Descifrarea hieroglifelor, la îndemâna oricui cu o nouă platformă Google
Reading Time: < 1 minutCu peste 200 de ani în urmă, pe 15 iulie 1799, era descoperită întamplator Piatra din Rosetta, care i-a permis cercetătorului Jean-François Champollion să descifreze unul dintre cele mai bine păstrate mistere ale Antichității: hieroglifele egiptene. Hieroglifele devin astăzi accesibile oricui prin intermediul Fabricius, un instrument Google Arts & Culture, prin care oricine poate descoperi în mod interactiv tainele acestui sistem de scriere antic.
Pentru profesori şi cercetători, Fabricius include primul instrument digital – lansat ca open source pentru a sprijini dezvoltarea în continuare a studiului limbilor antice – care decodifică hieroglifele egiptene pe baza învăţării automate (machine learning). Mai exact, tehnologia Google Cloud AutoML, AutoML Vision, a fost utilizată pentru a crea un model de învățare automată care să poată “ înțelege” ce reprezintă o hieroglifă. În trecut, era nevoie de o echipă de specialiști în date, multe coduri și foarte mult timp, acum AutoML Vision permite dezvoltatorilor să învețe cu ușurință o mașină să recunoască diverse obiecte.
Disponibil în engleză și arabă, Fabricius poartă numele lui Georg Fabricius, părintele epigrafiei (studiul inscripțiilor). A fost creat în colaborare cu Australian Center for Egyptology de la Macquarie University, Psycle Interactive, Ubisoft și egiptologi din întreaga lume.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz