Deutsche Bank trage un semnal de alarmă. Investițiile în regenerabile în pericol în România
Reading Time: 2 minuteO analiză a Deutsche Bank avertizează potențialii investitori asupra riscurilor la care se expun atunci când și-ar dori să investească în asseturi de energie regenerabilă. Potrivit analiștilor băncii perspectivele de creștere de capital pentru anul viitor se arată sumbre. Și totul este legat de legislația din România.
Deutsche Bank amintește de recentele rezultate financiare a EDPR, companie care este prezentă și în România, dar și de previziunile modeste ale companiei în ceea ce privește anul viitor. Chiar dacă EDPR are asigurată finanțarea pentru întregul plan de afaceri până în 2025, compania prognozează că va muta costurile de capital pentru a putea menține targetul de investiții.
Pe de altă parte, datoria financiară a EDPR ar trebui să crească la 85% de la 65% în prezent, iar acest lucru se va datora convertirii a 1 miliard de euro din datorie cu rată variabilă în datorie cu rată fixă, față de creditorul său EDP. În același timp EDPR a acoperit în prealabil 1.5 miliarde din datorie cu dobândă fixă cu scadența în perioada 2023 – 2025 la rate scăzute la începutul anului (1 miliard USD la o dobândă de 2,6%, 0,5 miliarde EUR @ 1,8%), ceea ce va oferi firmei un control mai mare asupra cheltuielilor financiare până în 2025.
În România EDPR a generat 1,1 TWh din fermele eoliene pe care le deține, iar pentru perioada următoare se așteaptă ca toată producția să fie la același nivel.
Impozitare suplimentară pentru energia verde obținută
Guvernul României a decis însă impozitarea cu 100% a tuturor producătorilor de energie din surse regenerabile, pentru orice depășire a pragului de 450 RON/MWh la tranzacționarea energiei. Acest lucru ignoră orice acoperire împotriva riscurilor și este retroactiv din septembrie 2022.
Dacă acest lucru nu se schimbă, ne-am putea aștepta la o pierdere de trei cifre, susțin analiștii de la Deutsche Bank. Spania a avut un plan similar de supraimpozitare a companiilor din energia regenerabilă, dar a renunțat la acesta pe parcurs.
La nivel european ratele companiei au crescut semnificativ, în timp ce EDPR nu a avut în vedere un scenariu în care ar putea renunța la politica de rotație a activelor (are în vedere creșterea de valoare), dar ar putea ajusta ritmul acestor rotații. Analiștii băncii se așteaptă ca EDPR să păstreze furnizarea de câștiguri pe MW, dar acestea ar putea să nu reziste din cauza ratelor ridicate.
EDPR se așteaptă ca în acest an să realizeze câștiguri de 400 de milioane de euro, datorită recentei vânzări de active din Brazilia (aproximativ 150 de milioane de euro) care ar trebui să se realizeze până la finalul anului.
În primele nouă luni din 2022, EBITDA al EDPR a crescut la 1,482 miliarde de euro (creștere de 62% de la începutul anului) datorită rezultatelor solide ale liniilor de afaceri susținute și de un câștig de 10% în capacitatea instalată și de un câștig de 14% în producerea de energie regenerabilă.
Venitul din exploatare a crescut la 331 de milioane de euro (în creștere de la începutul anului cu 129 de milioane), care a fost obținut în principal din tranzacțiile de rotație a activelor încheiate în Polonia, Spania și Italia.
Profitul net a crescut la 416 milioane de euro (o creștere de 181% de la începutul anului), care a fost parțial compensat de costurile financiare nete mai mari, care au crescut cu 296 milioane de euro (creștere cu 58% interanual), urmare a creșterii datoriilor, a cursului de schimb valutar și al costului datoriilor.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz