Apple și Google vor să dezvolte un sistem comun de Contact Tracing pe smartphone-uri. Acesta este un parteneriat inedit, cei doi giganți unindu-și forțele cu scopul de a dezvolta o tehnologie nouă ce ar putea fi adăugată smartphone-urilor, atât celor cu sistem de operare iOS, cât și celor pe Android. Noua opțiune de contact tracing, pe baza tehnologiei Bluetooth, va avea funcția de a avertiza posesorul telefonului dacă a intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu Covid-19. Sistemul de alertare trebuie să fie activat personal de fiecare posesor în parte.
Acest ”contact tracing” ar contribui la limitarea răspândirii noului coronavirus prin faptul că avertizează utilizatorul telefonului să se autoizoleze sau să intre în carantină după ce a intrat în contact cu un bolnav diagnosticat cu Covid-19.
Cei doi giganți și-au propus să dezvolte noua tehnologie în două etape. În luna mai, ambele companii lansează aplicații care vor funcționa pe baza informațiilor colectate în aplicațiile de sănătate publică ale autorităților. Noile aplicații vor putea fi descărcate din app store și înseamnă că dacă cineva este testat pozitiv cu COVID-19 și informația este introdusă într-o aplicație de sănătate publică, cei care intră în contact cu respectiva persoană vor fi avertizatți pe parcursul următoarelor zile, în principiu 14 zile, dar această durată poate fi modificată în funcție de ce decide fiecare autoritate de sănătate.
Al doilea pas în dezvoltarea noii tehnologii durează mai mult timp. În lunile ce urmează, cele două companii vor adăuga noua tehnologie direct în sistemele lor de operare ale telefoanelor astfel încât sistemul de ”urmărire a contactelor” să fie funcțional fără să fie necesară descărcarea unei aplicații. Activarea va fi opțională pe fiecare telefon, fără însă să fie nevoie de o aplicație, ceea ce înseamnă că rata de utilizare ar putea fi mai mare. Sistemele de operare iOS (Apple) și Android (Google) sunt folosite de aproximativ 3 miliarde de oameni, peste o treime din populația lumii.
Cât de controversată este tehnologia? Ce spun cele două companii?
Tehnologia este controversată deoarece implică monitorizarea de informații despre starea de sănătate a miliarde de oameni din întreaga lume. Ambele companii – Apple și Google – subliniază că sistemul dezvoltat are grijă de confidențialitatea datelor, utilizatorilor li se va cere acordul și nu vor fi colectate date legate de localizare. Tehnologia nu-i va notifica și pe cei cu care utilizatorul acesteia a intrat în contact și nici nu va preciza locul unde s-a întâmplat. Reprezentanții celor două companii spun că nimeni nu poate vedea aceste informații și sistemul poate fi dezactivat când se dorește asta.
Leadershipul înseamnă să crezi în oameni, să le permiți să greșească și să învețe ceva din asta. Managerii buni mențin…
Campari lansează "We are Cinema", o campanie care recunoaște poveștile fiecăruia dintre noi ca sursă de inspirație pentru unele dintre…
MINA, Museum of Immersive New Art, unul dintre cele mai inovatoare spații culturale din România, anunță lansarea spectacolului „Revolta poveștilor”,…
„Ora de sănătate” oferă o experiență educațională derulată secvențial, pe parcursul mai multor ore de curs, și urmărește principiul applied…
Piața cripto este în creștere: Bitcoin a atins un nou record, cu altcoins și memecoins în creștere. Victoria lui Trump…
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) intensifică promovarea României ca destinaţie turistică în Regatul Unit prin participarea la târgul internaţional…