Finanțe Stiri

Decizie surpriza: BNR a redus dobanda cheie

6 mai 2015 2 min

Decizie surpriza: BNR a redus dobanda cheie

Reading Time: 2 minute

Consiliul de Administratie al BNR a decis in sedinta de politica monetara de astazi sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, un nou minim istoric, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei cu 2 puncte, de la 10% la 8%.

Cei mai multi analişti anticipau mentinerea dobanzii de politica monetara la 2%, nivel minim istoric, precum si posibilitatea reducerii RMO pentru pasivele in lei, pe care bancile trebuie sa le constituie la BNR.

Totodata, CA al BNR a hotarat ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara de la plus/minus 1,75 puncte procentuale la plus/minus 1,5 puncte.

Rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce de la 3,5% pe an la 3,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se mentine la 0,25%.

Banca centrala va reduce rezervele minime obligatorii constituite de banci pentru pasivele in lei, de la 10% la 8%, şi va mentine rata rezervelor in valuta la 14%, cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2015.

“Perspectiva unei rate a inflatiei apropiate de zero in urmatoarele trei-patru trimestre face ca aceste decizii de politica monetara sa stimuleze activitatea de creditare intr-o maniera care sa sprijine creşterea economica sustenabila si, in acelasi timp, sa mentina in teritoriu real pozitiv ratele dobanzilor la depozite”, se arata in comunicatul CA al BNR privind deciziile de politica monetara.

CA al BNR reafirma ca deciziile sale vizeaza asigurarea stabilitatii preturilor pe termen mediu in conditii de pastrare a stabilitatii financiare. Totodata, Consiliul de Administratie apreciaza ca un mix echilibrat de politici macroeconomice, accelerarea reformelor structurale si pastrarea corelatiei dintre productivitate si salarii, coroborate cu o intermediere financiara sustenabila şi o remunerare corespunzatoare a depozitelor bancare sunt esentiale pentru consolidarea economiei romanesti in cadrul procesului de convergenta cu UE.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: