CSR

De ce sa incepeti o afacere intr-un birou “verde”

2 mart. 2010 2 min

De ce sa incepeti o afacere intr-un birou “verde”

Reading Time: 2 minute

Desfasurarea activitatii curente a unei firme intr-o cladire verde aduce reducerea costurilor fixe, confort pentru angajati, dar si avantajele unei imagini de companie responsabila in ochii colaboratorilor si ai pietei.

Daca sunteti la inceput de drum sau mai bine zis de afacere, acum este momentul in care va faceti primele planuri de buget si de investitii. Planuiti atât obiectivele de business, cât si pe cele financiare si analizati balanta de posibile cheltuieli – câstiguri. La inceput, este foarte clar ca investitiile sunt mai mari decât profiturile obtinute, dar balanta se echilibreaza pe termen lung.

Printre investitiile pe care trebuie sa le luati in considerare inca dinainte sa incepeti efectiv activitatea, alegerea sediului este una dintre cele mai importante. În aceasta privinta sunt mai multe aspecte care trebuie luate in calcul, dincolo de obisnuitele preocupari legate de locatie, suprafata si amenajare. Costul sediului nu se rezuma la valoarea lunara a chiriei sau la o rata pe care o aveti de achitat la banca, in cazul in care decideti sa cumparati.

Pe lânga toate acestea, in fiecare luna mai sunt si cheltuielile cu utilitatile, cheltuieli fixe care pot fi semnificative. Si atunci, raportul investitie initiala – beneficii pe termen lung pare ca se potriveste foarte bine cu problema alegerii unui sediu. Printre criteriile de alegere a acestuia, nu uitati sa va interesati si de “IQ-ul” verde al cladirii, deoarece o cladire “inteligenta” va economisi o mare parte din costurile fixe despre care spuneam mai devreme, putând reduce cheltuielile totale de intretinere cu pâna la 30%.

Problema cladirilor performante din punct de vedere energetic si, implicit, a certificatelor energetice este una de actualitate. Deocamdata, in România este reglementata doar problema certificatelor termice, dar in Uniunea Europeana cladirile se clasifica si dupa performantele electrice. Reglementarea acestui aspect si la noi in tara este deja pusa in discutie. Aceste cladiri “verzi” consuma strictul necesar de energie si reduc emisiile de carbon, asadar sunt in concordanta cu principiile ecologice, atât de mult dezbatute in ultimul timp.

Un asemenea sediu va poate aduce nu doar beneficii financiare pe termen lung, ci poate crea si o imagine favorabila, de companie responsabila, in ochii colaboratorilor. Daca, evident, confortul este un argument important atunci când decideti alegerea unui nou sediu, o cladire cu un sistem inteligent de management al energiei asigura un grad de confort sporit pentru angajati si le permite acestora sa controleze cu mare usurinta sistemele de incalzire si de ventilatie, dar si sistemele de iluminat sau echipamentele tehnologice.

Pe lânga posibilitatile extinse de control, consumul de energie poate fi masurat exact si administrat dupa nevoile specific ale fiecarei companii. Asadar, luati in seama “IQ-ul” verde al constructiei atunci când va alegeti un sediu sau negociati cu proprietarul imobilului posibilitatea ca acesta sa faca o astfel de investitie sau sa deduca din costul chiriei valoarea modernizarii cladirii de catre chirias.

Aceasta renovare poate consta fie in implementarea de solutii integrate simple, care asigura un control minim al consumului, fie in implementarea de solutii mai complexe, cu functii care asigura o performanta maxima. În acest fel, eficientizati pe cât posibil costurile pentru intretinerea sediului si asigurati, in acelasi timp, conditii optime de lucru pentru angajatii companiei.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: