Doar un sfert dintre români redirecționează impozitul către cauze sociale. Ceilalți lasă banii statului
Reading Time: 2 minutePuțin peste un sfert dintre contribuabilii români care ar fi putut să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit pentru cauze sociale au ales să facă acest gest, ceilalți lăsând statul să decidă cum vor fi folosiți banii, arată datele ANAF, la solicitarea Organizației Salvați Copiii România. Suma totală redirecționată de contribuabili, în anul 2021, din impozitul anual pe veniturile din salarii și pensii, pentru anul 2020, a fost de 248.217.882 lei.
Astfel:
- ponderea contribuabililor persoane fizice care au solicitat redirecționarea până la 3,5% din impozitul pe venitul aferent anului 2020 este de 26,95% din totalul celor care aveau acest drept;
- numărul total de entități non-profit către care au fost redirecționate sume din impozitul anual pe veniturile din salarii și pensii pentru anul 2020 a fost de 22.647;
- numărul total de formulare prin care contribuabilii au solicitat redirecționarea până la 3,5 % din impozitul aferent anului fiscal 2020 a fost de 1.830.307, dintre care: 1.701.967 formulare au fost depuse în format fizic la registratura unității fiscale sau prin poștă, cu borderou, în timp ce 128.340 formulare au fost înregistrate în format electronic prin intermediul Spațiului Virtual Privat sau platforma e-guvernare.ro.
Prin comparație, suma totală colectată în anul 2020, pentru anul de realizare a venitului 2019, prin mecanismul de redirecționare a unei cote parte din impozitul pe venit (2% și 3,5%) a fost de 305,93 milioane lei, față de 150,6 milioane lei în anul precedent.
Fondurile redirecționate către Salvați Copiii ajută secțiile de Terapie Intensivă Neonatală
Suma redirecționată către Salvați Copiii a fost de 1.837.600 lei, fonduri care au contribuit la dotarea urgentă a secțiilor de Terapie Intensivă Neonatală și a secțiilor de pediatrie, precum și pentru susținerea programelor de suport pentru copiii sub 5 ani, mamele și femeile însărcinate din zonele rurale defavorizate.
În ultimii 11 ani, Salvați Copiii România a investit peste șapte milioane de euro în dotarea a 102 unități medicale din toate județele țării cu 940 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea și tratarea a peste 140.000 de copii.
Programe pentru dotarea unităților medicale
Organizația Salvați Copiii România a accelerat în 2021 programul de dotare a unităților medicale și a continuat oferirea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) în zone defavorizate la nivel național: astfel, anul trecut au fost dotate 24 de spitale, cu aparatură și echipamente medicale în valoare de 1.254.000 euro. Au fost achiziționate 92 de echipamente performante, consumabile, mobilier medical, rampe de oxigen etc. Numai în București, 6 unități medicale au primit aparatură și echipamente medicale în valoare totală de 742.398 de euro.
Astfel, au fost donate Spitalului „Grigore Alexandrescu” din capitală două ambulanțe performante și aparatură medicală de ultimă generație.
Totodată, Salvați Copiii a renovat și modernizat integral secția Obstetrică-Ginecologie I a Maternității Polizu și a demarat un amplu proces de reabilitare a Blocului Operator și a Secției de Terapie Intensivă ale aceleiași unități medicale, pentru care redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit este o sursă vitală de finanțare.
Pentru că viața și sănătatea copiilor depinde de investiția pe care o facem în unitățile medicale, Salvați Copiii România lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: modernizarea și dotarea cu echipamente performante a maternităților și secțiilor de pediatrie din România.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz