Business Analize

De la software la agroturism

24 mai 2019 4 min

De la software la agroturism

Reading Time: 4 minute

Aproape de București, în zona Snagovului, a răsărit un colț de sat maramureșan –  Grădina Vlahiia. Cristian Dumitrescu, fost antreprenor în IT, a investit toată averea agonisită din businessul de software într-un inedit proiect de agroturism.

 Anul 2007 este pe sfârșite și unul dintre hotelurile din centrul Bucureștiului găzduiește tradiționala conferință a companiei A&C International, distribuitorul pe piața locală al programului de proiectare pe computer AutoCAD, dezvoltat de americanii de la Autodesk. Cristian Dumitrescu, fondator și CEO, este mai mult decât mulțumit, fiind cel mai bun an din istoria companiei, cu 40 de angajați. La începutul lui 2008 însă, businessul A&C International era vândut către compania germană Man and Machine și pentru Cristian Dumitrescu începea o lungă vacanță, fiind scutit astfel de criza care avea să lovească puternic economia. Călătorește prin lumea largă, împărțindu-și timpul și între proprietățile de pe Coasta de Azur, din Toscana, de pe litoralul românesc sau vizitând prieteni din Canada, țara unde emigrase la sfârșitul anilor ’70 și de unde revenise în România în 1990, mutându-și aici businessul său de IT și software.

Perioada sabatică a durat până în 2013, când propietatea sa rustică de la Snagov a început să se transforme în ceea ce astăzi poartă numele de Grădina Vlahiia, un spațiu de agroturism care în timpul săptămânii sau în weekend adună familii cu copii, team building-uri corporatiste, ambasadori și personal diplomatic, turiști străini care poposesc aici o zi după ce aterizează sau înainte de a decola de pe Otopeni. Antreprenorul a început să cumpere teren în zonă încă de la începutul anilor ’90 și în 1993 a adus prima casă maramureșeană, cumpărată la un preț “derizoriu”, de 1.600 de mărci. “Grădina Vlahiia înseamnă azi spații de cazare în patru case maramureșene, cu 16 camere tradițional amenajate, un restaurant, două solarii, o livadă cu 400 de pomi, viță de vie, diverși arbuști, grajduri pentru animale, o casă toscană cu două camere de locuit. De asemenea, am cumpărat din Italia o făbricuță de procesat producția proprie de legume și fructe și facem sos de roșii, zacuscă, dulcețuri din produsele noastre, care se regăsesc în meniul clienților”, spune Cristian Dumitrescu. Una din casele maramureșene prezente în Grădina Vlahiia are o vechime de 100 de ani, iar casa care adăpostește muzeul țăranului amenajat aici este veche de 200 de ani.

Toscana de Maramureș

Pentru amenajarea Grădinei Vlahiia, care se întinde pe o suprafață de 3 hectare, Cristian Dumitrescu a vândut și toate proprietățile deținute în străinătate, iar Maserati-ul s-a “transformat” în tractor de solar, excavator și câteva utilaje agricole. “Mi-am dat seama că nu e nicio șmecherie să ai proprietăți, am vândut tot și am investit aici. De ce case maramureșene la Snagov? În multele mele drumuri prin țară, pentru business, am redes­coperit România, iar de Maramureș m-am îndrăgostit imediat. Relieful, oamenii, frumusețea dealurilor și co­linelor de acolo mi-au amintit de Toscana, pentru care eu am o slăbiciune. Mai târziu, mi-am dat seama că frumusețea locului vine de la faptul că fiind puțin pământ agricol, oamenii valorifică fiecare petic de pământ și asta adaugă enorm la peisaj”, explică proprietarul Grădinii Vlahiia. Pe de altă parte, la revenirea în țară a aflat că familia vânduse casa bunicilor de la țară, de la Axintele (Ialomița), unde își petrecea vacanțele în copilărie. “Acest lucru, coroborat cu faptul că maramureșenii vindeau casele vechi sau le dărâmau și le puneau pe foc, m-a determinat să încerc să refac eu un colț de viață rurală, tihnită, unde să mă retrag”, mai spune Cristian  Dumitrescu.

Pictorul Ștefan Câlția și arhitectul Șerban Sturdza sunt două personaje foarte importante în aspectul Grădinii Vlahiia, ambii oferindu-i proprietarului sfaturi și idei de care a ținut cont la proiectarea și amenajarea locului. Cei care vin aici găsesc și un para­clis, o bisericuță care copiază modelul de la Mănăstirea Dintr-un Lemn, din județul Vâlcea, și găzduiește o colecție impresionantă de icoane, strânse de-a lungul timpului sau moștenite de Cristian Dumitrescu. “Acest paraclis completează ideea satului românesc, unde comunitatea se adună în jurul bisericii și ideea a fost ca aici la Vlahiia să reproduc atmosfera unui sat. Inițial am vrut să donez icoanele dar pictorul Ștefan Câlția m-a sfătuit să le păstrez, paraclisul devenind astfel locul în care expun aceste icoane. Dar lăcașul este și un semn de mulțumire din partea mea pentru lucrurile cu care m-a binecuvântat bunul Dumnezeu să le fac în viață”, spune Cristian Dumitrescu.

Grădina Vlahiia nu este un proiect finalizat. Cristian Dumitrescu do­rește să ridice și un mic han, cu 10-15 camere, dar și să amenajeze un parc. “Agroturismul în România are șanse extraordinare și în general în lume agroturismul este de viitor, pentru că lumea s-a îndepărtat atât de mult de origini și acum simte nevoia să se întoarcă. O fetiță a unor prieteni  intelectuali a rămas două ore cu porcul pe care îl avem aici, era fascinată, nu mai văzuse niciodată așa ceva. Iar directoarea mea de vânzări mi-a spus că îi e frică de găină, ea fiind a treia generație născută la bloc și netrăind niciodată pe lângă animale”, spune Cristian Dumitrescu.

IT-ul, un capitol încheiat

Deși a lucrat 10 ani în Canada în industria IT, a software-ului de proiectare pe calculator, și apoi a pornit în România un business de succes, Cristian Dumitrescu spune că acesta reprezintă un capitol închis definitiv. Nu și-a dorit niciodată, din 2008 încoace, să revină în IT, de care era “sătul”, fiindcă totul devenise repetitiv, cu stres și presiune din ce în ce mai mare din partea partene­rilor pentru a crește vânzările an de an. “Începuseră să îmi ceară detalii cum plătesc angajații, ce venituri am și din ce alte activități. Deși era firma mea, pentru că voiam să fiu  independent, îmi cereau să dau socoteală mai mult decât am dat eu vreodată în viața mea, mai mult și decât atunci când am fost angajat. Nu îmi convenea deloc situația. Pe de altă parte, imediat după ce am vândut businessul, vânzările lor au scăzut cu 50%”, rememorează Cristian Dumitrescu. Chiar dacă stă departe de această industrie, mai păstrează legături cu oameni din piață, mulți dintre aceștia fiind astăzi clienți fideli la Grădina Vlahiia.

În anii ’80, lucrând o vreme în Toronto pentru IBM, tânărul proiectant pe calculator (o meserie proaspătă la acea vreme) venit din România a avut o întâlnire cu directorul de vânzări pe zona EMEA al companiei americane. În contextul vieții de azi și al proiectelor în care e implicat Cristian Dumitrescu, acea discuție are un ecou aparte. Oficialul de la IBM îi spunea că tehnologia pe care o dezvolta atunci o să revoluționeze omenirea, săptămâna de lucru va fi de trei zile pe săptămână, că oamenii vor lucra numai lucrurile creative, frumoase, restul fiind preluat de mașinării, de roboți, de software și de inteligență artificială. “Rezultatul a fost fix pe dos. Acum nu mai poți să mergi nici la WC fără să sune telefonul, nu mai ai liniște niciunde. Tehnologia a lucrat împotriva noastră, ca rasă umană. Din punctul de vedere al businessurilor, lucrurile sunt mai eficiente, într‑adevăr, oferă alte avantaje”, spune Cristian Dumitrescu.

Articolul a fost publicat inițial în Biz nr. 332 (mai 2019). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: