De la Arsenalul Serenissimei Republici la Arsenale della Bienale
Reading Time: 2 minutePână pe 24 noiembrie, cel mai important festival de artă din lume – reunește artiștii ale căror lucrări sunt adunate sub tema La Biennale Arte: „Foreigners Everywhere”. Biennale Arte 2024 include 88 de participări naționale la pavilioanele istorice de la Giardini, la Arsenale și în centrul orașului Veneția.
Arsenale a fost cel mai mare centru de producție din Veneția în perioada ”preindustrială”, aici lucrând în perioadele de maximă expansiune politică și comercială până la 2.000 de muncitori pe zi. Era un complex imens de șantiere în care au fost construite flotele Serenissimei Republici și, prin urmare, un simbol al puterii economice, politice și militare a orașului.
Din 1980, Arsenale a devenit un loc de expoziție al Bienalei cu ocazia primei Expoziții Internaționale de Arhitectură. Ulterior, aceleași spații au fost folosite în cadrul expozițiilor de artă pentru secțiunea ”Open”. Din 1999, a fost implementat un program de îmbunătățire a zonei, care a permis deschiderea pentru public, printre altele, a spațiilor: Teatro alle Tese și Teatro Piccolo Arsenale (2000), Giardino delle Vergini (2009) și Sale d’Armi (2015).
Corderie dell’Arsenale
Corderie, cea mai mare dintre clădirile de construcții de nave din zona Arsenale a fost una dintre primele clădiri ale imensului șantier de mai târziu. Acum servește acum drept sala de inaugurare a Bienalelor de artă și arhitectură de la Veneția.
Întinse pe latura de sud a Arsenalului, construită în 1303 și reconstruită apoi între 1579 și 1585 printr-un proiect al lui Antonio Da Ponte – sculptorul și arhitectul Podului Rialto – Corderie au fost folosite cândva pentru a construi frânghii de acostare, cabluri și frânghii folosite. pe nave. Clădirea mare (măsurând 317 metri lungime, 21 în lățime cu o înălțime de 12,10 metri).
Două rânduri de coloane mari din zidărie împart spațiul în trei culoare și susțin două poduri reconstruite în 1916 din beton armat pentru a înlocui lemnul original. În secolul al XIX-lea clădirea a fost reorganizată și această intervenție a schimbat designul arhitectural original.
La Biennale di Venezia a folosit Corderie pentru prima dată în 1980, când Paolo Portoghesi a înființat Strada Novissima cu ocazia primei Expoziții Internaționale de Arhitectură.
După restaurarea efectuată de Autoritățile din Veneția, clădirea a trecut prin o serie de modificări tehnologice, ceea ce a făcut din ea o locație utilă pentru Expozițiile Internaționale de Artă și Expozițiile Internaționale de Arhitectură, cărora le este dedicată în prezent. Suprafața totală este de aproximativ 11.430 de metri pătrați, incluzând mansardele de 4.460 de metri pătrați în total.
În centrul Bienalei de Artă 2024, Biz La Biennale
Biz este prima publicație din România și din Europa care își mută redacția în Veneția, devenită centrul cultural al Europei pentru cea de-a 60-a ediție La Biennale Arte.
La finalul lunii mai, echipa Biz va explora Bienala și conexiunile brandurilor cu lumea creativă. Alinierea cu artele poate ridica imaginea unui brand, prezentându-l ca fiind sofisticat, cultivat și susținător pentru creativitate. Nu este un secret că prin asocierea cu artiști sau evenimente de artă, un brand poate câștiga expunere la noi audiențe care sunt interesate de artă, extinzându-și acoperirea și baza potențială de clienți.
Veți putea citi incursiunile echipei Biz în Veneția în secțiunea dedicată – BIZ LA BIENALĂ – dar și în următorul număr al revistei Biz.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz