De la date la informații, cu Power BI
Reading Time: 3 minuteAcum un an și jumătate compania în care lucrez a venit cu ideea de a explora acest concept de business intelligence și de a crea propriul produs. În acel moment am zis „why not?” Așa am ajuns să am primul contact cu soluția Power BI.
De Tudor Rădoi, Consultant XAPT Solutions
Am început prin a mă întreba cu ce ajută mediul de business o astfel de soluție, ce informații ne oferă si cum aceasta ajută la creșterea productivității unei companii. Am învățat cât de importanți sunt pașii apriorici creării vizualizărilor interactive precum extragerea și filtrarea corectă a datelor sau modelarea acestora, astfel încât graficele sau matricele pe care le realizăm ulterior să prezinte date cu o interpretare rapidă.
Definiția termenului de Business Intelligence face referire la soluțiile de identificare, extragere și analiză a datelor disponibile într-o companie, soluții al căror scop este de a oferi un suport real pentru luarea deciziilor de business.
Soluțiile de tip BI reduc considerabil necesarul alocării resurselor umane sau de timp. În majoritatea cazurilor, vizualizările interactive pot fi realizate de către orice utilizator, fără a fi nevoie de suport specializat. Power BI, spre exemplu, folosește principul „Drag & Drop” prin care utilizatorii trebuie doar să „tragă” datele dorite într-un raport pentru a fi vizualizate și interpretate. Oferă apoi posibilitatea vizualizărilor interactive de tip grafic sau matrice, acestea ajutând la interpretarea datelor și luarea de decizii mult mai rapid.
Conștient fiind că poate pentru majoritatea dintre voi limbajul folosit nu ajută neapărat la înțelegerea în profunzime a subiectului, consider necesară amintirea următoarelor exemple concrete (inițiative de succes susținute de diferite companii):
-Helse Vest, autoritatea regională de sănătate din Norvegia combină și oferă informații din 50 de întreprinderi, dintre care 10 sunt spitale, pentru a analiza necesitățile și calitatea serviciilor medicale pentru îmbunătățirea măsurilor de siguranță ale pacienților. Pe scurt, resursele dintr-un spital pot acum compara lista de tendințe în intervențiile chirurgicale din toate celelalte spitale din regiune. Power BI i-a ajutat să reducă timpul de raportare de la 14 zile la mai puțin de o zi, cu posibilitatea de a analiza și interpreta toate aceste date într-un singur loc.
-Echipa de fotbal Real Madrid analizează date din social media pentru a crea campaniile de marketing adresate fanilor conectați deja unii cu alții pentru o experiență adevarată de suporter.
-Rolls Royce utilizează Power BI pentru a construi analize complexe și pentru a oferi informații în timp real despre starea avioanelor lor, pornind de la mentenanța pieselor până la nivelul de combustibil disponibil în aeronave.
-Grădina zoologică din Dallas construiește analize pe baza poziției și comportamentului elefanților pentru a îmbunătați calitatea vieții acestora și totodată pentru a putea oferi ajutor mult mai rapid.
Concluzionând, Power BI pune la dispoziție instrumentele cu care orice tip de utilizator poate crea rapoarte, grafice și analize complexe ce vor ajuta la creșterea eficienței oricărui business.
În opinia mea, Microsoft a creat una dintre cele mai interesante soluții de BI și sper ca ceea ce v-am povestit până acum să vă facă curioși să aflați mai multe. În acest sens aveți la dispoziție multe resurse, cel mai la îndemână fiind site-ul XAPT unde găsiți informații punctuale despre Power BI și puteți vedea efectiv cum arată și cât de ușor se poate utiliza prin intermediul filmelor de prezentare. De asemenea, vă aștept să vă înscrieți la webinariile organizate de noi pentru o experiență completă, cu întrebări și răspunsuri personalizate.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz