echipei, dar și despre planurile pe termen mediu și lung pe care le are pe piața de consultanță.
Drumul pe calea antreprenoriatului a început, pentru Bogdan Hossu, în anul 2007, pe când punea bazele Wise Software, un startup din domeniul IT. Tânărul antreprenor dorea să acceseze fonduri europene și, cum serviciile pe care le-a încercat, nu au reușit să îi ofere sprijinul necesar, doi ani mai târziu, Bogdan Hossu punea bazele Wise Finance Solutions, o mică firmă de consultanță pentru accesarea fondurilor europene și guvernamentale. Deși a apărut ca necesitate, Wise Finance Solutions a devenit un business de peste 1,3 milioane de euro și astăzi este un nume important în piața de consultanță.
Cum a luat naștere ideea din spatele Wise Finance Solutions?
Afacerea de consultanță a pornit dintr-o necesitate proprie. Am avut nevoie de fonduri europene pentru firma mea de IT, am realizat proiectul împreună cu un angajat și am înființat noua companie de consultanță deoarece ne trebuia ștampila și semnătura unei firme specializate. Am pus ștampila firmei de consultanță pe proiectul elaborat pentru firma noastră de IT și astfel am reușit să obținem fondurile de care aveam nevoie. Am început apoi să lucrăm cu proiecte mici, de 10.000 – 50.000 de euro, pentru ca azi să ajungem să gestionăm proiecte care ajung și la 100.000.000 euro.
Ai investit în mai multe firme în trecut și nu toate au avut succes. Ce sfat de business ai da unui tânăr care se gândește să devină antreprenor?
Cred că aspectul cel mai important este să crezi în tine și în ideea ta. Obstacole și provocări vor fi multe, important este să te concentrezi pe soluții și să ai tot timpul în minte planul tău. Aș recomanda unui tânăr să acceseze fonduri europene, pentru ca acestea îi vor face drumul de început mai ușor. De asemenea, aș recomanda unui viitor antreprenor să se înconjoare de oameni de valoare, dar mai ales de oameni de încredere, fiindcă pentru a putea construi ceva solid, pe termen lung, obligatoriu este nevoie de o echipă puternică.
Care sunt principalele provocări cu care te confrunți ca antreprenor astăzi?
Una din principalele provocări de astăzi o reprezintă oamenii. Din ce în ce mai greu găsim oameni de calitate, bine pregătiți. O altă provocare pentru noi o reprezintă noile metode prin care putem promova România în fața investitorilor străini, în afara țării. De ceva timp am început să promovăm România în afară, în țări precum Italia, Marea Britanie, Japonia, Turcia, Germania, fiecare cu specificul ei și cu un mod diferit prin care poate fi abordată. Este foarte interesant, dar în același timp reprezintă o provocare , pentru că ne scoate din zona noastră de confort de consultanți pe fonduri nerambursabile și ne transformă în ambasadori privați ai României în afară.
Care sunt planurile viitoare pe care le ai ca antreprenor?
Pe termen scurt, dorim să depunem proiecte cu toți clienții pe care i-am convins să investească în România peste 600.000.000 euro în ultimii doi ani (perioadă în care majoritatea programelor europene au fost închise). Pe termen mediu și lung, avem în plan să mai deschidem 3 companii în grup și de asemenea să deschidem noi companii în afara țării. Deja avem o companie în parteneriat în Olanda, prin care atragem investitori străini de acolo. Un alt obiectiv pe care ni l-am propus este să ne implicăm în realizarea cât mai multor proiecte, inclusiv pro bono, pentru a crește rata de absorbție a fondurilor europene în România.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz