Design în acțiune
Reading Time: 2 minuteDe cele mai multe ori micromanagementul împiedică firma să crească, de aceea Camelia Șucu încearcă pe cât de mult poate să se țină departe de această greșeală pe care o fac mulți antreprenori.
Cu cine vă sfătuiți când luați decizii importante legate de companie?
Mă sfătuiesc cu partenera de business în chestiuni care privesc decizii importante pentru ClassIN. Mă sfătuiesc uneori cu familia pentru că apreciez o opinie de la cineva neimplicat. Inspirație găsesc în orice discuție cu parteneri și furnizori, însă decizia de obicei o iau și mi-o asum singură.
Care a fost cea mai dificilă decizie luată ca lider al companiei?
Cea mai dificilă decizie, uman vorbind, este cea legată de concedierea unor oameni în care nu mai crezi sau care nu se mai potrivesc. Sau care sunt depășiți, dar preferă să stea în confort. E întotdeauna greu să comunici decizii neplăcute față în față. Întotdeauna am încercat să iau decizii în acord cu ceea ce am simțit, chiar dacă lucrurile poate erau împotriva rațiunii. Am închis și redeschis businessuri, am regândit și relansat, dar cel mai important lucru e că nu m-am ferit de decizie. Nu-mi plac amânările, mă consumă mai mult decât orice risc asumat.
Aveți un model de leadership?
Modelul de leadership în care cred este cel participativ, consultativ. Un CEO nu decide pentru toată lumea, ci implică pe cine contează, pentru ca deciziile să se miște și să conteze pentru toată lumea. Un CEO bun e un catalizator de opinii și de energii, încurajând exprimarea.
Aveți un mentor?
Ca mulți antreprenori din generația mea, am învățat business the hard way, făcându-l, desfăcându-l și reinventându-l după cum ne dictau instinctul, piața și competitorii. Învățam unii de la alții. N-am avut un mentor constant, în adevăratul sens al cuvântului, poate când ar fi trebuit. N-am avut neapărat cunoștințele structurate pe care mi le-ar fi educat un mentor, însă lipsa de reguli a avut un avantaj: într-o piață emergentă cei câțiva jucători am avut puterea și oportunitatea de a crea regulile, de a defini cumva mediul, de a ne pune amprenta mai personal.
Cine vă sunt cei mai apropiați colaboratori?
Nu cred în micromanagement, cred că el face compania să regreseze sau în cel mai bun caz să stagneze. Cred că cea mai sănătoasă colaborare pe care un CEO o poate avea este cu nivelul de middle management. Un top executive care sare un nivel de sub el și se implică în detalii face mult rău în jurul lui, fără să își dea seama. Asta e greșeala pe care o fac mulți antreprenori, îi înțeleg – și eu mă surprind uneori făcând asta deși nu-mi doresc. Este dorința de a te asigura că lucrurile se întâmplă, însă asta întotdeauna vine la pachet cu riscuri pentru business și mai ales pentru organizație și oamenii pe care reușești cu brio să-i frustrezi. Mă abțin deci cât pot să intervin și să iau decizii peste manageri.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz