De ce cresc prețurile la energie. Fenomenul este global, prețurile vor scădea în timp
Reading Time: 2 minuteEuropa se confruntă cu prețuri uriașe la energie și toată lumea încearcă să găsească soluții și să aducă explicații. Unii dau vina pe lipsa gazelor din Rusia care alimentează specula pe piața energiei, dar alte voci spun că această scumpire este datorată trecerii la energia verde și reducerea cantităților de energie din surse poluatoare. Pe de altă parte, producerea de energie din surse poluatoare, cum ar fi cărbunele este acum mai scumpă, atât timp cât acești producători vor trebui să cumpere certificate verzi, la prețuri mai mari.
Gazele naturale sunt cauza scumpirii energiei
Potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezentă luni la București, una din cauzele acestei scumpiri a energiei este de fapt furnizarea de gaze naturale. Pe de altă parte, energia regenerabilă are acum costuri stabile, iar acestea vor continua să scadă în următoarea perioadă.
„Suntem în curs de a analiza în primul rând motivul acestor creșteri de prețuri. Avem de-a face cu un fenomen global. Nu e un fenomen care afectează doar Europa, pentru că prețurile la gaze naturale cresc peste tot.
De ce? Există mai mult componente. În primul rând, în timpul pandemiei și în timpul stării de urgență bineînțeles economia nu prea a crescut iar cererea a scăzut drastic.
Acum vedem o creștere enormă în cererea de gaze naturale, în special în Asia. Asia reia pasul rapid și duce la creșterea prețurilor.
Ar mai fi o componentă, anume furnizorii nu reacționează destul de rapid. Mă bucur că prietenii norvegieni au spus că vor crește aprovizionarea pe termen scurt și sper ca și Rusia să facă acest lucru, să urmeze acest exemplu bun pe care îl dă Norvegia.
Prețurile la energie nu includ doar prețul la gaze naturale, ci și energia din surse regenerabile. Aici avem o veste bună. Prețurile sunt stabile și în timp au scăzut. Investițiile în surse regenerabile de energie sunt calea de urmat. Ne ajută să fim independenți când vine vorba de importurile de gaze naturale și petrol și ne oferă o energie regenerabilă iar costurile scad în timp.
Săptămâna viitoare, la reuniunea informală a Consiliului UE din Slovenia vom discuta acest subiect iar Comisia va veni cu propuneri ce se poate realiza pe plan european: ce putem face cu gospodăriile vulnerabile cu venituri mici sau cu firmele mici, cum putem să le ajutăm să facă față presiunii acestor prețuri la energie”, a declarat șefa Comisiei Europene.
Președintele Klaus Iohannis spune că Guvernul are pregătite măsuri de sprijin
„Prețurile mari pe energie, în special pe electricitate, nu sunt o problemă românească. Este vorba de o problemă care se pare că a devenit globală. Toată lumea este afectată de aceste creșteri și soluțiile vrem să le căutăm și să le găsim începând de sătptămâna viitoare, când avem un Consiliu informal în Slovenia și vom avea primele idei și soluții pentru a aborda chestiunea”, a spus Iohannis.
Acesta susține că aceste creșteri vor fi resimțite foarte repede de economia reală, dar spune că Guvernul a pregătit și pregătește măsuri de sprijin.
„Chiar dacă această problem nu este una făcută la noi, trebuie să o tratăm la noi, și știu că Guvernul a luat foarte în serios chestiunea, a pregătit și pregătește un pachet, la început pentru consumatorul vulnerabil (…), însă e nevoie de mult mai mult și știu din sursă sigură că aceste chestiuni sunt discutate și pregătite la Guvern. Firmele, anteprenoriatul au nevoie de măsuri active și aceste prețuri vor fi resimțite foarte repede de economia reală, de unde evident vor avea un impact și asupra altor prețuri”, a mai spus șeful statului.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz