CSR

Dăruiește Viață a construit un spital. Cum ne putem implica în continuare

Reading Time: 3 minute

La jumătatea lunii decembrie, revista Biz și-a mutat redacția în noul spital Marie Curie, ridicat de la zero de Asociația Dăruiește Viață, după o investiție de 53 de milioane de euro și eforturi supraomenești de strângere de fonduri depuse de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoarele Asociației Dăruiește Viață

De îndată ce am trecut pragul noului spital Marie Curie, ridicat de la zero de Asociația Dăruiește Viață, primul instinct al celor mai mulți membri ai echipei Biz a fost să scoatem telefoanele din buzunare și să facem poze, o reacție nu tocmai obișnuită pentru cineva care intră într-un spital. Clădirea, cu toată aparatura și tehnologiile ultramoderne, pare ruptă din platourile de filmare ale unor producții hollywoodiene și are chiar un mic observator pentru copii și o minicinema. Construcția spitalului a durat cinci ani, o performanță uriașă în condițiile în care în România, în ultimii 34 de ani, au fost construite doar patru spitale.

Pentru ridicarea noului spital Marie Curie a fost nevoie de o investiție de 53 de milioane de euro. Din această sumă, aproape 20 de milioane de euro au fost strânși doar din donații prin SMS de 2 și 4 euro. Peste 350.000 de persoane fizice și mai bine de 7.000 de companii au pus umărul la realizarea proiectului Asociației Dăruiește Viață. Inclusiv celebra trupă Metallica a contribuit, cu 250.000 de euro, la ridicarea noului spital Marie Curie, sumă de trei – patru ori mai mare decât donațiile lor pentru alte spitale din Europa.  

Printre nenumăratele obstacole depăsite de Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu a fost instalarea unor tehnologii de secol XXI, apreciată de un medic american la nivelul celor din Los Angeles, în condițiile unei legislații din anii ’70.

Clădirea este cu adevărat impresionantă, se întinde pe 12.000 de metri pătrați, are nouă niveluri și 140 de paturi și a fost gândită ținând cont de principii de eficiență energetică, de la materialele folosite, la fațada ventilată.

În noul spital se vor muta secții de oncologie, hemato-oncologie, neurochirurgie, ATI, bloc operator (cinci săli integral în sticlă) și se va înființa primul Departament de Radioterapie Pediatrică dintr-un spital de stat din România. Iar aceasta nu este prima premieră. Noul spital este prevăzut cu un sistem BMS, cu saloane de terapie intensivă cu pat, cu bloc operator în sticlă și spații gândite pentru cei mici și părinți. Printre acestea, o sală de cinema, un studio radio, observator astronomic, o grădină indoor și spații de joacă.

„Spitalul este gândit să ofere copiilor o experiență cât mai puțin traumatizantă, să poată fi însoțiți de părinți, fiecare pat având alături un fotoliu unde poate sta mama, deoarece izolarea poate face mai rău ca boala”

Oana Gheorghiu, co-fondatoare a Asociației Dăruiește Viață.

Cum vă puteți implica

Fondatoatoarele Asociației Dăruiește Viață nu se vor opri aici. Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu plănuiesc să construiască, în următorii cinci ani și un campus medical, o clădire de 18.000 de metri pătrați care va fi legată de noul spital.

Pentru noul vis al celor două fondatoare ale Asociației, companiile pot redirecționa 20% din impozitul pe profit (dar nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri) până la 31 decembrie 2023 către ONG. Restul de 80% din impozitul datorat se va vira către bugetul de stat, la termenele prevăzute de Codul Fiscal. Sponsorizările se pot deduce terimestrial (de exemplu, sponsorizările plătite până la 30 martie pot fi deduse) sau anual (sponsorizările efectuate în cursul unui an fiscal vor fi deduse, în limite legale, din impozitul de plată la 25 martie al anului viitor). Procedura nu este complicată: se completează contractul de sponsorizare pe site-ul www.daruiesteviata.ro (durează doar trei minute și se primește pe e-mail semnat) și apoi se depune la ANAF (Decl 107).

Dacă companiile au făcut sponsorizări deductibile în anul 2022, dar nu au atins plafonul maxim stabilit de lege (maximum 20% din impozitul pe profit, dar nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri), companiile pot depune la ANAF declarația 177, prin care solicită ca diferența de sponsorizare până la plafonul maxim, rămasă nealocată, să fie redirecționată către un ONG. Termenul limită este 25 decembrie 2023.

Aceeași declarație poate fi depusă și de companiile care nu au făcut deloc sponsorizări deductibile din impozitul (pe venit sau profit) aferent anului 2022. Procedura este simplă. Se completează pe site-ul Asociației Dăruiește Viață contractul de sponsorizare (se primeste automat pe e-mail semnat) si se depune la ANAF declarația 177. ANAF are termen 45 de zile să transfere suma către ONG.

Foto: Vali Mirea Photography

Ovidiu Neagoe

Recent Posts

Ce măsuri a luat TikTok pentru a proteja integritatea alegerilor în România

În contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare din România, TikTok își reafirmă angajamentul de a proteja integritatea procesului electoral și de…

o zi ago

PPC Renewables construiește trei noi parcuri eoliene în Grecia, cu o capacitate totală de 100 MW

PPC Renewables începe faza de construcție a trei noi parcuri eoliene în Grecia, cu o capacitate totală de aproximativ 100…

o zi ago

Xiaomi lansează în România brățările inteligente Xiaomi Smart Band 9 Pro și Xiaomi Smart Band 9 Active

Xiaomi lanseaza în România noile Xiaomi Smart Band 9 Pro și Xiaomi Smart Band 9 Active, dispozitive portabile concepute pentru…

o zi ago

AROBS Engineering testează AlertBox, care va conecta Starlink și Iridium la sistemele naționale de management al situațiilor de urgență

AROBS Engineering a început faza de testare a dispozitivelor prototip AlertBox, care conectează două rețele globale de sateliți (Starlink și…

o zi ago

Avon deschide propriul concept store în București

Avon, unul dintre principalii jucători globali din industria frumuseții, își continuă angajamentul de a inova și inaugurează propriul concept store,…

o zi ago

Fondatorii Revolut anunță pentru 2025 asistent AI, credit ipotecar și rețeaua proprie de ATM-uri

Fondatorii Revolut, Nik Storonsky și Vlad Yatsenko, au făcut cunoscute vineri, pe scena evenimentului The Revolutionaries organizat la Londra, principalele…

o zi ago