Asfalt realizat din deșeuri de plastic și sticlă, ce poate fi folosit ca strat de fundație pentru drumuri, parcări sau trotuare? Da, exact asta este Littar®. Am discutat cu Dennis Debie, fondator și director al The Climate Change Company, despre dezvoltarea acestui produs și despre crearea unor suprafețe de drum rezistente ce reciclează cantități masive de deșeuri din plastic și sticlă, ce altfel ar ajunge la groapa de gunoi sau ar fi arse.
În 2019, am renunțat la jobul meu cu normă întreagă pentru a-mi lua un „an sabatic”. În această perioadă de libertate mi-am dat seama că pot și ar trebui să fac mult mai mult cu expertiza și cunoștințele mele pentru a îmbunătăți mediul.
Am cumpărat domeniul The Climate Change Company chiar înainte să se întâmple toate acestea, doar ca să-mi reamintesc că vreau să fac ceva pentru această planetă. Am început să mă întreb ce avem din plin și reprezintă totodată o problemă.
Trăind în România și văzând mult din această planetă, am ajuns la concluzia că avem multe deșeuri de plastic și sticlă. Mi-am petrecut mult timp visând la ce aș putea face cu aceste deșeuri încât să existe un avantaj pentru toată lumea, inclusiv pentru mediu. Am încercat o mulțime de lucruri și multe iterații înainte de a descoperi soluția: transformarea deșeurilor din plastic și sticlă în fundații de drumuri.
Littar®, l-am numit eu. La începutul lui 2020, Sebastian Tudose s-a alăturat companiei în calitate de cofondator și responsabil cu dezvoltarea afacerii. În timp ce Sebastian făcea conexiunile necesare pentru a transforma Littar® din concept în produs, eu am lucrat în laboratorul nostru pentru a perfecționa rețeta.
După ce am avut componența finală, am făcut echipă cu Institutul de Cercetări în Transporturi (INCERTRANS) din București pentru a califica și certifica produsul Littar® în folosirea ca material de construcție a drumurilor la nivel internațional. Astăzi, suntem mândri să arătăm lumii primul nostru produs, un material de construcție a drumurilor certificat și în curs de brevetare, fabricat din deșeuri.
Littar® este un tip de asfalt ce poate fi creat din toate tipurile de deșeuri din plastic și sticlă, chiar și cu fibre optice și alte compozite. Littar® este fabricat și aplicat folosind aceleași procese și mașini ca și pentru asfaltul convențional, făcându-l o soluție plug-and-play în întreaga lume.
Primul proiect de construcție care utilizează Littar® tocmai a fost finalizat în Cluj, dând startul unei economii circulare cu management durabil al deșeurilor și infrastructură durabilă și accesibilă. Scăderea costurilor și a emisiilor în construcția drumurilor, folosirea de deșeuri văzute ca fiind inutilizabile, împiedicarea creării de CO2 prin arderea deșeurilor de plastic și reducerea dimensiunii depozitului de deșeuri sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le aduce pe piață Littar®.
Industria de management al deșeurilor, asfalt și construcții de drumuri folosesc aspectul economiei circulare a lui Littar® pentru a construi drumuri mai bune, cu costuri reduse și timpi de execuție mai scurți, reducând în același timp emisiile de CO2 cu 85%.
De când am început să vorbim despre Littar® acum trei ani, interesul din partea pieței a crescut exponențial. Cererea pe care o primim de la guvernele (locale) și de la alte entități private pentru a construi un drum sau o parcare crește pe zi ce trece. Pe lângă colaborarea cu companii de procesare a deșeurilor și stații de asfalt, colaborăm și cu companii care produc ele însele deșeuri care nu au nici un scop în acest moment.
Un exemplu în acest sens este grupul Prysmian, lider mondial în producția de cabluri de fibră optică, ce are deșeuri din propria producție. Acestea sunt compuse din plastic și sticlă în moduri foarte complexe și, prin urmare, sunt inutilizabile pentru reciclarea convențională. Astfel, ele sunt arse sau depozitate cu costuri și emisii ridicate.
După ce am validat că Littar® poate fi făcut cu acest tip complex de deșeuri, mergem mai departe pentru a folosi deșeurile de fibră optică la scară mai mare în întreaga lume. Crearea unui scop durabil pentru deșeurile de fibră optică, produs ce devine o parte mai mare a societății noastre în fiecare zi, înseamnă câștig pentru toate părțile implicate.
Mai mult, aproape fiecare companie care produce un produs sau îl recuperează la sfârșitul duratei de viață are o formă de deșeuri de plastic și/sau sticlă pe care nimeni nu și-o dorește. Lista potențialilor furnizori de materiale plastice și sticlă Littar® literalmente nu are sfârșit.
Vom avea un scop durabil și profitabil pentru deșeurile noastre, care va preveni aruncarea și arderea creând un mediu curat. Uitându-ne la potențialul lui Littar®, dacă am construi doar 1.000 de kilometri de drum pe an (o mică parte din ceea ce se construiește în întreaga lume în fiecare an), am împiedica crearea și eliberarea în atmosferă a peste un milion de tone de CO2.
În acest moment, ne concentrăm pe implementarea Littar® în cât mai multe stații de asfalt din întreaga lume, stabilind procesele locale și lanțurile de aprovizionare, astfel încât, în viitorul apropiat, aceste economii circulare locale să poată funcționa independent la fel ca o franciză.
Dar nu ne vom opri la Littar®. Misiunea noastră la The Climate Change Company este de a continua să dezvoltăm noi soluții inovatoare, de mare impact și la cheie, care îmbunătățesc climatul vieților individuale, mediul lor direct și, în cele din urmă, planeta pe care o numim în mod colectiv acasă. Până la zero net și mai departe!
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 369 (19 decembrie 2022 – 15 februarie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
PPC a avut o performanță solidă și în trimestrul al treilea, continuând tendința pozitivă din cele două trimestre anterioare. În…
Euforia Retreat & Spa a înregistrat în lunile de vară un grad de ocupare în medie de 80%, față de…
După o investiție de 2,5 milioane de euro, Ecletico Villa, un boutique hotel de patru stele, se lansează în centrul…
Edenred, în colaborare cu Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), lansează “Țara lui Mai Bine”, primul proiect…
Fondatorii ar trebui să se concentreze pe obținerea de venituri, mai degrabă decât pe creșterea cu orice preț și ar…
Agridrone România, un start-up specializat în distribuția și consilierea pentru achiziția dronelor agricole, anunță cu mândrie că a fost desemnat…