Doctor în antreprenoriat
Reading Time: 3 minuteUn chirurg a devenit antreprenor pentru a face un spital care să ofere în România acces la tratamente la standarde internaționale fără a mai fi nevoie să pleci din țară.
Cătălin Copăescu, fondatorul spitalului Ponderas, a pornit la drum pe calea antreprenoriatului cu un vis care părea imposibil – singurul spital din România specializat în chirurgie metabolică de avangardă.
Cum a luat naștere ideea din spatele Ponderas?
În anii 2000 am avut un vis care, pe atunci, părea naiv ș imposibil. Nu am vrut să plec după chirurgia modernă, ci să aduc chirurgia modernă în spitalele noastre. Să-i ajut pe pacienții români să aibă acces la cel mai bun tratament, la standarde internaționale, fără a mai fi nevoie să plece din țară pentru a-l obține. Am devenit chirurg în România anilor ’90, când majoritatea tinerilor îș puneau problema de a se specializa și eventual de a rămâne în străinătate. Specializarea în laparoscopie în străinătate a fost primul pas către visul acestui spital. Atunci am început să trăiesc realitatea din vis, din promisiunea cu mine însumi. Pentru chirurgia bariatrică laparoscopică încă nu exista un centru în România care să ofere condiții ideale de desfășurare. În 2011 am reușt să inaugurăm primul spital din țară dedicat bariatriei, Delta Hospital, actualul Ponderas Hospital, care este în prezent cel mai bine dotat centru de acest fel de la noi din țară, cu tehnologie medicală de avangardă.
Sunteți practic fondatorul chirurgiei bariatrice în România. Vă mai amintiți cum ați început?
Îmi amintesc începutul ca ziua de ieri. În România, istoria chirurgiei bariatrice prin laparoscopie a început în 2002, odată cu primele intervenții de acest fel, pe care le-am realizat în cadrul Spitalului Sf. Ioan. Am continuat să mă perfecționez an de an în această metodă, alături de colegii mei, iar în 2011 și 2014 am avut onoarea de a deveni primul (și singurul până în prezent) medic din România care deține titlul de Chirurg de Excelență în Chiurgia Metabolică și Bariatrică, având dublă acreditare: europeană și americană. Poate și pentru că aveam o experiență îndelungată în laparoscopie, începută în ’94, am fost eu cel care a avut curajul să fie primul în acest domeniu nou, neîncercat încă la noi. Iar până în prezent sunt mai bine de 7.000 de cazuri de bariatrie care au fost tratate împreună cu echipa mea.
Ați pus bazele unui centru de training în spital, unde pregătiți tinere generații de chirurgi. Cât timp alocați acestei activități și de ce o faceți?
Misiunea pe care mi-am ales-o, în calitate de medic, este nu doar să le ofer pacienților cea mai ușoară și rapidă metodă chirurgicală posibilă pentru a se însănătoși, ci să contribui, la rândul meu, la dezvoltarea acestui domeniu. Până în prezent, centrul de training în chirurgie laparoscopică de la Ponderas, unde susțin cursuri alături de colegii mei, a certificat peste 2.000 de medici români ș străini. Acest centru este primul din țară cu săli de operație și de antrenament integrate digital, având la dispoziție sisteme audio-video de transmisie live Full HD 3D din sălile de operație în sălile de curs. Cursurile sunt intensive și se desfășoară lunar în blocul operator al centrului de training, spațiu special amenajat cu șase posturi operatorii complet echipate.
Anul trecut ați mutat spitalul într-un sediu nou, dotat cu cea mai nouă tehnologie aliniată la standarde internaționale.
În noua locație, Ponderas a ajuns să aibă 141 de paturi, opt săli de operație și 25 de cabinete medicale, iar tehnologia nou-achiziționată a constat în echipamente pentru centrul de imagistică, echipamente de chirurgie laparoscopică 2D și 3D și anestezie videoasistată ce conectează opt săli de intervenții și centrul de training, două laboratoare de endoscopie. Investiția inițială în primul centru exclusiv bariatric în România a fost de 13 milioane de euro, iar investiția în relocare și dotarea centrului cu noi echipamente s-a ridicat la aproximativ 4 milioane de euro.
Care au fost cele mai importante momente din istoria spitalului Ponderas, în tot acest timp?
Am introdus conceptele de chirurgia metabolică și chirurgia diabetului în România și am lansat primul program de tratament complex al pacientului metabolic. Dacă vorbim despre momente istorice, amintesc o serie de premiere în domeniu: prima transmisie live la un congres internațional a unei intervenții bariatrice laparoscopice din România, primele intervenții 3D Full HD de tip laparoscopic, iar în 2012 am inaugurat primul centru de instruire în chirurgie laparoscopică bariatrică cu săli de operație ș de antrenament integrate digital, în cadrul Ponderas Hospital. Dar cele mai importante sunt primele cuvinte rostite de fiecare pacient după operație: acele “Sunt bine. Mulțumesc, domnule doctor” sunt, de fapt, medaliile de aur.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz