8 feb. 2019 4 min

Doctor Mihail

Reading Time: 4 minute

Poate un chirurg să ajungă instagrammer de succes care să schimbe percepțiile despre viața de zi cu zi a medicilor? Mihail Pautov, cunoscut în online drept Doctor Mihail, se ambiționează să arate că se poate. 

Ce are în comun profesia de medic cu Instagramul? Aparent nimic. Nu și în cazul lui Mihail Pautov, medic specialist în chi­rurgie generală la Institutul Clinic Fundeni, Secția de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic și asistent de cer­cetare în cadrul Centrului de Excelență în Medicina Translațională. Pentru pacienții din spital este dr. Pautov, în online este Doctor Mihail și îl găsiți pe Facebook, dar și pe blog, unde scrie despre experiențe personale, despre ce înseamnă meseria de medic, cu bune și rele, dar tratează și subiecte medicale de interes general, pentru publicul larg. De anul acesta, va fi de găsit și pe propriul canal de YouTube, căci următoarea frontieră din online pe care vrea să o exploreze este vlo­g­gingul. “Nu prea poți asocia în ziua de azi vloggingul cu profesionalismul, chestiile mai serioa­se, este însă un clișeu pe care aș vrea să-l demontez”, spune Doctor Mihail. YouTuberii români fac, în ge­neral, gaming, umor, muzică, canalul lui de YouTube va aborda probleme medicale și va răspunde celor mai frecvente întrebări care i se adresează acum pe Instagram, acesta fiind în momentul de față spațiul online unde este cel mai activ.

Dr Mihail Pautov final
Mihail Pautov / Foto: Dan Paraschiv / Stroblight Studio

Pe Instagram este Doctor.Mihail, cont pe care postează constant de aproape doi ani. Totul a început la îndemnul unei bune prietene, Barbie (Daniela Zanfira), și din dorința de a arăta lumii că profesia de medic nu este incompatibilă cu ideea de a avea o familie și o viață socială activă. “Medicii sunt deseori văzuți ca fiind niște oameni încruntați, foarte serioși, nu prea poți vorbi cu ei, nici ei nu vorbesc, pentru că nu prea au viață socială”, spune Mihail Pautov. Prin felul în care el se prezintă în online, vrea să demonstreze exact opusul și, prin exemplul personal, pe cât posibil, să schimbe percepțiile despre medici. Recunoaște că viața de medic nu este ușoară, cu trezit foarte de dimineață, mers la spital unde munca implică enorm de multe responsabilități, însă dacă te orga­nizezi bine și, mai ales, dacă îți dorești asta și “ai un pic de poftă de viață”, îți poți găsi timp și pentru familie și prieteni: “Dorința mea a fost să le arăt oamenilor că poți să fii medic, foarte serios la serviciu, poți să-ți faci treaba foarte bine în spital și poți să ai și familie, hobby-uri, poți să și călătorești, să ai o viață socială”.

Ideea lui a prins și oamenii au început să-l urmărească. A strâns până acum o comunitate de aproape 40.000 de oameni care îl urmăresc pe Instagram, unii îi scriu să-l întrebe diverse chestiuni medicale, alții îi urmăresc live-urile, cum sunt cele pe care le-a făcut împreună cu psihoterapeutul Crina Coliban pe probleme legate de nutriția copiilor sau psihologie. “Mi‑am dat seama că oamenii chiar apreciază conținutul din care învață ceva. Dacă fac story-uri pe teme medicale, primesc peste 100 de întrebări și am peste 10.000 de vizualizări. Oamenii asta caută, nu poze frumoase cu mine în vacanță sau cu croissantul de dimineață, caută informații medicale și mă bucură deoarece le pot găsi într-un loc potrivit. Astfel de informații este bine să fie luate de la un profesio­nist care știe ce vorbește, pe baze dovedite științific.” Aceasta este și direcția în care se va dezvolta pe zona de vlogging – scurte video-uri în care va răspunde și explica chestiuni medicale sau în care va demonta unele dintre cele mai frecvente mituri le­gate de sănătate sau medicină.

În plan profesional, se împarte între munca din spital și cea de cercetare din Centrul de Excelență, care este împărțit în mai multe laboratoare, printre care și unul de chirurgie experimentală, unde se ocupă de tot traseul proiectelor, de la scrierea lor și obținerea aprobărilor până la punerea acestora în practică, inclusiv de dezvoltarea site-ului și promovarea activității laboratorului. Se ocupă, de asemenea, de implementarea unor workshop-uri și cursuri susținute de dr. Irinel Popescu, destinate chirurgilor din întreaga țară. În plus, se ocupă și de managementul Asociației Române de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică și Transplant Hepatic, al cărei site l-a construit chiar el de la zero. “E puțin ciudat ca un chirurg să facă un site, dar uite că se poate, am intrat pe niște tutoriale și am făcut site-ul”, povestește dr. Pautov.

Se împarte între mai multe proiecte și văzându-l cum povestește de fiecare în parte, pare că le face pe toate cu plăcere: “Îmi place foarte mult colectivul de la Fundeni și îmi place că facem medicină de vârf, echipa și procedurile sunt complexe și mă bucur că pot învăța multe de la oamenii cu care lucrez”. Pasiunea și implicarea de care a dat dovadă, plus munca aferentă, îi aduc și satisfacții pe măsură. Cu doi ani în urmă a fost singurul rezident pe chirurgie generală din ultimii 15 ani care a obținut un post la Fundeni pe când era încă rezident.

 

Mihail Pautov mic MIHAIL PAUTOV este medic specialist în chirurgie generală la Institutul Clinic Fundeni și asistent de cercetare în cadrul Centrului de Excelență în Medicină Translațională. Îi are mentori pe dr. Vlad Brașoveanu și pe prof. dr. Irinel Popescu, care i-a încredințat proiecte de anvergură în cadrul centrului de cercetare. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București în 2012 și, de curând, a luat examenul de specializare. Locuiește de la vârsta de 7 ani în București, de la începutul anilor ’90, când a emigrat împreună cu familia din Chișinău. 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: