Finanțe Stiri

Darea in plata se simte si in titlurile de stat

3 mai 2016 3 min

Darea in plata se simte si in titlurile de stat

Reading Time: 3 minute

Curba randamentelor s-a deplasat in sus saptamana trecuta, sub influenta evolutiilor macroeconomice divergente (SUA vs. Zona Euro) si a semnalelor de accelerare a PIB-ului nominal pe plan intern, intr-un context de intensificare a perceptiei de risc cu privire la stabilitatea macro-financiara (dat fiind pericolul masurilor populiste, aspect reflectat si de Legea darii in plata), arata raportul BT Titluri de Stat.

Economia SUA a decelerat in T1 (0,5% trimestru/trimestru, 1,95% an/an, cea mai slaba performanta din T1 2014), pe fondul scaderii investitiilor productive, deteriorarii exportului net si temperarii consumului privat (de altfel, increderea consumatorilor a continuat sa se deterioreze in aprilie, iar dinamica consumului a decelerat in martie, desi venitul real disponibil al populatiei a accelerat), potrivit rapotrului Bancii Transilvania (BT). Nu in ultimul rand, vanzarile de case noi au continuat sa scada in martie, cu un ritm lunar de 1.5%, la 511 mii unitati (anualizat), luna in care comenzile de bunuri de capital au stagnat. Pe de alta parte, serviciile au accelerat in aprilie (indicatorul PMI a crescut cu 0.8 puncte luna/luna la 52.1 puncte), iar dinamica anuala a preturilor caselor s-a consolidat la 5.3% in februarie.

“Evenimentul saptamanii a fost sedinta FED in cadrul careia banca centrala a mentinut rata de dobanda de referinta la 0.25%-0.50% si a semnalat ca nu se grabeste in actualul ciclu monetar, date fiind nivelul redus al inflatiei si riscurile din economia mondiala (inclusiv Brexit). In acest context, rata de dobanda la titlurile de stat pe scadenta 10 ani s-a redus cu 3%, la 1.835% in saptamana 25-29 aprilie (declin cu 19.1% de la inceputul anului curent)”, arata Andrei Radulescu, economistul sef al BT, in raport.

In Zona Euro economia a accelerat in T1 (ritm trimestrial de 0.6%, dinamica anuala de 1.6%), conform estimarilor preliminare Eurostat, ceea ce confirma rezistenta la provocarile regionale si globale.

Potrivit lui Radulescu, relansarea sustenabila a economiei este confirmata si de dinamica din piata fortei de munca: rata somajului a scazut de la 10.4% in februarie la 10.2% in martie (minimul din august 2011). Totodata, premisele se mentin pozitive pe termen scurt, aspect reflectat si de ameliorarea indicatorilor de incredere calculati de Comisia Europeana in aprilie si de cresterea creditului neguvernamental (cu 1.6% an/an in martie). Pe de alta parte, dinamica anuala a preturilor de consum a revenit in teritoriu negativ in aprilie (-0.2%), conform primelor estimari Eurostat. Semnalele de accelerare economica au condus la majorarea ratei de dobanda la titlurile de stat germane la 10 ani cu 21.6%, la 0.282% in ultima saptamana din aprilie (scadere cu 55.6% fata de nivelul de la final de 2015).

Reasezari pe piata constructiilortitluri de stat BT

In Romania creditul neguvernamental a accelerat la 2.8% an/an in martie, ceea ce exprima premise bune pentru cererea interna pe termen scurt (aspect confirmat si de asteptarile managerilor din industrie, constructii, comertul cu amanuntul si servicii pentru intervalul aprilie-iunie), arata Andrei Radulescu, adaugand ca si climatul din piata fortei de munca a continuat procesul de ameliorare (rata somajului la 6.4% in martie, minimul din iunie 2009).

“Pe de alta parte, promulgarea Legii darii in plata de presedinte (cu intrare in vigoare din 13 mai) ar putea determina reasezari pe piata constructiilor rezidentiale si pe piata imobiliara”, arata raportul BT.

Semnalele de accelerare a PIB-ului nominal si de intensificare a perceptiei de risc investitional au condus la majorarea ratei de dobanda la titlurile de stat la 10 ani cu 1.8%, la 3.635% saptamana trecuta (declin cu 1.5% raportat la nivelul de la finele anului 2015). Spread-ul de dobanda s-a majorat cu 1.9%, la 3.18 puncte procentuale (maximul din 2014).

In ultima saptamana din aprilie statul a redeschis o emisiune de titluri scadente in martie 2021 si s-a imprumutat cu 420 milioane RON (nivel sub cel planificat de 600 milioane RON), la un cost mediu anual de 2.7%. In aprilie statul a atras 3.9 miliarde RON (din care 2.9 miliarde RON prin titluri), cu 8.4% sub nivelul programat.

“Consideram ca piata titlurilor de stat va reactiona in prima saptamana din luna mai la urmatoarele evenimente macroeconomice (externe si interne): dinamica industriei, constructiilor, serviciilor, productivitatii muncii si pietei fortei de munca in SUA; evolutia industriei prelucratoare si a serviciilor in China; Raportul macroeconomic de primavara al Comisiei Europene si vanzarile din comertul cu amanuntul in Zona Euro; dinamica comertului cu amanuntul si semnalele pe care le va emite BNR la a patra sedinta de politica monetara din acest an (5 mai)”, se mai arata in raport.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: