Good News

Dăruiește Viață după #NoiFacemUnSpital

Reading Time: 6 minute

#NoiFacemUnSpital este poate cel mai ambițios și complex proiect al societății civile din istoria recentă. Acum că spitalul, ridicat de Dăruiește Viață prin donații și sponsorizări, este gata, ce urmează? Dăruiește Viață transmite că va continua proiectul cu a doua clădire pentru a crea un adevărat campus medical la Spitalul Marie Curie, cu aceleași condiții de tratament pentru toți copiii, indiferent de afecțiune, spații de cercetare, de training, locuri de cazare pentru părinți etc.

Biz a stat de vorbă cu Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, fondatoare Dăruiește Viață, despre cum merge mai departe un proiect ambițios care a reușit să unească românii pentru un spital care a costat peste 53 de milioane de euro.

Ce a fost cel mai dificil până în momentul în care ați deschis spitalul?

Carmen Uscatu: Cred că au fost multe momente dificile în acest proiect, momente în care ne-am pierdut încrederea, în care nu părea să găsim soluții, în care presiunea formală sau informală a devenit apăsătoare. Din fericire pentru noi am avut tot timpul alături de noi oameni care ne-au oferit încrederea lor (peste 350.000 de donatori și numeroase persoane publice fără de care nu am fi reușit cum sunt Paula Herlo, Alex Dima și Tudor Chirilă care ne sunt alături de la început) și care au crezut în noi mai mult decât poate am făcut-o noi. Și am mers mereu înainte cu gândul la părinții care în fața unui birou, într-un cabinet sau într-un salon aud următoarele cuvinte: Luați loc. Copilul dvs. are cancer.  

Care a fost reacția autorităților în momentul deschiderii? Ați primit vreun fel de angajament din partea lor pentru acest proiect care a fost creat din donații și sponsorizări?

Oana Gheorghiu: Acest proiect există de ceva timp și dacă, până acum, poate a putut fi ignorat și privit cu neîncredere, acum lucrurile nu mai pot fi trecute cu vederea. Credem că acest proiect este o oportunitate extraordinară de a începe o reformă în sistemul de sănătate din România, o reformă despre care se tot vorbește, dar nimeni nu știe cum sau de unde să o înceapă. În acest sens, noi am propus deja Ministerului Sănătății și Guvernului României un proiect pilot prin care să testăm, în cadrul Departamentului de Radioterapie din noul Spital – un departament în totalitate nou – un alt fel de a face management. Un model bazat pe eficiență și performanță, construit pe principii de guvernanță corporativă și guvernanță medicală. Deși prima reacție a fost una pozitivă, răspunsul oficial a întârziat să vină.

Noi suntem deschise la dialog și la a explica cum poate funcționa acest lucru. Mai mult am gândit un plan pe 3-5 ani, în care Dăruiește Viață să susțină o parte din nevoile financiare ale acestui Departament până va ajunge în punctul de break-even. Ne referim aici la costuri de training, costuri cu resursele umane, costuri de mentenanță etc. 

Ce urmează?

Oana Gheorghiu: Lucrăm acum cu echipa de management, cu echipa medicală și cu o echipă de consultanți pentru mutarea și relocarea secțiilor Marie Curie – este un proces complex unde am simțit nevoia să avem consultanți specializați în astfel de procese. Tot în perioada următoare clădirea va fi donată Spitalului Marie Curie și va intra în patrimoniul statului român, așa cum a fost agreat încă de la începutul proiectului. 

Și nu ne oprim aici. Am făcut un Spital, noi cei peste 350.000 de donatori și peste 8.000 de companii. Și continuăm cu un campus medical. Este un plan pentru următorii 5-10 ani, de aceea îi invităm pe toți cei care ne susțin să ne rămână aproape. 

Cum imaginați acest campus medical și de ce este nevoie de el?

Carmen Uscatu: În România, primul gând pe care îl are un părinte atunci când copilul său primește un diagnostic oncologic sau un diagnostic dificil este să plece în afară – să caute șanse, speranță, sprijin. Ne dorim ca acest ”în afară” să fie în România. Vrem ca toți copiii care ajung la Spitalul Marie Curie să beneficieze de aceleași condiții de tratament, în spații moderne și adecvate zilelor noastre. Asta pentru că doar o parte din secțiile Spitalului Marie Curie se mută în noua clădire. Vrem să aibă acces la spații în care să se poată trata cât timp își trăiesc copilăria. Vrem ca personalul medical, medicii, asistentele să poată lucra în cele mai bune condiții. Să aibă tehnologie de ultimă generație. Să aibă spații dedicate învățării, trainingurilor, cercetării – medicină de secolul XXI nu se poate face fără cercetare. Arhitecta proiectului, Raluca Șoaita, spune foarte des ca spațiul modelează comportamente și este un lucru în care credem cu tărie. De aceea ne dorim ca acest campus să aducă și o schimbare la nivel de cultură organizațională pentru cadrele medicale și personalul auxiliar care va lucra aici. O cultură a exigenței și a excelenței, a performanței și a muncii centrate pe pacient. Pe termen lung, ne dorim ca acest campus medical să devină un reper pentru S-E Europei și suntem sigure că acest lucru se poate realiza. 

Cum poate fi susținută dezvoltarea campusului medical?

Oana Gheorgiu: Oamenii pot dona în continuare pe site-ul daruiesteviata.ro sau prin SMS la 8864 cu textul SPITAL pentru o donație lunară de 4 euro. Mai mult, companiile ne pot susține în continuare prin redirecționarea a 20% din impozit până la finalul anului. Procesul este extrem de simplu și se realizează în doar câteva minute pe site-ul daruiesteviata.ro

O alta facilitate pe care o au companiile și pentru care ne-am luptat efectiv cu Guvernul în această vară este Declarația 177 care le permite companiilor să solicite ANAF redirecționarea către un ONG restul din impozitul pe 2022 rămas nealocat până la suma maximă de sponsorizare admisă de lege. Toate detaliile despre proces se găsesc tot pe site-ul nostru. 

Care sunt nevoile financiare și în cât timp estimați că ele vor fi satisfăcute?

Carmen Uscatu: Actualul Spital a însemnat o investiție de 53 milioane de euro (construcție și echipamente). Estimăm că a doua clădire va însemna cel puțin o investiție similară, dacă nu o investiție și mai mare ținând cont de dimensiuni și de perioada pe care urmează să o parcurgem. În plus, Dăruiește Viață se implică și în dezvoltarea și trainingul echipelor medicale – am creat parteneriate internaționale cu centre de top în tratarea copiilor cu boli oncologice, cum sunt St. Jude din SUA și Princess Maxima din Olanda. Aici cadrele medicale de la Marie Curie vor beneficia de fellowship-uri și traininguri pentru supraspecializări. 

Când credeți că va fi finalizată construcția și care sunt etapele programate deja?

Oana Gheorghiu: Proiectul campusului medical este unul extrem de complex și un proiect care înseamnă o investiție pe termen lung, 5 – 10 ani, mai ales dacă ținem cont și de etapa a treia a proiectului, respectiv renovarea actualei clădiri a Spitalului Marie Curie și transformarea spațiilor din interior. În acest moment lucrăm la master planul pentru campusul medical împreună cu Raluca Șoaita și o echipă de consultanți. Ne uităm la imaginea de ansamblu – care vor fi nevoile populației în următorii 10-15-20 de ani, ce tipuri de patologii vor predomina la populația de 0-18 ani, cum se va schimba medicina și felul în care sunt tratați pacienții. Va urma etapa de proiectare și curățarea spațiului pe care urmează să fie ridicată cea de-a doua clădire. 

Având în vedere că vine un an electoral, ați simțit o schimbare de atitudine față de proiectele Dăruiește Viață? Sunteți mai optimiste privind susținerea statului?

Carmen Uscatu: Spitalul construit de Dăruiește Viață nu este numai un proiect unic în România, dar este și un proiect strategic pentru ceea ce înseamnă sistemul medical – de la modul în care a fost construit, până la propunerea de proiect pilot pe care am adus-o în fața autorităților pentru a testa, în cadrul Departamentului de Radioterapie, un alt fel de a face management, bazat pe principii de guvernanță corporativă și guvernanță medicală. Este începutul reformei sistemului medical. Așteptăm autoritățile să ne devină parteneri în acest demers, să putem schimba împreună mentalități și obiceiuri, să arătăm că se poate și în România. 

FOTO: Cătălin Georgescu, Banu Ștefan, Cornel Brad

Toader Păun

Recent Posts

Maria Gheorghiu, fondatoare OvidiuRO: „România se transformă în țara pe care ne-o dorim cu toții”

Asociația OvidiuRO a lansat de curând, împreună cu Kaufland România, inițiativa națională „Prinde gustul lecturii”, o campanie dedicată cultivării obiceiului…

20 de minute ago

Investiție de 400.000 de euro în tehnologie dentară: Dental Elite își extinde rețeaua cu a patra clinică

Dental Elite, lanț de clinici ce oferă tratamente dentare complete în București și Brașov, se extinde prin lansarea celei de-a…

42 de minute ago

Moromeții 3 a debutat la premiera de gală cu sala plină

Unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, Moromeții 3, a avut premiera miercuri 13 noiembrie, în Sala „Ion Caramitru”…

48 de minute ago

LooLoo Kids primește al doilea „buton de diamant” din partea YouTube pentru canalul său în limba spaniolă

YouTube anunță acordarea celui de-al doilea „buton de diamant” pentru LooLoo Kids, de această dată pentru canalul său în limba…

2 ore ago

Dezvoltarea unei societăți de avocatură prin echipe specializate în nișe de drept

JGV și Asociații este societatea de avocatură care și-a orientat activitatea spre arii de practică specifice, creând echipe mixte și…

2 ore ago

Dispozitivele pentru diabet generează vânzări de 37 milioane de lei anual, cu cifre în creștere

Grupul de companii farmaceutice Direct Pharma Logistics, format din Direct Pharma Logistics, Pharmalink și Farmatop, estimează vânzări de 37 de…

4 ore ago