Decatloniștii solari
Reading Time: 6 minuteLa întoarcerea din Dubai, prima oprire a echipei EFdeN a fost în redacția Biz de la Mindspace. Am stat de vorbă două ore, dar am fi povestit o zi întreagă despre experiența EFdeN de la Solar Decathlon Middle East, unde echipa EFdeN a obținut o perfomanță istorică, deși au avut un buget de 3-4 ori mai mic decât alte țări participante.
Competiția a fost una extrem de dură și de exigentă: dintr-un total de 21 de case calificate pe baza concursului inițial de proiecte, numai 18 au reușit să finalizeze casele și să ajungă în Dubai, iar apoi numai 15 dintre acestea au reușit să treacă de inspecțiile preliminare și să intre efectiv în competiție. Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile din lume. Nu mai există o competiție atât de complexă, care să implice toate etapele – construcție, monitorizare, jurizare, povestește Nicoleta Cruceanu, care coordonează zona de strategie a EFdeN. “E copleșitor când îți dai seama că ai la dispoziție doar 15 minute să convingi juriul de potențialul casei. Este o muncă de doi ani și avem la dispoziție 15 zile să construim casa și încă 15 zile în care este vizitată și monitorizată”, spune Nicoleta Cruceanu. Trebuie să sintetizezi informația astfel încât să convingi juriul și înveți să “vinzi” nu doar partea tehnică, ci și emoția, pentru că spiritul casei, atmosfera a fost foarte importantă în cazul EFdeN, dincolo de
avantajele obiective și soluțiile implementate.
Însă pentru a ajunge în finala competiției trebuie să treci de etapa de preselecție, în care se trimit mai multe propuneri de concept și strategie și toate echipele sunt monitorizate. “Nu te duci pur și simplu cu casa la Dubai. A fost o luptă de doi ani, cu monitorizări permanente și șapte predări intermediare în care am transmis informații tehnice despre concept, măsuri de health and safety, inclusiv despre partea de comunicare, pentru că impactul asupra societății este foarte important”, precizează Claudiu Butacu, cofondator și președinte al EFdeN.
Tocmai pentru că impactul este foarte important, EFdeN folosește toate prototipurile construite în proiectele anterioare, așa cum s-a întâmplat cu locuința cu care au participat la ediția din 2014 a Solar Decathlon transformată în primul Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort. “Acum avem încă o casă unde putem să facem cercetare, unde să implicăm mai mulți oameni. Ce vrem noi să facem este ca mai multe categorii de oameni să aibă acces să cerceteze sau să se informeze și le punem la dispoziție toate planurile folosite la construcția casei”, spune Claudiu Butacu.
Celor care întreabă de ce acest proiect nu este industrializat, de ce nu se construiesc astfel de case la un preț accesibil, reprezentanții EFdeN le spun că focusul lor este pe partea educațională. “Învățăm din greșeli și din repetarea unor procese de construcție. În plus, avem niște etape pe care nu le putem omite – transportarea casei «feliată» pentru a putea fi băgată în tiruri și asamblarea acesteia de oameni care nu au experiență, sunt studenți”, explică președintele EFdeN.
Laura Vintilă se ocupă de partea de Site Operation, care presupune construcția casei, respectarea unui timeline și implementarea asamblării și dezasamblării casei. Spune că de departe cea mai mare provocare a fost gândirea casei pe dimensiunea unui container, ca să poată fi transportată. A remarcat interdisciplinaritatea proiectului, pentru că fiecare departament trebuia să lucreze cu celelalte, atât la proiectare cât și la construcție și la gândirea timeline-ului. Fiecare pas depinde de cel de dinaintea lui, iar echipa EFdeN a știut să se coordoneze în așa fel încât casa construită de ei să fie a doua care a intrat în competiție la timp. “Dar dincolo de partea tehnică și gândirea sistematică, contează foarte mult factorul uman și cum face fiecare față emoțiilor și cum se dezvoltă echipa”, spune Laura Vintilă.
Pentru Iulian Baba, cel mai tânăr membru al echipei, timpul scurt de asamblare a casei a fost cel care i-a dat bătăi de cap și l-a împiedicat să monteze fațada “perfect, la milimetru”. Colegii spun însă că este un perfecționist, iar fațada casei a fost impecabilă. Are 19 ani și este student Facultatea de Instalații, iar în cadrul EFdeN activează în zona de instalații mecanice și arhitectură.
“Sunt și factori care nu pot fi prevăzuți. Noi aveam un plan foarte bine pus la punct – primul container ajungea la 7 dimineața și de acolo începea totul. Dar cu o zi înainte să începem competiția am aflat că avem containerele blocate în port și că cel mai devreme vor ajunge la noi cu trei zile întârziere”, povestește Nicoleta Cruceanu una dintre situațiile în care echipa EFdeN a fost nevoită să se mobilizeze pentru a depăși un moment dificil. S-au adaptat, au cerut ajutor, au mers în port și până la urmă containerele au ajuns cu doar o zi întârziere, iar acum povestesc râzând că sunt pregătiți pentru orice situație. Așa se face că Dalia Irina Stoian, care se ocupă de partea de electrice în cadrul EFdeN, fusese oprită cu o seară înainte pe aeroport la controlul de securitate din cauza numeroaselor cabluri de router și de internet din geantă. Zice că trebuie să ai minimum 10 cabluri de rețelistică oricând în geantă, ca să fii tot timpul pregătit. “Presiunea pe noi a fost foarte mare pentru că partea electrică este sufletul casei – dai energie și pentru mecanice, și pentru iluminatul interior, ca să scoți în evidență casa”, spune Dalia Irina Stoian.
Underdogs
Claudiu Butacu spune că tocmai prezența României între cele mai puternice țări ale lumii în cea mai importantă competiție internațională de case solare a fost provocarea cea mai mare. Inițial cele mai vizitate case erau cele construite de echipele din America, Australia și Olanda, iar România era considerată o Cenușăreasă.
“Până să intrăm în competiție, păream underdogs. Eram distractivi, aveam o casă drăguță, dar nu eram percepuți ca o forță. După primul premiu situația s-a schimbat radical. A urmat al doilea premiu a doua zi, al treilea premiu… A fost un shift de percepție de 180 de grade și oamenii au început să ne vadă ca pe un competitor foarte puternic”, povestește Nicoleta Cruceanu.
“Am devenit the cool kids on the block și au început vizitele”, completează Claudiu Butacu. Cel mai mult l-a impresionat vizita fondatorilor competiției Solar Decathlon și remarca acestora că dintre toate casele, de la toate edițiile din 2002 încoace, casa EFdeN este singura în care ar locui.
“Poate că alte case înglobau mai multă cercetare, dar întrebarea este dacă faci un OZN, un laborator sau o casă. Noi am încercat, la toate edițiile Solar Decathlon la care am participat, să creăm un cadru în care oamenii să se simtă acasă”, spune președintele EFdeN, adăugând că nu au renunțat la acest principiu nici când competiția a devenit acerbă și a început o goană nebună după puncte. Mai mult, echipa EFdeN a fost dată exemplu de fairplay de organizatori.
Frustrant este atunci când compari bugetele echipelor și constați că ceilalți au avut susținerea autorităților și bugete de 3-4 ori mai mari. “Este vorba de puterea de a rezolva problemele atunci când ai buget. Pentru noi a fost o luptă. Dar plusul aici este că am avut cei mai mulți parteneri din competiție, iar partea de know how o dobândești mai bine dacă ai parteneri de specialitate pe anumite nișe”, spune Claudiu Butacu. Dacă pentru casa construită de EFdeN costurile au fost în jur de 350.000 de euro, cele pentru casa echipei Australiei, spre exemplu, s-au ridicat la 1 milion de euro.
“România creează un context și dur, și riscant. Că este dur e cumva bine, pentru că te dezvoltă foarte mult. Dacă reușești, ești foarte bun. Dar este riscant pentru că șansele să reușești sunt destul de mici. România și românii susțin mai mult rezultatul și nu procesul. Pentru noi a fost foarte stresant, pentru că știm că dacă ieși penultimul nu te iartă nimeni – ne-ai făcut de râs! Dar dacă iei niște premii, ești superfain, ne mândrim”, spune Mihai Toader-Pasti, cofondator și general manager al EFdeN.
Performanțele EFdeN Signature la Solar Decathlon Middle East 2018
○ Premiul I la Comunicare, proba care evaluează capacitatea de comunicare și de conștientizare socială a echipelor.
○ Premiul II la proba de Inginerie și Construcție. Proba a avut ca obiectiv să evalueze construcția și sistemele incluse, inovația, integrarea și implementarea soluțiilor.
○ Premiul II la Condiții de Confort, probă monitorizată prin senzorii amplasați în casa EFdeN Signature pe parcursul celor 10 zile de competiție.
○ Premiul III la proba de Sustenabilitate. Juriul a evaluat modul în care fiecare echipă a reușit să reducă impactul locuinței asupra mediului pe durata ciclului de viață, păstrand în același timp condițiile de confort și sănătate.
○ Locul 4 la Funcționalitatea Casei
○ Locul 4 la Eficiență Energetică
○ Locul 4 la Transport Electric
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz