Antreprenori Opinii

Drumul de la angajat la angajator

25 feb. 2015 4 min

Drumul de la angajat la angajator

Reading Time: 4 minute

Dupa 10 ani in care ai ocupat diverse functii de la assistant la executive, senior si apoi coordonator de departament a venit momentul sa incepi un business pe cont propriu. Ai abilitati de leadership, idei creative si indraznete, viziune, o strategie bine pusa la punct si un buget care sa-ti permita amortizarea cheltuielilor pana vei fi pe profit. Pentru ca business-ul sa fie unul profitabil, merita sa aplici ceea ce ai invatat din experienta de angajat si sa corectezi ceea ce nu ai agreat la fostii manageri.

 De Corina Diaconu

Cele mai mari satisfactii pe care le avem in agentia de recrutare sunt in momentul cand suna telefonul si un fost candidat, la recrutarea caruia am contribuit, ne spune cu satisfactie ca a trecut de partea cealalta a baricadei. Acum el este angajator si este interesat sa-si recruteze o echipa de profesionisti. Orice proiect de recrutare presupune o intalnire cu angajatorul, prilej pentru a afla cum a fost trecerea de la angajat la antreprenor si ce e de invatat din aceasta schimbare.

Am facut un top al perspectivelor noilor antreprenori, redand intocmai experientelor lor:

 “Invata sa spui Nu! atunci cand este cazul!”

Ca si angajat, de multe ori am fost nevoit sa fiu „Yes man!” pentru a crea o impresie buna managerului si colegilor, pentru a arata ca am o atitudine „Can do”. Aceasta atitudine nu ma avantajeaza ca manager atunci cand am o agenda full cu multe intalniri sau atunci cand sunt in cautarea unor investitori buni pentru agentie. Trebuie sa filtrez ceea ce am de facut, sa spun Nu! task-urilor sau oamenilor care ma impiedica sa-mi ating prioritatile.

“Nu exista perfectiune”
La cel mai recent loc de munca totul trebuia sa fie perfect, rapoartele sa redea intocmai activitatea mea, aveam un target care trebuia respectat in fiecare luna si o comunicare pe care trebuia sa o mentin constant cu publicul-client. Aceasta este activitatea specifica unei companii multinationale. Intr-un business mic, perfectiunea nu exista, trebuie mai degraba sa dau dovada de dinamism si sa tin cont de parerile clientilor pentru ca lucrurile sa mearga fast forward.

“Gandeste out of the box!”
Cand eram angajat, de multe ori am fost nevoit sa gandesc “inside the box” pentru ca multe task-uri si actiuni erau stabilite deja de management, de colegii superiori sau de strategia impusa de la sediul central al companiei. Ca antreprenor sunt liber sa gandesc outside the box, sa testez idei noi, sa-mi asum riscuri. Succesul tine de abilitatea de a jongla cu stakeholderii, cu task-urile, precum si de castigarea respectului prin creativitatea, increderea si viziunea pe care o ofer.

Invat dincolo de fisa postului

Daca la cel mai recent loc de munca ca sales manager, volumul de task-uri era destul de mare si nu reuseam sa ma ocup si de alte proiecte care imi placeau cum ar fi marketing-ul, ca antreprenor am invatat sa fac din fiecare cate ceva. La inceput echipa era mica, prin urmare, am preluat partea de promovare si am fost uimit cate am invatat intr-un timp atat de scurt. Acum nu mai exista timp de scuze pentru mine, trebuie sa fac pentru ca va fi in avantajul meu din punct de vedere al imaginii si din punct de vedere financiar. 

Cifre si corelatii 

Anul trecut inainte sa deschid business-ul meu eram coordonatorul departamentului de comunicare si predam rapoarte de activitate care includeau si cifre. Managerul primea mai multe rapoarte si facea corelatii si interpretari ale cifrelor. Acum eu sunt in aceasta pozitie, iar misiunea mai este mult mai complexa. Fiecare zi incepe cu notiuni precum: cash flow, vanzari, costuri, profit si pierderi si apoi decizii pe baza acestora.

Fii pregatit sa joci mai multe roluri!

Atunci cand eram angajat, intotdeauna era cineva pe care sunam atunci cand serverul nu mai functiona, cand era o problema cu documentele oficiale sau cand voiam o marire de salariu. Acum toate problemele angajatilor ajung la mine si trebuie sa ma pliez si sa ofer solutii tinand cont de personalitatea fiecarui angajat. Trebuie sa invat sa comunic potrivit atat cu angajatii cu studii medii, cat si cu cei cu studii superioare, precum si cu investitorii. Atunci cand am fost angajat am avut manageri care au aratat ca sunt preocupati de angajati, prin urmare am ramas multi ani in echipa lor, precum si manageri care erau intereasati doar de profit. Mi-am propus sa fiu unul dintre managerii care sunt preocupati de angajati pentru ca astfel voi avea o echipa fidela pe termen lung.

Evaluarea antreprenorului

De-a lungul carierei am trecut prin multe evaluari din partea managerilor care s-au dovedit foarte utile pentru ca am aflat care sunt punctele mele forte, dar  si ce trebuie sa mai imbunatessc pe plan profesional, acum a venit momentul sa cer si eu o evaluare ca antreprenor. Parerea angajatilor conteaza foarte mult pentru mine pentru ca astfel stiu daca sunt pe drumul cel bun privind atitudinea fata de ei, comunicarea, sistemul de motivatii.

Corina Diaconu

Corina Diaconu este Managing Director la firma de executive search si consultanta in resurse umane ABC Human Capital.  

Foto: Dreamstime

Ti-a placut articolul? Citeste si despre cum sa faci managementul timpului la job aici!

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: