Analize Stiri Tech

Doxing, o problemă globală. Cum îți poți asigura bunăstarea digitală

30 apr. 2021 3 min

Doxing, o problemă globală. Cum îți poți asigura bunăstarea digitală

Reading Time: 3 minute

Partajarea și geotargetarea fotografiilor, încărcarea documentelor în cloud, instalarea unei noi aplicații și chiar accesarea magazinelor de retail online – reprezintă activități prin care abordăm zilnic gestionarea datelor personale, indiferent că ne dăm seama sau nu. Adesea, nu este clar ce informații împărtășim și, cel mai important, cine sunt destinatarii finali ai acestora. Una dintre amenințările cu care se confruntă utilizatorii online de toate vârstele, profesiile și mediile de proveniență este doxing-ul – practica de a colecta informații personale cu scopul de a le publica sau de a le folosi în alt mod, pentru a face rău cuiva.

Cercetările Kaspersky arată că gestionarea datelor private a devenit în cele din urmă o preocupare generală, 50% dintre consumatori susținând că nu vor mai folosi un furnizor de servicii online în urma unei încălcări a securității datelor, iar 57% exprimându-și îngrijorarea cu privire la faptul că securitatea și confidențialitatea lor ar putea fi afectate de tehnologia „smart” și de dispozitivele conectate la internet. Această preocupare este justificată, deoarece utilizatorii online se confruntă zilnic cu riscuri asociate datelor lor personale.

Ce postezi online poate fi folosit împotriva ta

Încă învățăm exact cum să ne construim relațiile cu tehnologia, astfel încât să ne putem încrede mai mult în confidențialitatea datelor noastre personale și să o folosim mai atent pentru a evita anxietatea sau epuizarea. De exemplu, fotografia inocentă a unui adolescent cu un nou act de identitate poate ajunge în mâinile escrocilor financiari, iar un mesaj emoționant adresat prietenilor – poate fi văzut și raportat de un străin ca fiind radical și ofensator. Fotografiile de la cea mai recentă petrecere ar putea apărea online fără aprobare, iar smartwatch-ul copilului dumneavoastră ar putea transmite locația acestuia public, live, 24/7.

În timp ce unele dintre riscuri – cum ar fi scurgerile de date și atacurile ransomware asupra organizațiilor – nu pot fi controlate de utilizatori, alte amenințări, cum ar fi doxing-ul, pot fi gestionate. Doxing-ul este posibil deoarece există atât de multe canale publice (forumuri, rețele sociale și înregistrări ale aplicațiilor) în care datele utilizatorilor ajung să fie expuse, dar asemenea incidente pot fi evitate.

Bunăstarea digitală

Riscurile digitale nu înseamnă că utilizatorii ar trebui să înceteze să se mai exprime online – și oricum
oamenii, în marea lor majoritate, nu își doresc asta. Tehnologia și inovația ar trebui să le îmbunătățească viețile și să contribuie la un bun echilibru mental. Ca atare, bunăstarea digitală ar trebui să fie o prioritate majoră pentru toți, în special în această perioadă dificilă prin care trecem. Acesta este motivul pentru care utilizatorii digitali trebuie să învețe cum să trateze datele cu caracter personal în mediul online, în mod responsabil – așa cum abordăm și gestionarea finanțelor personale și cum ne îngrijim de aspectul nostru fizic.

”Instrumentele pentru auto-exprimare se pot întoarce împotriva noastră, iar doxing-ul continuă să câștige popularitate ca modalitate de a pedepsi și a ataca oameni. Din păcate, nu este posibil să controlăm tot ceea ce există online despre noi, dar cu siguranță trebuie să facem niște pași în această direcție. Pentru a ne păstra datele în siguranță și pentru a atenua riscurile, trebuie să fim atenți cu cine împărtășim informațiile personale și în ce fel, și să luăm anumite măsuri de precauție pentru a păstra controlul asupra acestora. Din fericire, măsurile de precauție sunt rezolvate parțial prin instalarea și gestionarea instrumentelor de confidențialitate corecte, cum ar fi administratorii de parole sau extensiile de browser care permit confidențialitatea. Cu această listă de sugestii, sperăm să oferim utilizatorilor un mod simplu, ușor de înțeles de a-și păstra datele personale mai sigure – și de a-i ajuta pe cei apropiați să facă același lucru”, spune Anna Larkina, expert în securitate senior la Kaspersky.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: