De ce va crește numărul persoanelor confirmate cu virus. Numărul de teste va depăși 100.000 pe zi
Reading Time: 2 minuteMinistrul sănătății se așteaptă ca în perioada următoare să crească numărul persoanelor cu teste pozitive la coronavirus, odată cu creșterea capacității de testare a acestor persoane. Pe de altă parte și noua tulpină a virusului este mult mai transmisibilă, iar capacitatea de testare va depăși 100.000 pe zi.
„Nu așteptăm pasivi că oamenii să se îmbolnăvească și să se interneze, ci am adoptat această strategie de facilitare a testării aproape de domiciliu l populației, organizarea centrelor ambulatorii de evaluare a pacienților și trimiterea pentru asistență medicală spitalicească doar a celor care au nevoie. Peste 3.200 de cabinete de medicină de familie au semnat contracte cu casele județene și au început să testeze.
Ieri (marți – n.r.) a fost cel mai mare număr de teste de la începutul acestei pandemii, am ajuns la 90.000 teste într-o zi. Creșterea testării va continua, vom ajunge săptămâna viitoare la peste 100.000 de teste și implicit va crește și numărul de persoane detectate.
Numărul de persoane infectate va crește pentru că discutăm de o tulpină mult mai transmibilă, cifrele din această perioada sunt incomparabil mai mari decât cele din perioadele anterioare.
Al doilea motiv de creștere a numărului de persoane detectate va fi din cauza creșterii capacității de testare, pentru că cine are o suspiciune se poate testa.
Mai avem 100 de centre care trebuie operaționalizate, trebuie avizate întâi de direcțiile de sănătate publică și apoi să încheie contractele cu casele. Majoritatea acestor centre din cele 230 vor fi operaționale până la sfârșitul acestei săptămâni”, a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul a spus că, din punct de vedere al situației epidemiologice, în ciuda numărului mare de cazuri noi înregistrate, proporția de cazuri internate într-o zi anume e în continuare redusă.
„Vorbim de 2-3% creștere zilnică, fără probleme poate fi preluată de sistemul de sănătate”, a afirmat el.
Această abordare legata de facilitatea testării va duce la controlul pandemiei, a subliniat ministrul.
„Un caz depistat nu va mai duce la transmitere, o persoană diagnosticată de la început poate beneficia de asistență de sănătate din timp și nu ajunge la stadii greu controlabile. Față de octombrie, când aveam aceleași cifre, din punct de vedere al mortalității, este de 8 – 10 ori mai mică”, a adăugat el.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz