Finanțe Stiri

De ce a crescut ROBOR-ul?

3 oct. 2017 < 1 min

De ce a crescut ROBOR-ul?

Reading Time: < 1 minut

Colectarea mai bună a impozitelor a dus la scăderea lichidităților din sistemul bancar, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, răspunzând unei întrebări cu privire la factorii care au determinat creșterea ROBOR.

„Sunt factori autonomi de evoluție ai lichidității în piață. Un exemplu este maniera în care sunt plătite taxele, impozitele și sunt apoi plătite de către populație și agenți economici, iar pe de altă parte sunt plătite salariile pensiile. Taxele, impozitele sunt plătite între 20 și 30 ale lunii. Atunci banii firmelor și populației care există în bănci sunt absorbiți și merg în contul Trezoreriei statului, care se află la Banca Națională a României. Deci nu se plimbă dintr-o bancă în altă bancă comercială, vin la Banca Națională a României. Acest lucru echivalează cu o absorbție de lichiditate. După 5-6 ale lunii următoare lichiditatea este injectată în piață….Ce a intervenit în luna acesta o să vă surprindă: o performanță mai bună în colectarea impozitelor. S-a colectat mai mult decât ne-am fi așteptat. Nu știu dacă dânșii s-au așteptat la acest lucru și atunci din bănci a fost absorbită mai multă lichiditate”, a spus Mugur Isărescu, , în cadrul briefingului de presă susţinut după şedinţa Consiliului de Administraţie al băncii centrale.

În ceea ce privește declarația politicienilor legată de majorarea ROBOR, dar și cea a premierului, conform căruia cei de la BNR „au fost plecați de acasă”, Isărescu a afirmat că există o sensibilitate legată de reacția populației care are credite, “mai ales după evenimentele prin care am trecut, creditul în franci elvețieni și așa mai departe”. “Este de înțeles acest lucru și în acest diapazon am înțeles și, să spunem, reacția liderilor politici”, a completat guvernatorul.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: