MarComm Creativitate Interviuri

Din culisele primului festival de new media art

16 oct. 2019 4 min

Din culisele primului festival de new media art

Reading Time: 4 minute

La doi ani de la lansarea primei galerii de new media art din România, One Night Gallery, se lansează, în această toamnă, și primul festival de new media art de la noi din țară. RADAR – Romanian Artists Developing Alternative Realities va avea loc între 1 – 3 noiembrie la Uzina Electrică Filaret și se dorește a fi și o platformă dedicată artiștilor contemporani și proiectelor lor  emergente, la granița dintre artă și tehnologie.  

Am stat de vorbă cu cele două fondatoare ale proiectului, Sorina Topceanu și Mădălina Ivașcu, despre ce au pregătit pentru prima ediție.

De ce RADAR? Cum v-a venit ideea?

Sorina Topceanu
Sorina Topceanu

Sorina Topceanu: După doi ani de la lansarea One Night Gallery și 11 ediții în cadrul cărora publicul s-a bucurat de arta contemporană în toate formele tehnologiei, de la videomapping la AR, VR și AI, cred că a venit momentul să aducem împreună potențialul creativ al României în toate formele sale. RADAR (Romanian Artists Developing Alternative Realities) este o platformă de scouting a proiectelor emergente de artă și tehnologie dedicată artiștilor contemporani. Evenimentul dedicat lansării va avea loc în perioada 1-3 noiembrie, la Uzina Electrică Filaret  și va reuni artiști și dezvoltatori de new media art din toată România. Timp de trei zile publicul va avea ocazia să experimenteze intersecția dintre artă și tehnologie prin intermediul instalațiilor propuse de artiștii care s-au înscris la open call-ul lansat.

Ideea ne-a venit acum ceva vreme, ca o urmare naturală a unei nișe emergente în care tehnologia a început să se transforme într-un mediu artistic de expunere pentru artiștii români. Aveam deja edițiile One Night Gallery în care prezentam un singur artist o dată, dar ne-am dorit să expunem cât mai mulți folosind întreaga gamă disponibilă de tehnologie. Această evoluție s-a simțit și intern, am dezvoltat primul proiect care folosește inteligența artificială (AI) – transferul de stil artistic – și de curând cel de al doilea, PosterGAN, care generează vizualuri unice după ce a învățat din 35.000 postere. Acest proiect este folosit și în identitatea vizuală a festivalului – materialele de promovare pentru RADAR sunt un rezultat AI.

Ce v-ați propus pentru prima ediție?

Mădălina Ivașcu: Festivalul reunește nouă categorii de proiecte new media: realitate augmentată, realitate virtuală, videomapping, inteligență artificială, instalații interactive, animație, game art și music & tech, dar și o secțiune dedicată copiilor. În cadrul ultimei categorii vom prezenta noua colecție de haine augmentate pentru copii și o carte de poezii cu realitate augmentată, ce poate fi vizualizată prin aplicația dARe by Samsung.

Anumite categorii vor fi curatoriate de specialiști în domeniile respective, iar experiențele prezentate vor avea un caracter imersiv, aducând împreună echipe de artiști și dezvoltatori. RADAR va expune creațiile artiștilor ce activează atât în categoria artelor vizuale, cât și a dezvoltatorilor de game art sau experiențelor muzicale, a studiourilor de specialitate, a instituțiilor de învățământ superior creativ și a instituțiilor de cultură.

Poster RADAR 17octCe artiști veți reuni? 

Sorina Topceanu: Vrem să aducem artiști din domenii cât mai diverse în care new media își pune amprenta în ultimii ani. De exemplu, vom avea o instalație a unui artist prezentat la nivel internațional și la Ars Electronica – I Human by Saint Machine, Rizi, studio creativ care activează în experience design, alături de Cinetic prezintă 10 instalații sau H3 cu două proiecte ce îmbină light și sound design. Am invitat și Muzeul de Artă Recentă (MARe) să-și prezinte unul dintre artiști, astfel vom avea expusă lucrarea Regelui Ionescu – Critica rațiunii pure.

Game art și animația sunt două dintre categoriile pentru care avem curatori dedicați. Mihai Zorca, director al departamentului de artă Ubisoft, a selectat o serie de artiști cu proiecte din zona de character design, environment sau concept art, atât din mediul freelance, indie sau care lucrează în multinaționale. Dragoș Boțcău, animator și ilustrator, este curatorul secțiunii de animație, care a ales conținut de scurtă durată pretabil canalelor de social media (Instagram, Facebook sau TikTok) de la peste 20 de artiști.

Artiștii prezentați în edițiile One Night Gallery vor avea o secțiune dedicată printr-o showcase al aplicației dARe by Samsung. Am lansat și un open call, pentru care am primit proiecte din toată țara pe care le vom curatoria și expune în cadrul festivalului.

Cui vă adresați cu acest eveniment?

Madalina Ivascu
Mădălina Ivașcu

Mădălina Ivașcu: Pe de o parte, ne dorim să aducem arta cât mai aproape de oameni și să ne folosim de un aspect prezent deja în viața noastră de zi cu zi, tehnologia. Așadar ne adresăm unui public care își dorește să afle care e potențialul creativ al tinerilor din România și cum ei dezvoltă proiecte cu care poate nu se întâlnesc în mod normal.

Pe de altă parte, ne adresăm și dezvoltatorilor de conținut creativ, indiferent de categoria din care fac parte – animație, realitate virtuală, game art etc. Cred că e important să aducem acest aspect de comunitate și să normalizăm impactul noilor tehnologii în experimentarea artei. Am observat schimbări de paradigmă nu doar în zona artelor vizuale, ci și în domenii conexe precum designului vestimentar sau muzica, care au beneficiat de experiențe neașteptate precum colecții de haine cu layere de realitate augmentată (AR) sau concerte cu experiențe imersive 3D. Dacă reușim să aducem împreună această comunitate și să o expunem publicului larg prin experiența unei platforme ca RADAR, atunci cred că ne-am atins scopul. 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: