Despre inegalitate, cota progresivă și corupție
Reading Time: < 1 minutTrecerea la impozitarea progresivă va reduce inegalitatea, chiar daca “statul fură”, susține Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR).
“Creșterea economică trebuie să fie nu doar sustenabilă, ci şi inclusivă. Pentru acesta, ar trebui să ia în considerare gradul de inegalitate cel mai înalt din Europa existent în România”, a declarat Valentin Lazea la seminarul EU-COFILE organizat, la Sinaia, de Banca Naţională a României (BNR), Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Alpha Bank. El a adăugat că o soluție de diminuare a inegalității veniturilor este revenirea la globalizarea şi la impozitarea progresivă.
“Noi aici ne prefacem că nu simțim nemulțumirea care fierbe la cei mulți și săraci. Eu vă spun că deși cel sărac nu are treabă cu inechitatea și ar vrea numai să fie el șmecher, el acolo fierbe. Și sunt mulți, sunt milioane, da? Am eu, care am bani, un interes să detonez această situație? Eu de aici pornesc. Nu mă interesează că mi se ia 3 milioane în plus (…) când știu că 8 milioane sau 12 milioane fierb acolo și ar fi gata să își ia gâtul ei între ei și să mi-l ia mie. Let’s give them the benefit of the doubt. Știu că o să mă fure statul, dar ia și fă și te țin răspunzător eu pe tine stat”, a spus Lazea.
Întrebat dacă este convins că banii rezultați din impozitarea progresivă vor fi folosiți pentru reducerea inegalității, Lazea a răspuns: „Nu sunt convins deloc, dar în momentul acela tu poți să îi ții acountable, tu cel care ai contribuit cu bani”.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz