Dr. Ioana Drăgoicea: “Europa de Est a depășit, în sfârșit, perioada Baywatch”
Reading Time: 7 minuteChirurgia plastică a început să capete o din ce în ce mai mare amploare și în România în ultimii ani, deși în afara granițelor se practică de mult mai mult timp, femeile fiind cele care apelează într-o proporție majoritară pentru diverse intervenții de întinerire.
Ioana Drăgoicea este medic primar chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă şi estetică, cu o experiență de peste 15 ani în cele mai delicate proceduri estetice. A profesat în cadrul Spitalului de Urgență Floreasca din Capitală până când a decis să-și deschidă propriul cabinet. Uptown Esthetics este locul în care pacientele Ioanei devin mai tinere, mai frumoase și mai încrezătoare.
Folosind tehnici moderne non-invazive pentru frumusețe, Ioana Drăgoicea ne oferă toate detaliile despre cum ne putem prelungi tinerețea.
A fi chirurg plastician este mai mult decât o meserie, medicii acestei specializări fiind și oameni de artă. Ce rol joacă educația vizuală în chirurgia estetică?
Ar fi ideal ca și chirurgii plasticieni să studieze obligatoriu arta și educația vizuală. Din păcate acest lucru nu se întamplă. De aici și prejudecățile legate de chirurgia estetică cum că aceasta ar modifica dramatic trăsăturile pacientului și nu neaparat în bine. În fapt, chirurgia estetica ar trebui să corecteze anumite imperfecțiuni păstrând echilibrul și armonia trăsăturilor. Educația vizuală joacă un rol important în chirurgia estetică și, de obicei, se dezvoltă în ani buni de experiență. Chirurgul trebuie să analizeze riguros cazul și să consilieze conștient pacienta în alegerea metodelor terapeutice și nu trebuie să se lase influențat de dorințele de multe ori exagerate ale unor pacienți. De aici și rolul educativ al medicului care trebuie să convingă de multe ori pacientul că dorința sa nu este conformă cu definiția frumosului.
Către ce credeți că se îndreaptă chirugia estetică? Dacă ar fi să dați o definiție a “frumosului”, care ar fi aceea?
Chirurgia și medicina estetică se îndreaptă către păstrarea aspectului tânăr și natural. Există destul de multe paciente care ne solicită înlocuirea unor implante mamare cu unele cu volum mai mic sau micșorarea buzelor, mărite anterior cu cantități mari de acid hialuronic sau, mai grav, cu silicon. Cred că și Europa de Est a depășit, în sfârșit, perioada Baywatch.
Accentul se pune acum pe prevenția apariției semnelor de îmbătrânire, adică totalitatea procedurilor folosite pentru a preveni sau a încetini procesul de îmbătrânire. În ultima vreme se impune termenul de “prejuvenation” adică totalitatea mijloacelor minim invazive prin care putem păstra starea de tinerețe a tenului înainte de apariția semnelor de îmbătrânire.
În fapt, se consideră că persoane tinere cu vârste de 25 – 30 ani pot prezenta deja semne fiziopatologice de îmbătrânire și de aceea de multe ori chiar tratezi și nu previi. Ideal este să prevenim apariția unor probleme mai greu de tratat la vârste mature, să realizăm un control al îmbătrânirii.
Din punctul meu de vedere vizita la medicul estetician de la o vârstă încă tânără este esențială. Acesta îți poate recomanda tratamente non-invazive în funcție de necesități sau pur și simplu sfaturi de îngrijire a tenului. Prin utilizarea tratamentelor injectabile cu măsură și sub controlul unui specialist responsabil reușim să prelungim timpul până la efectuarea unor intervenții chirurgicale la nivelul feței.
Noțiunea de frumusețe se asociază cu echilibrul trăsăturilor, existența unor proporții divine, schimbările realizate trebuie să fie subtile și în armonie cu trăsăturile fiecărei persoane. Scopul final este de a întineri aspectul feței și nu de a schimba dramatic o fizionomie.
În opinia dumeavoastră, stima de sine funcționează în dependență cu aspectul fizic?
În societatea actuală, nevoia de a arăta bine reprezintă o necesitate. Nu spun că este bine sau rău dar, pur și simplu, așa se prezintă situația. Și nu mă refer la femeile tinere care își doresc niște buze mai mari ca să fie mai atrăgătoare. De fapt, există o tendință a oamenilor de peste 50 – 60 ani, foarte activi în domeniile lor, de a apela la intervenții estetice pentru a arata mai tineri și nu din vanitate ci pentru că vor să se mențină acolo unde sunt.
Frumusețea personală a devenit în timpurile noastre un atribut foarte important în viața socială. Femeia modernă caută o imagine imaculată și în consecință metodele de înfrumusețare câștigă tot mai mult teren în opțiunile fiecăreia. Interesul tot mai mare al femeilor pentru tehnicile de înfrumusețare, fie ele chirurgicale sau doar dermato-cosmetice, au făcut ca “industria frumusetii” să cunoască un avânt puternic în ultimii ani.
Procedurile estetice îmbunătățesc semnificativ calitatea vieții, încrederea, starea psiho-emoțională și viața socială. Pacienții nu numai că doresc să fie în stare bună de sănătate, ei doresc, de asemenea, să se bucure de viață, să fie în formă, să încetinească efectele îmbătrânirii și să aibă un aspect plăcut, ceea ce îi face mai optimiști, mai încrezători. Estetica medicală nu ține doar de vanitate, ci și de psihologie, căci îmbunătățirea aspectului fizic crește respectul față de sine și astfel îmbunătățește calitatea vieții pacientului. Așadar, consider că toate femeile ar trebui să se simtă frumoase în pielea lor.
Cum se desfășoară o primă întâlnire cu pacientul? Care sunt intervențiile chirurgicale pe care le recomandați și la ce vârste?
În primul rând dedic un timp important consultației. Este esențial să aflu ce așteptări are pacientul și care este problema estetică pe care dorește să o corecteze. De multe ori însă, problema menționată nu este cea mai importantă. În urma evaluării îi descriu pacientului etapele pe care trebuie să le urmăm în scopul îmbunătățirii aspectului fizic, începand cu procedurile mai puțin invazive.
Vârsta la care sunt necesare intervențiile estetice depinde foarte mult de zestrea genetică a individului respectiv dar și de felul în care avem grijă de pielea noastră. Stilul de viață, modul de alimentație, hidratarea, privarea de somn, fumatul, consumul cronic de alcool, expunerea la soare sunt factori importanți de care depinde aspectul tenului nostru. Astfel, o operație de blefaroplastie (chirurgia pleoapelor) poate fi necesară la unele persoane la vârsta de 40 de ani, iar la altele în jurul vârstei de 50 de ani.
Contrar opiniei generale că este bine să te adresezi medicului estetician atunci când ridurile sunt deja instalate, deci după vârsta de 40 de ani, promovez cu tărie prima consultație de estetică facială la vârste mai mici, între 25 și 30 de ani, când semnele de îmbătrânire sunt la început și, deci, sunt cel mai ușor de combătut.
Nu promovez injectările exagerate la vârste tinere, dar recomand tipul de proceduri care să confere un aspect natural și să combată instalarea semnelor de îmbătrânire precoce a pielii. În felul acesta, dacă există o bună comunicare medic-pacient, vârsta la care se impun intervenții chirurgicale de tipul liftingului facial sau blefaroplastiei va crește.
Care este cea mai solicitată intervenție la cabinetul de chirurgie plastică?
În domeniul procedurilor minim invazive rămân pe primele locuri tratamentele cu botox și acid hialuronic (augmentare buze, pomeți, conturing facial, corecție cearcăne, mezoterapii).
Cele mai cerute proceduri chirurgicale în cazul femeilor sunt operațiile de augmentare mamară, blefaroplastiile, microlipofillingul (folosirea propriului țesut adipos pentru corecția estetică a unor deficite de volum) la nivelul feței și nu numai, miniliftingul facial, lipoaspirația. Și bărbații au început să fie mai curajoși în ultimii ani în ceea ce privește tratamentele estetice atât cele injectabile dar și intervențiile chirurgicale. Aproximativ 15% dintre pacienții mei sunt bărbați. Cele mai cerute proceduri de către bărbați sunt cele de corectare a ridurilor de la nivelul frunții sau a șanțurilor nazogeniene (asta dacă e să vorbim de tratamente injectabile) sau de îninerire a zonei perioculare (și în acest caz vorbim de operațiile de blefaroplastie superioară sau inferioară pentru corecția cearcănelor).
Lipoaspirația este o altă intervenție solicitată frecvent de către bărbați. Menționez că toate intervențiile chirurgicale se desfășoară în cadrul Spitalului de Ortopedie și Chirurgie Plastică MedLife, unde atât condițiile de spitalizare și dotările blocului operator și ale secției de Terapie Intensivă, cât și echipa medicală sunt la cele mai înalte standarde.
Ce servicii oferă clinica Uptown Esthetics ? Care sunt elementele care vă poziționează distinct pe piață?
În cadrul clinicii oferim tratamente minim invazive (de tipul tratamentelor injectabile cu Botox, acid hialuronic, mezoterapii cu cocktail-uri de vitamine, oligoelemente, aminoacizi, acid hialuronic, PRP-plasmă proprie sau “lifting vampire”) dar și non-invazive de tipul tratamentelor dermato-cosmetice. Avem la dispoziție de asemenea și aparatura performantă de tipul Venus Viva Skin Resurfacing System, Venus Legacy, Jet Peel sau Dermapen IV. Combinând aceste terapii în funcție de nevoile pacientului reușim să obținem rezultate foarte bune și durabile în timp. Cu ajutorul medicului dermatolog dar și a unor specialiști în proceduri dermato-cosmetice reușim să oferim pacientului un plan coerent de tratament dar și de menținere a rezultatelor obținute.
În ceea ce privește poziționarea pe piață, încercăm să fim la curent cu ce se întâmplă în Europa dar și în USA în materie de noi produse sau echipamente prin participarea la congrese și expoziții internaționale dar și prin vizitarea unor clinici omoloage din străinătate, de înalt nivel. Și eu, dar și întregul personal al clinicii este animat de o dorință de cunoaștere și dezvoltare continuă. Și trebuie să mărturisesc că pacienții noștri extrem de exigenți reprezintă o motivație în plus.
Ce simţiţi ca medic, dar nu în ultimul rând ca om, ca femeie, după fiecare operaţie reușită?
În urma unei intervenții estetice, pacienta scapă de un complex pe care l-a avut poate toată tinerețea. Este surprinzător cum rezolvarea, corectarea unui mic deficit estetic duce la creșterea stimei de sine și în același timp la creșterea calității vieții pacientei. Mă simt privilegiată de faptul că pot influența în bine viețile oamenilor și primesc în schimb energia lor pozitivă și căldura în fiecare zi. Mi se pare surprinzător cum o simplă intervenție poate să redea unui om încrederea în sine și ca urmare, viața lui să se schimbe.
Ați fost tentată să părăsiți România? Sunt standardele profesionale mai înalte în afara granițelor?
În anii studenției am fost tentată să părăsesc România pentru a studia în SUA, dar mi-am dat seama că și aici, cu muncă, perseverență și un pic de curaj poți reuși în domeniul pe care l-ai ales cu condiția să fii mereu la curent cu noutătile din domeniul medical pe plan internațional. Acest lucru poate fi realizat prin participare la congrese, cursuri, precum și vizitarea unor clinici omoloage prestigioase din domeniu. Încercăm în mod continuu să ne aliniem standardelor profesionale internaționale, care sunt mult mai înalte având în vedere deschiderea către acest domeniu cu mult înaintea noastră.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz