O dată la doi ani, Veneția devine capitala mondială a artei și culturii și, timp de opt luni, orașul italian respiră pur și simplu artă: sute de artiști și curatori, expoziții temporare și evenimente construite în jurul artei iau cu asalt orașul lagunelor.
În cei aproape 130 de ani de existență, Bienala de Artă de la Veneția, a devenit cel mai prestigios eveniment cultural al lumii, un adevărat festival de arte contemporane. Pentru lumea artei, este similar „Jocurilor Olimpice”, un eveniment uriaș, care implică o adevărată desfășurare de forțe. Cei mai importanți artiști contemporani, din toate colțurile lumii, își dau întâlnire, o dată la doi ani, în Veneția.
Ca să vă faceți o idee, la ediția din acest an a Bienalei de Artă de la Veneția sunt 87 de pavilioane și participă mai bine de 350 de artiști din toate colțurile lumii. Anul acesta, are loc cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă de la Veneția, un eveniment uriaș care a început la jumătatea lunii aprilie și se va încheia pe 24 noiembrie.
Bienala de Artă de la Veneția este un exemplu clar al puterii transformatoare a artei care reușește să schimbe la față Veneția. Anul acesta Veneția respiră artă. Instalații de artă contemporană sunt prezente prin tot orașul, spații la care nu v-ați gândi niciodată, cum ar fi bisericile, devin casă pentru opere de artă ale artiștilor contemporani și găzduiesc o serie de expoziții de artă inedite.
Curatorul expoziției din acest an este Adriano Pedrosa, director artistic al Muzeului de Artă din Sao Paolo, acesta fiind și primul sud-american care curatoriază Bienala. Și se vede. America de Sud nu mai este reprezentată doar de crema artiștilor contemporani, ci și de personalități istorice, de artiști indigeni din Amazon, de pictori populari și personalități de pe întregul continent.
Unul dintre cei mai apreciați artiști ai momentului, Lorenzo Quinn, ale cărui opere vorbesc nu numai pe limba criticilor, cât și pe înțelesul celor care văd pentru prima oară o sculptură contemporană, este o prezență obișnuită la ultimele ediții ale Binealei de Artă de la Veneția. Pentru cei care au vizitat Bienala din 2022, unul dintre momentele memorabile a fost cu siguranță „The Baby 3.0”, o sculptură care simbolizează revenirea umanității la viață, ca o renaștere după pandemie. Lorenzo Quinn este fiul celebrului actor Anthony Quinn și a apărut pe coperta primului număr al revistei Haute Culture Magazine by Biz.
Prima ediție a Bienalei de Artă de la Veneția a avut loc în 1895, iar România a participat, pentru prima oară la eveniment în 1907, când a fost reprezentată de sculptorul Frederick Stork, care a expus două lucrări. România are propriul pavilion în Giardini della Biennale încă din 1938, când a fost inaugurat cu o expoziție de grup la care au participat lucrărările mai multor pictori și scultpori renumiți, printre care Gheorghe Petrașcu, Eustațiu Stoenescu, Ion Theodorescu-Sion, Oscar Han, Ion Jalea sau Cornel Medrea.
Pentru cea de-a 60-a ediție a Bienalei, România participă cu proiectul „Ce este munca?” al artistului Șerban Savu, curatoriat de Ciprian Mureșan. La ultimele ediții, România a fost reprezentată de Geta Brătescu, la Bienala din 2017, iar Adrian Ghenie a expus în Pavilionul României, în 2015. La ultima ediție a prestigioasei expoziții internaționale de artă din Orașul Lagunelor, România a fost reprezentată de proiectul Adinei Pintilie, „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”.
Chiar dacă poate ultimele ediții ale Bienalei au fost criticate că au devenit prea comerciale, rămâne totuși cel mai important eveniment dedicat artei, în primele zile reușind să adune peste sute de artiști, curatori, colecționari, directori de muzee și jurnaliști.
Pe lângă expoziții, Bienala de la Veneția oferă o mulțime de oportunități de networking, de colaborare și de educație. Conferințe, simpozioane, programe educaționale și prelegeri completează evenimentul și încurajează creativitatea și colaborarea între artiști și public.
Din luna aprilie până în noiembrie, galeriile de artă și muzeele locale profită de fluxul uriaș de turiști, o mare parte dintre aceștia veniți pentru Bienală și organizează expoziții ale unor mari artiști pe care în mod normal nu le puteți vedea în Veneția. Bienala este pur și simplu un festival de artă, în care chiar și cei care nu sunt neapărat pasionați de artă găsesc ceva care să le placă.
Biz este prima publicație din România și din Europa care își mută redacția în Veneția, devenită centrul cultural al Europei pentru cea de-a 60-a ediție La Biennale Arte. La finalul lunii mai, echipa Biz va explora Bienala și conexiunile brandurilor cu lumea creativă, iar întreaga experiență a echipei în Veneția va fi relatată în ediția din luna iunie a revistei.
MINA, Museum of Immersive New Art, unul dintre cele mai inovatoare spații culturale din România, anunță lansarea spectacolului „Revolta poveștilor”,…
„Ora de sănătate” oferă o experiență educațională derulată secvențial, pe parcursul mai multor ore de curs, și urmărește principiul applied…
Piața cripto este în creștere: Bitcoin a atins un nou record, cu altcoins și memecoins în creștere. Victoria lui Trump…
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) intensifică promovarea României ca destinaţie turistică în Regatul Unit prin participarea la târgul internaţional…
Boon, un start-up inovator fondat în România, anunță lansarea oficială a platformei sale, care îmbină comerțul între colegi cu susținerea…
Afaceri rămase în familie, afaceri între frați, între părinți și copii, toate cu un numitor comun: meritocrația. Să construiești un…